US Open

Serena Williams u finalu US Opena protiv kanadske tinejdžerke Biance Andreescu

Hina

Bianca Andrescu/Foto REUTERS

Bianca Andrescu/Foto REUTERS



NEW YORK U ovogodišnjem finalu US Opena Amerikanka Serena Williams pokušat će dostići rekord u broju osvojenih Grand Slamova protiv 19-godišnje Kanađanke Biance Andreescu.


Kanadska tinejdžerka svoj je nastup iz snova na US Openu nastavila u četvrtak pobijedivši Švicarku Belindu Benčić 7-6 (3) 7-5 za finale protiv Williams na Artur Ashe stadionu u subotu.


Andreescu, koja je ove godine već osvojila turnire u Indian Wellsu i Torontu, dobila je prvi set u tie-breaku, nakon što je Benčić počinila dvostruku grešku, a njezina dotad besprijekorna igra počela padati.


Benčić je nakratko uspjela slomiti Andreescu u otvaranju drugog seta, ali unatoč vodstvu od 4-1 i 5-2 Kanađanka je izjednačila na 5-5 nakon još jedne skupe dvostruke greške Švicarke.Andreescu je rezervirala ulaznicu za svoje prvo Grand Slam finale kada je na kraju drugog seta Benčić na meč lopti poslala jedan forhend u mrežu.

Najveći uspjeh u karijeri sada može ostvariti protiv svoje »heroina iz djetinjstva«, koja je prvi američki naslov osvojila još 1999., prije nego što se Andreescu uopće rodila.


Unatoč tome što je ove godine imala problema s ozljedama, Andreescu je ostvarila omjer od 33 pobjede prema četiri poraza, pri čemu se pokazala kao »ubojica favorita« postigavši čistih 7-0 protiv tenisačica iz »top 10«.


Njezin put do finala US Opena uključuje i pobjede nad bivšom svjetskom prvakinjom Caroline Wozniacki i sve boljom Belgijankom Elise Mertens.


Andreescu je izgubila u prvom kolu kvalifikacija za US Open prošle godine, te 2018. završila na tek 178. mjestu na svjetskoj listi, ali nakon ove subote bit će barem svjetski broj devet ili čak na petom mjestu ako uspije iznenaditi Williams.


Williams ušla u finale izbacivši Ukrajinku Elinu Svitolinu


U njihovom jedinom dosadašnjem meču u Torontu prošlog mjeseca Andreescu je vodila 3-1 prije nego što je Williams predala meč zbog grčeva u leđima.


37-godišnja Williams plasirala se u svoje deseto finale US Opena pobijedivši Ukrajinku Elinu Svitolinu u dva seta 6-3 6-1.


Williams se time primakla na korak do osvajanja rekordnog 24. Grand Slam naslova u karijeri, čime bi se izjednačila s Australkom Margaret Court na listi najboljih svih vremena.


Otkako se vratila na teniske terene nakon rođenja prvog djeteta, Williams se tri puta približila izjednačavanju toga rekorda, a u subotu će to imati priliku učiniti pred domaćom publikom drugu godinu zaredom. Lani je izgubila finale od Japanke Naomi Osake.


Polufinale je nudilo klasični sudar stilova – ??Williams i njezini snažni udarci protiv Svitoline, jedne od najboljih kontra-udaračica u ženskom tenisu.


Amerikanaka nije odigrala svoju najbolju igru, ali točno je znala što treba raditi, posebno na ključnim bodovima, dok Ukrajinka nije uspjela realizirati nijednu od svojih šest prilika za break.Nemilosrdna Williams bombardirala je Svitolinu kažnjavajućim forhendovima i sa šest asova da bi zabilježila svoju 101. pobjedu na US Openu, čime je dostigla legendarnu Chris Evert, koju u subotu ima priliku nadmašiti.