Yannick Noah

Razgovarao sam s Dideirom Deschampsom, “tricolori” će biti uz nas!

Zlatko Horvat

Yannick Noah/Foto REUTERS

Yannick Noah/Foto REUTERS

Većina od nas su nogometni navijači. Bilo je to pozitivno ljeto, to što su “tricolori” napravili i način na koji su to napravili. Oni su idoli francuske djece, toliko ih je u dresovima reprezentacije. I mi slušamo iste pjesme koje oni slušaju... - kaže izbornik francuskih tenisača



LILLE Yannick Noah ikona je francuskog tenisa. Sin kamerunskog nogometaša Zachariea i francuskinje Marie-Claire, jedini je francuski pobjednik Roland Garrosa poslije 1946. godine i Marcela Bernarda! Noah je zaista osebujna ličnost, koji se okušao i kao pjevač. Osim pto je igrao sjajan tenis, Noah je pokazao i da je sjajan izbornik, koji je pojsnio razloge svojeg poteza i postavljanja Chardyja.


– U posljednja dva posljednja mjeseca pratio sam tolike opcije, toliko igrača, posljednje rezultate, njihovo zdravlje. Prvi korak bila je selekcija šest igrača, ali ozlijedio se Gasquet. Ostao sam na pet igrača. Moji igrači imali do dosta dobrih rezultata na zemlji, iako smo znali smo da je dosta prošlo od Roland Garrosa. Sada smo tri tjedna na zemlji, svakoga dana pratio sam igrače, ono što je u njima. Na kraju je izbor pao na Tsongu i Chardyja. Nije to bio lak izbor, ali svjestan sam da je Pouille spreman uskočiti svakog trenutka. Naša je snaga što svaki put igramo s drugom momčadi, uvijek netko iskoči. Svi su motivirani. Želimo izvući maksimum u ovim uvjetima. Bilo je problema, uključujući zdravstvene. No, Tsonga nas je sve iznenadio. Želio se vratiti za finale poslije operacije koljena i uspio je.


“Vrijeme je za nove izazove”, kaže Noah, koji se oprašta s ovim dvobojem i sigurno je da želi otići u stilu, s novim izborničkim trofejom.




– Davis Cup mi jako puno znači. Od dana kada sam bio klinac i gledao francusku reprezentaciju. Od prvog turnira mi je posebno bilo igrati u dresu Francuske, nastupao za U14 reprezentaciju i sastao se s Lendlom. Nastavilo se kasnije, kada sam zaigrao u Davis Cupu. Premijeru sam imao s Francoisom Jaufrretom, s kojim sam zaigrao u paru u premijeri. Bio je to čovjek poster kojega sam imao na zidu…



 Jeremy Chardy, 31-godišnji Francuz, 40. je igrač svijeta koji je u 13-godina profesionalne karijere osvojio jedan ATP turnir, Stuttgart 2009. godine. Najbolji mu je plasman 25. mjesto, po broju pobjeda i poraza na Touru je u minusu (248-252), ali je u Davis Cupu uvijek inspiriran (5-1). Radi se o udaraču i ako ga krene…


– Ovo mi je prvi finale, ali dobro sam se pripremio s momčadi. Među prijateljima sam, dobro se osjećam. Ovom meču ću pristupiti kao svakom drugom. Bornu poznajem i čeka me težak dvoboj. Pripremit ću taktiku s Yannickom. Vjerujem da imam šansu i spreman sam je i iskoristiti. Uvijek je dobro kada si dobio svojeg idućeg suparnika. Ali svaki je meč drugačiji. Ovo je finale i moram se koncentrirati na sebe, na svoju igru da bih osvojio taj bod – kaže Chardy.



Jaufrret je tada imao 36 godina, Noah upola manje. Zbilo se to protiv Velike Britanije u Roland Garrosu 1978. godine… Četrdeset godina kasnije Francuzi imaju priliku naslovom u Davis Cupu okruniti veliku sportsku godinu, u kojoj su osvojili Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. U finalu protiv Hrvatske (4:2).


– Većina od nas su nogometni navijači. Bilo je to pozitivno ljeto, to što su “tricolori” napravili i način na koji su to napravili. Oni su idoli francuske djece, toliko ih je u dresovima reprezentacije. I mi slušamo iste pjesme koje oni slušaju… Razgovarao sam s Dideirom Deschampsom i oni će u ova tri dana biti uz nas.


Naravno, i Hrvatska je napravila sjajan rezultat, ali pobjednik je mogao biti samo jedan. Bez obzira na iostanak pobjednika u Roland Garrosu, s izuzetkom Noaha, Francuzi su teniska velesila. Sport im je vrlo važan. Nogomet, ragbi, košarka… Tenis je visoko na toj ljestvici, uključujući Davis Cup.


– Privilegij je podijeliti momčadske vrijednosti u ovom pojedinačnom sportu. To je prilika i za igru na mjestima na kojima nikad ne bismo igrali. Eto, i moj posljednji izbornički meč igramo na posebnom mjestu. Posebno sam ponosan što sam dio svega ovoga u zadnjem meču ovakvog Davis Cupa. Sretni smo baš u Lilleu igramo posljednji finale, to je dar našim navijačima…



– Sretan sto mi je izbornik Yannick Noah vjerovao i dao mi mjesto u momčadi s obzirom na to da sam dugo izbivao s terena. U ovom smo finalu autsajderi, ali dat ćemo sve od sebe za uspjeh. Osjećam se dobro. Priprema je bila odlična i nosi nas momčadski duh. Puno sam uložio da bih se spremio za ovaj finale, zato sam ponosan što sam dio momčadi. Yannick osjeća da sam spreman – kaže Tsonga.