"Kockasti" spremni

Tko će braniti na Svjetskom prvenstvu u rukometu: Golman će biti na razini naše reputacije

Mijat Gavran

SVOJIM OBRANAMA OČARAO RUKOMETNI SVIJET – Ivan Stevanović  / arhiva NL

SVOJIM OBRANAMA OČARAO RUKOMETNI SVIJET – Ivan Stevanović / arhiva NL

Meni je pravo zadovoljstvo raditi u društvu Stevanovića i Ivića. Iako je lijepo biti sudionik SP-a, budem li tamo ili kod kuće, isto ću se veseliti svakom uspjehu – kaže Ivan Pešić



Prošlo je četvrt stoljeća od osamostaljena Hrvatske, jednako kao i od prvog nastupa rukometne reprezentacije i povijesnog susreta s Japanom u Zagrebu 14. siječnja 1991. godine. U svim dosadašnjim nastupima na velikim smotrama, a bilo ih je tridesetak, »kockasti« su osvajali brojna odličja. U bogatom spektru medalja nalazi se i šest najsjajnijih, a jedino zlato nedostaje s europske smotre. Hrvatski rukometaši su u 11 nastupa osvojili dvije srebrne i tri brončane medalje. Na deset SP-a »uzeli« su pet odličja, zlato, tri srebra i broncu.


Nije teško naslutiti što od Svjetskog prvenstva, što 11. siječnja počinje u Francuskoj, očekuju i sami rukometaši. Sve svoje želje kao da su pohranili duboko, ne želeći se »istrčavati« s izjavama o plasmanu. Što bi zadovoljilo ovu generaciju rukometaša, može se samo nagađati. Jedno je sigurno – dat će sve od sebe.


Za vjerovati je da je stručni stožer napravio najbolji odabir igrača, a kad je riječ o vratarima, tu je bilo najmanje problema. Trolist prokušanih čuvara mreže koje predvodi vrsni Ivan Stevanović (35) i mlađi dvojac Ivan Pešić (28) i Filip Ivić (25) u kadru je za iskušenja na SP. Tko će od njih »otpasti« s liste putnika u Francusku, teško je reći.




Svojim čudesnim obranama na EP-u u Poljskoj Ivan Stevanović očarao je rukometni svijet. Toliko toga je o njemu napisano, od toga da je pomišljajući zaključiti sportsku karijeru doživio svoje najljepše trenutke. Tako je to s vratarima, poput vina su, što vremešniji to bolji.



Novi trener vratara u reprezentaciji Venio Losert s ponosom je govorio o svojim štićenicima.


– Pravi je užitak raditi s dečkima koji i u ovom pripremnom razdoblju potvrđuju da su izuzetni profesionalci. Nema potrebe da govorim o njihovim vrlinama kada su se oni toliko putra iskazali u klupskim i reprezentativnim nastupima. Svima su nam u svježem sjećanju Stevanovićeve obrane prije godinu dana na EP-u u Poljskoj, jednako kao i Ivićeve – ističe Losert. – Niti Pešića ne treba predstavljati, stoga bih bio najsretniji kada bi sva trojica mogla poći na SP. Zaslužuju to svojim odnosnom prema reprezentaciji i predanim radom. Prepuni su motiva kao da su na početku svojih karijera, iako je toliko uspjeha iza njih. Među njima vlada prijateljski odnos, odlično se međusobno slažu, potiču jedan drugoga. Zato će biti teško odlučiti koja dvojica ostaju u kadru za iskušenja koja nas čekaju u Francuskoj.



Posložene kockice


– Trebalo je ustrajati u radu i imati strpljenja dočekati priliku, stati na gol najtrofejnijeg kluba u Hrvatskoj, a potom i reprezentacije. To me još uvijek drži i zato sam tu dok netko misli da mogu biti od pomoći. Odlaskom u švicarski »Schaffhausen« pronašao sam svoj kutak za uživanje u rukometu. Iako je bilo i drugih, čak i privlačnijih ponuda, odlučio sam se za odlazak u Švicarsku. Nisam pogriješio, štoviše. Što se tiče priprema za SP, mislim da bi nam se »kockice« mogle posložiti. Naravno, trebat će to racionalno odraditi, posebice prvi krug natjecanja u skupini. Pripreme su bile kvalitetne, tako da će stručni stožer za svaku od utakmica moći naći najbolje rješenje – kaže Ivan Stevanović. – Držim da su protivnici u skupini jako dobri, a i oni s kojima bismo se trebali križati u idućoj fazi natjecanja. Atmosfera je upravo onakva kakva treba biti. Iskreno se nadam da smo bonus s ozljedama »ispucali« u slučaju Kopljara, Sliškovića i Marića. Vjerujem da će vratari kvalitetno obaviti svoj posao, naravno, uz jednako takvu igru obrane. U tom slučaja do izražaja dolazi i forma vratara koja može odrediti događanja. Najčešće je to bio slučaj i do sada u nastupima reprezentacije, ne vidim razloga zašto ne bi bilo i u Francuskoj.


Deset godina mlađi Filip Ivić jednako je raspoložen kada je u pitanju predstavljanje »kauboja« na svjetskoj smotri.


Dobar odabir


– Prepun sam zadovoljstva onime što mi se dogodilo u tako kratkom vremenu. Neizbrisivi su uspjesi s matičnim klubom »Zagrebom«, ali ovo što sam doživio u gotovo pola godine u »Kielceu«, to je nalik najljepšim snovima. Biti član momčadi koja je prvak Europe, nije li to sam svakog rukometaša? Sve su moje želje ispunjene uz činjenicu da sam zdrav, a priželjkujem i odlazak na SP. Ne dogodi li se to, nemam razloga za nezadovoljstvo, štoviše, biti u kadru s tako vrsnim vratarima poput Stevanovića i Pešića doživljavam kao ogromno priznanje. Mislim da će ova reprezentacija ispuniti očekivanja hrvatskih navijača – kaže Filip Ivić.


Ivan Pešić vjeruje da će stručni stožer i trener Losert dobro odabrati koga voditi u Francusku.


– Meni je pravo zadovoljstvo bilo raditi u ovakvom društvu. Iako je lijepo biti sudionik SP-a, budem li tamo ili kod kuće, isto ću se veseliti svakom uspjehu. I zato je najmanje važno tko će braniti, vjerujući da će to biti na razini reputacije koju u svijetu uživa ova reprezentacije – kratko je dometnuo Ivan Pešić.