Davis Cup

Senzacija u Osijeku, Hrvatska na korak do četvrtfinala

Hina

Marin Draganja i Nikola Mektić  / Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Marin Draganja i Nikola Mektić / Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Marin Draganja i Nikola Mektić svladali su aktualne pobjednike Roland Garrosa, Feliciana i Marca Lopeza, sa 6-7 (6), 7-6 (7), 7-6 (5), 2-6, 6-4 nakon četiri sata i 23 minuta fanatične borbe.



OSIJEK Oslabljena hrvatska Davis Cup reprezentacija, bez Marina Čilića, Borne Ćorića i Ivana Dodiga u subotu je stigla na prag senzacionalne pobjede i plasmana u četvrtfinale, nakon što su Marin Draganja i Nikola Mektić svladali aktualne pobjednike Roland Garrosa, Feliciana i Marca Lopeza, sa 6-7 (6), 7-6 (7), 7-6 (5), 2-6, 6-4 nakon četiri sata i 23 minuta fanatične borbe.


Gotovo nitko, osim Željko Krajana, ekipe i igrača koje je izabrao, nije vjerovao da je ovakav rasplet moguć. No, Franko Škugor je pobjedom nad Carrenom Bustom pokrenuo hrvatski val optimizma. Ulio je vjeru i navijačima kojih je u subotu bilo još koja stotina više, nego u petak, a oni su sa svakim novim setom i satom igre bivali sve glasnijom podrškom Draganji i Mektiću koji ih na kraju nisu iznevjerili.


U prvom setu, u kojem je bilo čak šest ‘breakova’, hrvatski par je propustio prednost od 4-2, a iskusni Španjolci, iako su propustili servis za set kod 6-5, osvojili su prvu dionicu meča u ‘tie-breaku’. Naši su tenisači platili ceh lošeg postotka prvog servisa (44 %) koji je zakazao u ključnim trenucima.




No, kao što je Franko Škugor u petak pokazao čvrst karakter i nije klonuo nakon gubitka prvog seta, isto su učinili Draganja i Mektić. I u drugom su setu poveli 4-2, ali u osmom gemu ispustili prednost. U novom ‘tie-breaku’ naš par je vodio 5-2, a podom izgubio četiri poena zaredom. Ipak, uz dosta sreće spasili su set-loptu Španjolaca, a kod 8-7 iskoristili svoju drugu priliku za izjednačenje na 1-1 u setovima.


Koliko god iskustva imao na ATP Touru i u Davis Cup dvobojima, Feliciano Lopez pokazao se najslabijom karikom na terenu, a Draganja i Mektić su sjajno koristili loš dan 35-godišnjeg ljevorukog Španjolca.


U trećem setu svi su igrači držali servise pa je ponovno lutrija ‘tie-breaka’ odlučivala o setu. Španjolci su imali početnu prednost ‘mini-breaka’, ali hrvatski par se brzo vratio. Feliciano Lopez je dvostrukom pogreškom kod 5-5 ponudio Mektiću i Draganji priliku koju oni nisu propustili te nakon dva sata i 52 minute igre došli su na set od senzacionalne pobjede.


Aktualni pobjednici Roland Garrosa u četvrtom su setu dvaput slomili servis Marina Draganje i odluku o pobjedniku odgodili za peti set. No, čini se da su Marin i Nikola u četvrtoj dionici meča uzeli mali predah i hvatali zalet za odlučujući set. Ponovno su malo izgubili ritam na servisu, Španjolci su zaigrali malo agresivnije, što je rezultiralo s dva ‘breaka’.


No, već na početku odlučujuće dionice, zahvaljujući i dvjema dvostrukim pogreškama Feliciana Lopeza, naši su tenisači ponovno došli do ‘breaka’ na koji su čekali još od petog gema drugog seta. Španjolci su se ‘noktima’ držali da ne padnu u provaliju. Marc Lopez je kod zaostatka 0-2 bio suočen s dvije ‘break-lopte’, nakon tri sjajna reterna Draganje i Mektića, ali uspio ih je spasiti s dva dobra servisa.


Nova prilika se našem dvojcu ukazala kod 4-2. Ponovno je na servisu bio Marc Lopez, a Draganja i Mektić došli su do 15-40. Jedan dobar volej i jedan dobar servis spasili su Španjolce. U sljedećem gemu na iskušenju je bio Marin Draganja. Napravio je dvostruku pogrešku, kojom je španjolski par došao do ‘break-lopte’ za 4-4. No, Felciano Lopez je bio prisiljen na pogrešku na mreži. Kad je dobio priliku za vodstvo 5-3, Draganja je odservirao najbolji ‘kick’ u karijeri. As iz drugog servisa doveo je hrvatski par na gem do pobjede.


Kod 5-4 Nikola Mektić je uzelo lopte. Španjolci su malo pomogli, prvenstveno Feliciano Lopez, pa je nakon četiri seta i 23 minute hrvatska kombinacija stigla do prve meč-lopte. Mektić je stao na crtu i hladnokrvno zabio as za pobjedu. Gradski vrt je eruptirao oduševljenjem. Marin Draganja i Nikola Mektić zaslužili su ovacije za najveću pobjedu u karijeri i nevjerojatno vodstvo Hrvatske od 2-1 nakon drugog dana dvoboja u kojem oslabljenoj momčadi izbornika Željka Krajana nitko nije davao ni jedan posto izgleda za pobjedu.


No, kako se to zna dogoditi s favoritima u Davis Cupu, Španjolska u nedjelju mora ponoviti ono što je prije dva mjeseca u zagrebačkom finalu napravila Argentina, kad je stigla do svog prvog trijumfa u Davis Cupu.


U nedjelju će prvi na teren, od 15 sati, Franko Škugor i Roberto Bautista Agut. Hrvatski junak prvog dana svladao je Španjolca prije sedam godina na Challengeru u Rumunjskoj, što je bio njihov jedini meč. Sedam godina poslije ulog će biti četvrtfinale Davis Cupa.


Ne uspije li Škugor donijeti plasman Hrvatskoj u četvrtfinale, to će pokušati učiniti Ante Pavić ili neki drugi izabranik Željka Krajana, protiv Pabla Carrena Buste ili Feiciana Lopeza, ako se Conchita Martinez odluči za zamjenu.


Nevjerojatna priča u Osijeku se nastavlja. Još jedna pobjeda odvela bi naše tenisače po deveti put u četvrtfinale Davis Cupa i u travnju ove godine u Hrvatsku dovela reprezentaciju Srbije.


HRVATSKA – ŠPANJOLSKA 2-1


Franko Škugor – Pablo Carreno Busta 3-6, 6-3, 6-4, 4-6, 7-6 (6)


Ante Pavić – Roberto Bautista Agut 4-6, 2-6, 3-6


Marin Draganja / Nikola Mektić – Feliciano Lopez / Marc Lopez 6-7 (6), 7-6 (7), 7-6 (5), 2-6, 6-4