Sjajna partija

RANKING KARIJERE Čilić je od ponedjeljka treći na svijetu

Hina

Ispred Marina će ostati samo Rafael Nadal i Roger Federer



Marin Čilić pobijedio je 49. tenisača svijeta, Britanca Kylea Edmunda, sa 6-2, 7-6 (4), 6-2 nakon dva sata i 18 minuta borbe u polufinalu Australian Opena te tako postao prvim Hrvatom koji je na prvom Grand Slam turniru u sezoni stigao na korak do pobjedničkog trofeja za koji će se u nedjelju boriti protiv pobjednika drugog polufinala, prošlogodišnjeg pobjednika Švicarca Rogera Federera ili Korejca Hyeona Chunga.


Već ulazak u finale Marinu je donio još jednu nagradu za odlične igre koje je pružio na ovogodišnjem Australian Openu. Naime, od sljedećeg ponedjeljka bit će treći tenisač svijeta, preskočit će Bugarina Grigora Dimitrova i prvi put u karijeri se popeti tako visoko na pojedinačnoj ATP ljestvici, a ispred njega će ostati samo Rafael Nadal i Roger Federer.


Za razliku od svog prvog polufinala u Melbourne Parku, kada je bio iznenađenje turnira i u meč protiv Andyja Murrayja ušao kao autsajder, Marin Čilić je u dvoboju s Kyleom Edmundom bio izraziti favorit, a 23-godišnji Britanac taj koji je u svom prvom polufinalu na Grand Slam turnirima tražio put ka još jednom iznenađenju, nakon što je na putu do ovog meča izbacio prošlogodišnjeg finalistu US Opena Južnoafrikanca Kevina Andersona u 1. kolu te u četvrtfinalu nadigrao 3. nositelja Bugarina Grigora Dimitrova. No, Čilić se nije dao staviti na popis Edmundovih ‘žrtava’.




Početak je ukazivao na moguće probleme, kad je Marin već u prvom gemu bio suočen s dvije ‘break-lopte’ (15-40). No, kad je riješio taj problem i razbio početnu nervozu, naš je najbolji tenisač nastavio igrati na način koji mu je donio veliku četvrtfinalnu pobjedu protiv prvog tenisača svijeta Rafaela Nadala. Nagrada za Čilićevu preciznu i agresivnu igru stigla je već u šestom gemu, kad je prvi put slomio Edmundov servis. Isto je ponovio dva gema poslije i za 35 minuta stigao do prvog seta.


Britanac je tada, nakon konzultacije s fizioterapeutom, napustio teren i primio medicinsku pomoć u svlačionici. No, to nije poremetilo Marinov ritam. Edmund nije pokazivao znakove fizičkog eventualnog fizičkog hendikepa i nastavio se boriti jednakom žestinom kao u prvom setu. Na Čilićevu jedinu priliku za ‘break’ u drugom setu Britanac je zabio as pa je odluka o pobjedniku druge dionice meča ostavljena za ‘tie-break’. Nakon prvih šest poena rezultat je bio 3-3, a onda je Marin nanizao tri za tri set-lopte. Iskoristio je drugu priliku i otišao na velika dva seta prednosti.


»U drugom setu sam imao malo više uspona i padova u igri, nisam ga dovoljno pritiskao na servisu, ali sam ostao koncentriran na svaki poen. Pritisak na servis bio je ključan u tie-breaku«, rekao je hrvatski tenisač u intervjuu na terenu Rod Laver Arene odmah po završetku dvoboja, analizirajući ključni trenutak dvoboja koji je slomio Edmundov otpor.


Britanac je u trećem setu počeo pokazivati znakove umora i teže se kretao, što je i Marin prepoznao.


»Vidio sam da propušta neke lopte pa sam ga pokušao što više natjerati na kretanje. Drugi ‘break’ je bio ključan«, zaključio je Čilić.


Nakon što je do prednosti ‘breaka’ u trećem setu došao u trećem gemu, u sedmom je novim oduzetim servisom otišao do prednosti 5-2 te tako Edmundu oduzeo i posljednju nadu u veliki preokret. Pet poena poslije Marinove ruke bile su visoko podignute u znak pobjede koja mu je donijela treće finale na Grand Slam turnirima, nakon trijumfa na US Openu 2014. godine i poraza od Rogera Federera u prošlogodišnjem wimbledonskom finalu, u kojem je naš tenisač bio sputan ozljedom.


Veliki 36-godišnji Švicarac, vlasnik 19 Grand Slam naslova, mogao bi ponovno stajati Marinu na putu do trofeja, uspije li pobijediti 21-godišnjeg Korejca Hyeona Chunga u polufinalnom dvoboju koji je na programu u petak (9.30 sati po hrvatskom vremenu), tako da će Čilić imati dan odmora više.


»Osjećam se dobro. Danas je bila malo drugačija razina intenziteta u meču nego protiv Nadala. Moram zahvaliti mojim trenerima koji su me dobro pripremili. Jako se dobro osjećam, a sada imam i još dva dana za odmor«, rekao je Marin te napravio kratku analizu obojice mogućih suparnika u meču za naslov.


»Chung je imao dva izrazito zahtjevna meča. Ovaj mu teren i uvjeti odgovaraju. Odlično se kreće, kliže bolje nego na zemlji. Nakon osvajanja NextGen finala i ovdje je pokazao o kakvom se talentu radi. Federer je uvijek strašno agresivan, odlično servira. Mogu se nositi s njim, ako ću ja biti jednako agresivan. Kad njemu prepustite inicijativu, onda je s njim teško igrati«, zaključio je Čilić.


U devet dvoboja s Federerom Marin je slavio samo jednom, kad je velikog Švicarca pobijedio u tri seta polufinala na US Openu (6-3, 6-4, 6-4), a u četrvtfinalu Wimbledona 2016. godine propustio je 2-0 u setovima i tri meč-lopte u četvrtom setu. Protiv Chunga je igrao tri puta i sva tri puta slavio u dva seta. Posljednju pobjedu ostvario je 2016. u 2. kolu turnira u Brisbaneu.


Ulaskom u svoje treće finale, Marin Čilić se na listi hrvatskih Grand Slam finalista približio Goranu Ivaniševiću, koji je četiri puta igrao u finalu Wimbledona te nakon dva poraza od Petea Samprasa (1994. i 1998.) i jednog od Andrea Agassija (1992.), 2001. godine pobjedom nad Patrickom Rafterom u pet setova konačno stigao do toliko željenog pehara. Po jedno finale u Roland Garrosu odigrali su Željko Franulović (1970.) i Nikola Pilić (1972.), dok je Iva Majoli 1997. godine trijumfirala u pariškom finalu svladavši Švicarku Martinu Hingis.


Finalni dvoboj tenisača na Australian Openu na rasporedu je u nedjelju, s početkom u 9.30 sati po hrvatskom vremenu.