Ključna nedjelja u Lilleu

ŽELJKO KRAJAN: Puni smo samopouzdanja, Marin i Borna u nedjelju će biti spremni za sve

Zlatko Horvat

Ne znam što će Noah napraviti, ima dosta opcija, dok je naša situacija jasna. Hvala Bogu da ovoga puta nemam problema. Marin i Borna bit će spremni za sve, a suparnika će doznati sat vremena prije meča s obzirom na Pouillea i Tsongu, za kojeg ne znam kako se osjeća nakon petka - kaže izbornik Željko Krajan



LILLE Francuska Davis Cup reprezentacija smanjila je zaostatak na 1:2 drugog dana finala Davis Cupa protiv Hrvatske u Lilleu. Jedan od najboljih parova svijeta, Pierre-Hugues Herbert i Nicolas Mahut, produžili su nadu “tricolorima”, dobivši Matu Pavića i Ivana Dodiga u dramatičnom meču, rezultatskoj klackalici koja je držala navijače obje momčadi na rubovima sjedala. Možda zvuči pretenciozno, ali time su Francuzi samo odgodili slavlje Hrvatske za jedan dan. Marin Čilić i Borna Ćorić toliko su dominantno odigrali prvog dana da bi preokret Francuza bio osmo svjetsko čudo.


– U godinama što dolaze ljudi će govoriti i posljednjem pobjedniku klasičnog formata, ovo je povijesni finale – kaže Željko Krajan, hrvatski izbornik, koji nije djelovao razočarano. Naprotiv. – Puni smo samopouzdanja. Ne znam što će Noah napraviti, ima dosta opcija, dok je naša situacija jasna. Hvala Bogu da ovoga puta nemam problema. Marin i Borna bit će spremni za sve, a suparnika će doznati sat vremena prije meča s obzirom na Pouillea i Tsongu, za kojeg ne znam kako se osjeća nakon petka.


Krajan je imao samo jednu primjedbu s obzirom na meč parova. Radilo se o stanci kada su Francuzi došli do tri vezane meč lopte u četvrtom setu.




– Razumijem gledatelje, erupciju radosti i ovacije, ali mislim da se otišlo predaleko. Naime, 2016. kada smo igrali doma u finalu protiv Argentine, pravila nisu bila ista. Nama je prijetio kazneni poen zbog čekanja, a ovdje smo čekali dvije, tri minute za odigravanje poena i nikom ništa. Meni se to ne sviđa i nadam se da će se to promijeniti za treći dan, Jedino Yannick i ja možemo utjecati na gledatelje. Sjesti ćemo sa supevizorom, jer nitko ne želi da stvari izmaknu kontroli.


Bit će i danas puno decibela u dvorani i sva je sreća da Hrvatska vodi 2:1. Za vjerovati je da će Čilić dovršiti priču, iako ima povijest prokockanih šansi. Od finala prije dvije godine i Del Potra do Zadra, polufinala i Querreyja…


U lipnju mjesecu 27-godišnji Herbert i devet godina stariji Mahut postali su treći francuski par koji je podigao trofej namijenjen pobjednicima Roland Garrosa u konkurenciji parova. U Londonu su bili poen od naslova na ATP Finalu, što dovoljno govori o njihovoj vrijednosti. I Dodig je u parovima osvojio francuski Grand Slam turnir, zajedno s Brazilcem Melom prije tri godine, dok je Mate Pavić izgubio ovogodišnji finale s Austrijancem Marachom upravo od Francuza. Očekivao se odličan meč, posljednji na tri dobivena seta u parovima u natjecanju što je počelo 1900. godine… I bio je.


Prva velika prigoda ukazala se hrvatskom paru u četvrtom gemu, stigli su do “break” lopte na servisu Mahuta, ali Francuz se izvukao servisom. Tri gema kasnije domaći navijači ovacijama su ispratili poen koji je domaćinu donio vodstvo 4:3. “Pao” je servis Ivana Dodiga, što je presudilo prvi set.


Ist se priča ponovila u drugoj dionici. Hrvatski par prvi je imao priliku, a set je pripao Francuzima. Herbert je kod rezultata 3:4 načinio dvostruku servis pogrešku i ponudio našem paru priliku za “break”, ali Francuz se izvukao kombinacijom preciznog servisa i voleja. Gem kasnije par “tricolora” je uz pomoć mreže došao do 15:40, da bi Dodig iz drugog servisa također pogodio vrh mreže, ali lopta nije pala u servis polje… Francuzi su došli do vodstva 5:4 uz servis, što su iskoristili.


Izgledalo je da sve ide nizbrdo, nakon što je na startu trećeg seta početni udarac izgubio i Mate Pavić, a Francuzi imali i četiri “break” lopte za velikih 3:0. No, u šestom je gemu loše karte odigrao Herbert i to je odškrinulo vrata nade, da bi dva gema kasnije servis izgubio i Mahut. Francuzi su samo malo pali u razini igre, prije svega Hrbert, najbolji na terenu u prva dva sata igre, pa su Pavić i Dodig uhvatili priključak.


Tko zna kako bi se meč raspleo da su na otvaranju četvrtog seta Pavić i Dodig iskoristili jednu od tri “break” lopte na servisu Herberta. No, isto tako Francuzi su mogli prije zaključiti meč. U desetom su gemu imali tri vezane meč lopte, 0:40 na servisu Pavića, kada je buka dostigla razinu kakva je u zrakoplovnim lukama… No, Splićanin ju je utihnuo, zabivši četiri odlična servisa. Razljutili su ga…


– Čast je što smo u ovakvom finalu, posljednjem u Davis Cupu kakvog znamo. Bilo je fantastično. Vrhunac je bio četvrti set, gledatelji su poludjeli… Je, malo je proradio dišpet. Nisu bili korektni, ali ne publika, već suparnici. Svaki put sam ih morao čekati dok su umirivali publiku, a sudac nije učinio ništa, a trebao je – kaže Mate Pavić.


U “tie breaku” Francuzi su izborili tri nove meč lopte, poslije tri sata i 38 minuta igre iskoristili su ukupno četvrtu loptu za prvi bod. Eto, Ne ide Matu Pavića u Davis Cupu, sada ima omjer 0-5 u kockastom, 0-4 u parovima! U minusu u parovima je i Dodig (13-15).


– Pet, šest poena je odredilo meč. Oni su bili bolji na početku, mi kasnije. Šteta što nismo iskoristili taj uzlet u igri, iako smo imali prilike. U “tie breaku” je odlučila jedna lopta. Žao mi je, igrali smo dobro, baš kao u Zadru, ali opet smo izgubili. Srećom, Marin i Borna igraju odlično… – rekao je Ivan Dodig, vjerujući da će ovo biti poraz bez posljedica. Marin Čilić i Borna Ćorić u petak su odigrali briljantno, a Hrvatskoj treba samo jedan bod za drugi Davis Cup naslov.



Prvi dan: Chardy – Ćorić 2:6, 5:7, 4:6, Tsonga – Čilić 3:6, 5:7, 4:6.


Drugi dan: Herbert/Mahut – Dodig/Pavić 6:4, 6:4, 3:6, 7:6 (3).


Danas (13): Chardy – Čilić (2-3), Tsonga – Ćorić (1-0).