Nadal vs. Medvedev

Teniski spektakl u New Yorku za kraj vrućeg teniskog ljeta

Zlatko Horvat

Rafael Nadal i Danil Medvedev/Foto REUTERS

Rafael Nadal i Danil Medvedev/Foto REUTERS



RIJEKA  Španjolac Rafael Nadal i Rus Danil Medvedev igrat će večeras (22 sata) za posljednji trofej na Grand Slam turnirima ove sezone. Nadal, vlasnik 18 Grand Slam naslova, koji je izborio peti finale na US Openu, 27. na Grand Slam turnirima, igrat će protiv tenisača koji će imati premijeru u završnicama najvećih turnira. Španjolac i Rus ostvarili su pobjede u tri seta u polufinalu, 33-godišnji Nadal zaustavio je deset godina mlađeg Talijana Mattea Berrettinija, dok je Medvedev nadmašio Bugarina Grigora Dimitrova.


Berrettini će pamtiti prvi set. Nakon što je spasio šest »break« lopti, poveo je 4:0 u »tie breaku« i imao 6:4. Dvije set lopte… No, Nadal je nanizao četiri poena i osvojio prvi set. Ostatak meča pretvorio se u šetnju, pogotovo s »breakom« u sedmom gemu druge dionice.


– Nisam razmišljao o gubitku seta, samo kako dobiti sljedeći poen. Imao sam i malo sreće. Preživio sam taj trenutak. Nakon toga meč se promijenio – priznao je Rafael Nadal. – Medvedev? Radi pomake naprijed svakog tjedna. S obzirom na sve uspjehe ovoga ljeta, čeka me najteži mogući suparnik. No, tako nešto i očekuješ u finalu Grand Slam turnira.




Nadal ima priliku primaknuti se na samo jedan Grand Slam naslov zaostatka za rekorderom Rogerom Federerom.


Čega ga nevjerojatni Medvedev, koji je ovoga ljeta na sjevernoameričkoj turneji dobio 20 od 22 meča i postao prvi ruski finalist Grand Slam turnira od 2005 godine. Jedina dva poraza doživio je od Nicka Kyrgiosa u finalu Washingtona te od Rafaela Nadala u finalu Masters 1000 turnira u Montrealu. Tada je uhvatio tri gema u njihovom prvom međusobnom dvoboju.


Andy Murray nije nastupio u New Yorku, ali obitelj nije ostala bez trofeja. Amerikanka Bethanie Mattek-Sands i Jamie Murray obranili su naslov u miksu i prvi su kojima je to uspjelo od 1982. godine i Kevin Currena i Anne Smith.


Tenisači, polufinale: Nadal (2) – Berrettini (24) 7:6 (6), 6:4, 6:1, Medvedev (5) – Dimitrov 7:6 (5), 6:4, 6:3. Parovi, finale: Cabal/Farah (1) – M. Granollers/Zeballos (8) 6:4, 7:5. Miks, finale: Mattek-Sands/J. Murray – Chan/venus (1) 6:2, 6:3.