WIMBLEDON

POBJEDA KARIJERE: Donnu su inspirirali “kockasti” Davora Šukera

Zlatko Horvat

Donna Vekić/Foto REUTERS

Donna Vekić/Foto REUTERS

Hrvatska je u četvrtfinalu SP-a. Nadam se da će otići još dalje, baš kao i ja - kaže osječka tenisačica. Davor Šuker, predsjednik HNS-a, obiteljski je prijatelj Vekićevih. Nimalo slučajno, Šukera je otkrila Donnina baka...



RIJEKA Marin Čilić i Ivo Karlović plasirali su se u drugo kolo Wimbledona, kao i Donna Vekić poslije velikoga podviga, Borna Ćorić je razočarao i ispao, a oprostila se i Petra Martić. Epilog je to nastupa hrvatskih predstavnika prvog dana Grand Slam turnira u All England Clubu. Čilić je lako pobijedio Japanca Yoshishita Nishioku, 256. igrač svijeta i povratnik poslije operacije koljena čestitao je Međugorcu poslije jednog sata i 49 minuta igre. Prošlogodišnji finalist Wimbledona je dominirao, zabio je 21 as, 20 više od suparnika. Nijednom nije izgubio početni udarac, dok je iskoristio četiri od 13 »break« lopti.


– U sjajnoj sam formi, igram stvarno dobar tenis. Nadam se da mogu opet ostvariti uspjeh u »All England Clubu«. Ne razmišljam o tome kao o nekoj osveti, već jednostavno o šansi da još jednom otiđem daleko – kaže Čilić, kojeg je titula u Queen’s Clubu napunila samopouzdanjem. Slijedi Argentinac Guido Pella.


Hrvatska junakinja dana je Donna Vekić, koja je u prvom kolu pobijedila četvrtu tenisačicu svijeta, finalistkinju ovogodišnjeg Roland Garrosa i prošlogodišnju pobjednicu US Opena Amerikanku Sloane Stephens, koja je uhvatila – četiri gema. Mlada Osječanka slavila je poslije samo 72 minute igre. Istina, načinila je devet dvostrukih pogrešaka, no čak je šest puta oduzela servis suparnici iz čak 17 »break« lopti. Donna je igrala tri turnira na travi uoči Wimbledona, Stephens nijedan i to se osjetilo. Slijedi Šveđanka Rebecca Petersen (WTA-78).




– Znala sam da moram biti agresivna, na travi nema čekanja tuđih pogrešaka. Bolje sam se snašla na vjetrovitom početku i iskoristila priliku – rekla je Donna Vekić poslije pobjede karijere. Inspiracija su joj bili kockasti… Baš kao što je ona bila inspiracija za povratak svojem dečku Stanu Wawrinki protiv Dimitrova…


– Hrvatska je u četvrtfinalu SP-a. Nadam se da će otići još dalje, baš kao i ja. Živjela sam u Londonu i nadam se da ovdje mogu ostvariti rezultat karijere.


Davor Šuker, predsjednik HNS-a, obiteljski je prijatelj Vekićevih. Nimalo slučajno, Šukera je otkrila Donnina baka…


Razočarao je Borna Ćorić. Poslije trijumfa nad Federerom u Halleu porasle su ambicije, ali Ćorića je na zemlju spustio Rus Daniil Medvedev. Borna je donekle igrao dobro samo u prvom setu, kada je napravio »break« za 2:1, no izgubio je vlastiti servis u idućem gemu. U »tie-breaku« je imao set loptu, vodstvo 6:5, ali izgubio je tri poena u nizu i s izgubljenim setom – nestao.


– Bio je puno bolji. Ali znao sam da će biti teško. Naučio sam već da jedan tjedan može biti briljantan, a drugi katastrofa kao sada. Nisam se dobro kretao, nije pomogao ni vjetar – priznao je Borna.


Ivo Karlović pogodio je 36 aseva i u četiri seta dobio Rusa Mihajla Južnjeg, koji je kod 5:4 imao set loptu za treću dionicu, pa još tri vezane (6:3) u »tie breaku«… U drugom kolu Karlovića čeka Nijemac Jan Lennard Struff, koji je Argentincu Mayeru okrenuo 0:2 u setovima.


Petra Martić, koja je lani igrala u osmini finala, sada je zaustavljena na startu. U tri seta bolja je bila Ruskinja Makarova. Roger Federer uspješno je krenuo u obranu naslova, ali u odjeći – Uniqla.


Semafor



  Važniji rezultati, tenisači, 1. kolo: Federer (1) – Lajović 6:1, 6:3, 6:4, Čilić (3) – Nishioka 6:1, 6:4, 6:4, Wawrinka (6) – Dimitrov 1:6, 7:6 (3), 7:6 (5), 6:4, Anderson (8) – Gombos 6:3, 6:4, 6:4, Raonić (13) – Broady 7:5, 6:0, 6:1, Medvedev – Ćorić (16) 7:6 (6), 6:2, 6:2, Karlović – Južnji 4:6, 7:5, 7:6 (7), 6:3.


Tenisačice, 1. kolo: Wozniacki (2) – Lepchenko 6:0, 6:3, Vekić – Stephens (4) 6:1, 6:3, Maria – Svotolina (5) 7:6 (3), 4:6, 6:1, Ka. Pliskova (7) – Dart 7:6 (2), 2:6, 6:1, V. Williams (9) – Larsson 6:7 (3), 6:2, 6:1, S. Williams (26) – Rus 7:5, 6:3, Makarova – Martić 7:6 (0), 2:6, 6:3.