Australian Open

Veliki preokret: Čilić se nakon drame plasirao u drugo kolo

Hina

Reuters

Reuters



Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić plasirao se u 2. kolo Australian Opena pobijedivši Poljaka Jerzyja Janowicza 4-6, 4-6, 6-2, 6-2, 6-3 nakon što je 273. tenisač svijeta vodio 2-0 u setovima.


Čilić je daleko teže nego što se očekivalo startao na prvom Grand Slam turniru sezone. Nakon dva seta plesao je na rubu poraza, no u nastavku meča pronašao je izgubljeni ritam i preokrenuo rezultat ostvarivši pobjedu nakon tri sata i četiri minute igre.


Prvi hrvatski reket je peti put u karijeri okrenuo 0-2 u setovima, a zanimljivo drugi put protiv Janowicza. U dvoboju Davis Cupa 2014. godine poljski tenisač je u Varšavi vodio 2-0 u setovima, a na koncu je Čilić slavio 3-2. Bio je to ključni, treći bod za Hrvatsku koja je pobijedila 3-1. Čilić i Janowicz su igrali i 2012. u Parizu, a tada je slavio Poljak 2-0 u setovima.


Čilić, koji je postavljen za sedmog nositelja na turniru u Melbourneu, je poveo 2-1 uz rani break, no potom je dozvolio suparniku da naniže tri gema za vodstvo 4-2 i mirno privede set kraju. U drugom setu obojica su čvrsto držala servis do 4-4. Poljak je potom načinio break, a zatim odservirao za drugi set i ogromnu prednost. Srećom, Čilić se tada probudio i dobio iduća tri seta. U nastavku meča 26-godišnji Poljak je osvojio samo sedam gemova ostavši bez senzacije na otvaranju turnira.Čilić je na koncu sakupio 26 aseva i 67 winnera. Imao je i osam dvostrukih pogrešaka, te 29 neprisiljenih pogrešaka.

Dodajmo kako je Čiliću ovo bila druga pobjeda u zadnjih pet mečeva u pet setova. Sva tri meča u kojima je vodio 2-0 je izgubio. Od Švicarca Rogera Federera u četvrtfinalu prošlogodišnjeg Wimbledona, od Amerikanca Jacka Socka u četvrtfinalu Davis Cupa, te od Martina Del Potra u finalu Davis Cupa u studenom prošle godine.


U drugom kolu Čilića očekuje bolji iz dvoboja Argentinca Facunda Bagnisa i Britanca Daniela Evansa.