Davis Cup u Osijeku

Pobjeda Borne Ćorića: ‘Break’ početkom drugog seta prelomio je meč

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

»Ne mogu reći da sam i u prvom setu igrao loše. On je servirao odlično i imao sam par malih šansi koje nisam iskoristio, a onda se dogodio taj jedan loš gem. No, znao sam da ne može tako servirati tri ili četiri seta i jednostavno sam samo čekao svoju šansu. Srećom, 'breaknuo' sam ga početkom drugog seta i mislim da se tu prelomio meč«



OSIJEK – Dva sata i 20 minuta bilo je potrebno Borni Ćoriću za pobjedu 3-6, 6-2, 6-3, 6-2 nad 85. tenisačem svijeta Vasekom Pospisilom, koja je hrvatskoj Davis Cup reprezentaciji donijela prvi od tri potrebna boda u dvoboju s Kanadom za prolaz u četvrtfinale Davis Cupa, a naš 21-godišnji reprezentativac smatra da je ‘break’ početkom drugog seta bio ključan za trijumf.


»Ne mogu reći da sam i u prvom setu igrao loše. On je servirao odlično i imao sam par malih šansi koje nisam iskoristio, a onda se dogodio taj jedan loš gem. No, znao sam da ne može tako servirati tri ili četiri seta i jednostavno sam samo čekao svoju šansu. Srećom, ‘breaknuo’ sam ga početkom drugog seta i mislim da se tu prelomio meč«, rekao je Ćorić na konferenciji za medije u osječkom Gradskom vrtu nakon svoje šeste pobjede u Davis Cupu, a prve nakon što je u četvrtfinalu 2016. u Portlandu svladao Jacka Socka u odlučujućem, petom meču.


Njegovim povratkom hrvatska reprezentacija dobila je prijeko potrebnu čvrstu opciju u pojedinačnim mečevima, čime je izborniku Željku Krajanu omogućeno kombiniranje s nominacijama i dodatni dan odmora za Marina Čilića.




Kombinirao je i kanadski izbornik Frank Dancevic koji je u petak odlučio zamijeniti ozlijeđenog Petera Polanskog 27-godišnjim Vasekom Pospisilom. Potez se nakon prvog seta činio i više nego mudrim. No, onda je do izražaja došla Ćorićeva kvaliteta, čemu je doprinijela i zemljana podloga.


»Teren je baš onakav kakav meni odgovara. Zrak u dvorani je suh pa lopte brzo lete, što je dobro i za servis. Svi serviramo preko 200 kilometara na sat. U sličnim sam uvjetima ostvario svoje najbolje rezultate na zemlji«, rekao je Ćorić.


S druge strane, Vasek Pospisil je bio bijesan što je nakon prvog seta energetski pao i dopustio preokret.


»Vidio sam da mogu igrati s njim, ali sam neobjašnjivo ostao bez energije. Nije teren kriv za to. Radi se o vrlo dobrom zemljanom terenu u dvorani«, izjavio je Kanađanin koji se ne može pohvaliti dobrim rezultatima na zemlji, jer je od 17 mečeva u glavnim ždrijebovima ATP i Grand Slam turnira te u Davis Cupu na ovoj podlozi ostvario samo jednu pobjedu, a ovo mu je bio već 16. uzastopni poraz.


Posljednji tenisač kojeg je pobijedio na zemlji bio je njegov današnji izbornik Frank Dancevic, u posljednjem kolu kvalifikacija Roland Garrosa 2013. godine.


Ćoriću nije smetalo što je tek dva sata prije meča saznao za promjenu suparnika.


»Jesam, pripremio sam se za Polanskoga, ali imao sam sat i pol da se pripremim za Pospisila. Tu se ne radi ni o čemu posebnom. Pogledao sam poneki video, poslušao savjete onih čije mišljenje cijenim. Marin je igrao protiv njega u Australiji pa mi je dao par savjeta«, rekao je Ćorić koji je nakon prvog seta izgubio svega deset poena na početnom udarcu.


»Nisam se umorio. Prva dva seta su bila fizički naporna, ali poeni su bili kratki, obojica smo dosta dobro servirali. Nije bilo puno napornih poena, ostao sam svjež za nedjelju.«


Prošle godine ga nije bilo u Osijeku, kad je u Gradskom vrtu gostovala Španjolska. Pobjedom nad Pospisilom odužio se osječkim ljubiteljima tenisa, a njih više od 2000 tisuće došlo ga je podržati.


»Mogu pohvaliti publiku, bila je stvarno odlična za prvi dan, za petak. Znamo svi da je radni dan, ne mogu baš svi uzeti godišnji kad ja igram. Odlično sam se osjećao i mislim da mi je i publika pomogla, digla me na početku drugog seta, kad se lomio meč«, zaključio je Ćorić koji će se u subotu odmarati, a Vasek Pospisil će ponovno biti u akciji.


»U subotu ću igrati u paru, takav je plan. Za nedjelju i singl ćemo još vidjeti«, zaključio je 27-godišnji Kanađanin koji će s 45-godišnjim Danielom Nestorom biti veliki izazov za Ivana Dodiga i, vrlo vjerojatno, Marina Čilića koji bi mogao zamijeniti nominiranog Franka Škugora.


HRVATSKA – KANADA 1-0


Borna Ćorić – Vasek Pospisil 3-6, 6-2, 6-3, 6-2