Australian Open

Trebalo je točno 3 sata i 33 minute: Marin Čilić kroz “tie break” trećeg seta do trećeg kola

Hina

Reuters

Reuters



Tri sata i 33 minute igre te ‘tie-break’ petog seta trebali su Marinu Čiliću (ATP – 39.) za pobjedu nad Francuzom Benoitom Paireom (ATP – 21.) 6-2, 6-7 (6), 3-6, 6-1, 7-6 (3), kojom se probio u 3. kolo Australian Opena u Melbourneu.


U šestom dvoboju protiv 30-godišnjeg čudljivog Francuza hrvatski Davis Cup reprezentativac je ostvario petu uzastopnu pobjedu, pokazavši najviše mirnoće u odlučujućim trenucima, a posebno u »tie-breaku» petog seta koji se na Australian Openu igra do deset osvojenih poena.


U tom gemu Čilić nije napravio nijednu pogrešku te je na kraju slavio s uvjerljivih 10-3 iskoristivši drugu meč-loptu preciznim bekend pasingom, na radost velikog broja hrvatskih navijača koji su dobro ispunili tribine terena broj 3 u Melbourne Parku.




Marin je za pobjedu pogodio visokih 67 % prvih servisa uz 79 % realizacije. Reternom je koristio prilike na drugi servis Pairea koji je osvojio samo 37 % poena u takvim situacijama. Čilić je realizirao šest od 10 prilika za ‘break’, a spasio je šest od devet suparnikovih. Paire je imao nešto više izravnih poena (63-59), ali presudio je puno veći broj pogrešaka francuskog tenisača (51-38), koje su bile češće u prvom dijelu meča.


Čilić će za plasman u osminu finala Australian Opena igrati protiv boljeg iz dvoboja 9. nositelja, Španjolca Roberta Bautiste Aguta i Amerikanca Michaela Mmoha.


Bio je to Marinov 48. dvoboj u pet setova u karijeri i njegova 31. pobjeda, iako je početak dvoboja nudio potpunu drugačiju sliku. Naime, Čilić je vrlo brzo došao do vodstva 6-2, 5-2 i prilično nervoznog Pairea imao pod kontrolom. No, ispustio je prednost ‘breaka’ u drugom setu i izgubio ga u »tie-breaku«, što je Francuza vratilo u meč.


»Breakom« u osmom gemu trećeg seta Paire je došao do potpunog preokreta. No, Grand Slam pobjednik i bivši finalist Australian Opena nije paničario. Iskustvo igranja dugih mečeva je došlo do izražaja. Čilić je iskoristio Paireov pad u četvrtom setu i projurio do petog u kojem je kod 2-1 za Francuza spasio jedinu »break-loptu« u toj dionici.


Kad je došao do »tie-breaka« Marin je zablistao u punom sjaju i potpuno nadigrao suparnika za još jednu pobjedu u dramatičnim okolnostima.