Trosatna borba

KAKVA DRAMA U FINALU! Marin je velikom Federeru uzeo čak dva seta. Nedostajalo je tako malo…

Hina

Čilić je i u prvom gemu odlučujućeg seta došao do dvije prilike za 'break', ali je ostao bez realizacije. Nažalost, već u sljedećem gemu Federer je stvorio prednost 'breaka' zahvaljujući i dvjema dvostrukim pogreškama našeg tenisača



Roger Federer trebao je tri sata i dvije minute kako bi u svom 30. Grand Slam finalu stigao do 20 trofeja pobijedom nad najboljim hrvatskim tenisačem Marinom Čilićem sa 6-2, 6-7 (5), 6-3, 3-6, 6-1 u završnom dvoboju ovogodišnjeg Australian Opena u Melbourne Parku, gdje je 36-godišnji Švicarac trijumfirao po šesti put u karijeri.


Nedjeljno finale bilo je 145. u Federerovoj karijeri, a u Melbourneu je stigao do svog 96. naslova, dok je Marin Čilić ostao na 17 pobjedničkih trofeja iz 31 nastupa u finalima ATP i Grand Slam turnira.


Federer je bolje započeo finalni dvoboj i s dva ‘breaka’ poveo sa 4-0. Izgubivši svega dva poena na servisu 36-godišnji Švicarac je za 24 minute osvojio prvi set sa 6-2.




U drugom setu je hrvatski tenisač počeo prijetiti Federerovom servisu. Već u drugom gemu imao 15-40, ali se Federer izvukao, baš kao i u desetom gemu, kad je spasio set-loptu zahvaljujući Čilićevom promašenom bekhendu. I Švicarac je propustio po jednu priliku za ‘break’ u trećem, petom i devetom gemu. Odluka je pala u ‘tie-breaku’. Prvi je do prednosti stigao Federer i poveo 3-2, ali je već u sljedećem poenu Čilić odličnim reternom vratio izgubljeno. Agresivnom igrom Marin je došao do novog mini-breaka za 6-4 te iskoristio drugu set-loptu za osvajanje druge dionice meča i izjednačenje na 1-1 u setovima.


‘Break’ u šestom gemu trećeg seta, kad je Čilić imao problema sa prvim servisom, odveo je Švicarca do prednosti 2-1 u setovima, a kad je došao do novog ‘breaka’ na početku četvrtog seta, činilo se da je slomio otpor najboljeg hrvatskog tenisača. No, Marin je kod 0-2 spasio još jednu ‘break-loptu’ i započeo neočekivan preokret. Od 2-3 u četvrtom setu Čilić je iskoristio Švicarčevu krizu na prvom servisu, nanizao četiri gema, dvaput slomio Federerov početni udarac i odveo finale u peti set.


Čilić je i u prvom gemu odlučujućeg seta došao do dvije prilike za ‘break’, ali je ostao bez realizacije. Nažalost, već u sljedećem gemu Federer je stvorio prednost ‘breaka’ zahvaljujući i dvjema dvostrukim pogreškama našeg tenisača. Nažalost, još jednim ‘breakom’ Federer je otišao do vodstva 5-1 i u sljedećem gemu, nakon tri sata i dvije minute igre postao prvi tenisač u povijesti sa 20 Grand Slam naslova.


Deveta pobjeda nad Čilićem u njihovom desetom dvoboju Federeru je donijela 20. Grand Slam trofej u 30 finala na najvećim turnirima. Švicarac je osvojio šesti na Australian Openu, čime se izjednačio s Novakom Đokovićem i legendarnim Australcem Royom Emersonom, koji su do sada bili najuspješniji tenisači u povijesti Australian Opena sa po šest naslova svaki.


Federer je uz 2000 ATP bodova osvojio i novčanu nagradu od 4 milijuna australskih dolara, dok je Marin Čilić ostao na 2 milijuna australskih dolara i 1200 bodova  zarađenih plasmanom u finale.


AUSTRALIAN OPEN, tenisači – finale


Roger Federer (Švi/2)  – MARIN ČILIĆ (HRV/6) 6-2, 6-7 (5), 6-3, 3-6, 6-1