Veliko priznanje

Pavić i Marach dobili nagradu ATP-a za najbolji par godine

Hina

Mate Pavić/M. MIJOŠEK/Glas Istre

Mate Pavić/M. MIJOŠEK/Glas Istre

ZAGREB Hrvatski tenisač Mate Pavić i Austrijanac Oliver Marach proglašeni su najboljim teniskim parom godine objavilo je Udruženje teniskih profesionalaca (ATP). Pavić i Marach su prije nekoliko dana osigurali i prvo mjesto na završnoj ATP ljestvici parova za 2018. godinu.

U 2018. su krenuli sa 17 uzastopnih pobjeda, a tijekom tog niza su osvojili i Australian Open. Kasnije tijekom godine su stigli i do finala Roland Garrosa. Ukupno su igrali devet ATP finala, a osvojili su četiri naslova.


Sa 25 godina Pavić je najmlađi igrač koji će okončati sezonu na prvom mjestu ljestvice parova nakon 1995. godine kada je to uspjelo tada 24-godišnjeg Toddu Woodbridgeu, dok je Marach sa 38 godina najstariji kojemu je to uspjelo od Amerikanca Sherwooda Stewarta 1984.


Nagradu za povratnika godine dobio je Srbin Novak Đoković, dok je njegov trener Slovak Marian Vajda proglašen najboljim trenerom godine.


Đoković je postao prvi tenisač u povijesti koji se popeo na vrh ljestvice, a da je toj sezoni bio izvan 20 najboljih. Nakon što mu je početkom godine operiran lakat, Đoković je pao na 22. mjesto ATP ljestvice. Njegov uspon je počeo pobjedom na Wimbledonu, a do kraja godine osvojio je još tri turnira pri čemu i US Open.Novak godine je 19-godišnji Australac Alex de Minaur, dok je najveći napredak učinio 20-godišnji Grk Stefanos Tsitsipas.

Nagradu Stefan Edberg Sportsmanship za fair-play drugi put je dobio Španjolac Rafael Nadal, dok je nagradu navijača za najboljeg igrača dobio Švicarac Roger Federer. Španjolac Tommy Robredo dobio je nagradu Arthur Ashe za humanitarni rad.


Najbolji turniri masters 1000 je Indian Wells, najbolji turnir serije 500 je Queen’s Club, dok je najbolji turnir serije 250 Stockholm Open. Novinarka BBC-a Sue Barker je dobila nagradu Ron Bookman Media Excellence.


GODIŠNJE NAGRADE


Povratnik godine: Novak Đoković (Srb)


Najveći napredak: Stefanos Tsitsipas (Grč)


Novak godine: Alex de Minaur (Aus)


Najbolji par: MATE PAVIĆ (HRV) – Oliver Marach (Aut)


Nagrada Stefan Edberg: Rafael Nadal (Špa)


Nagrada Arthur Ashe: Tommy Robredo (Špa)


Najomiljeniji par: Mike Bryan – Jack Sock (SAD)


Nagrada navijača za najboljeg igrača: Roger Federer (Švi)


Najbolji turnir masters 1000: Indian Wells


Najbolji turnir serije 500: Queen’s Club


Najbolji turnir serije 250: Stockholm Open


Ron Bookman Media Excellence: Sue Barker (BBC)