Australian Open

Đoković protiv Nadala lovi sedmi naslov u Melbourneu

Hina

Novak Đoković/Foto REUTERS

Novak Đoković/Foto REUTERS

U ženskoj konkurenciji u finalu će se sastati češka tenisačica Petra Kvitova i Japanka Naomi Osaka



MELBOURNE Prvi tenisač svijeta Novak Đoković »pomeo« je Francuza Lucasa Pouillea, 31. na ATP ljestvici, za plasman u svoje sedmo finale prvog grand slam turnira sezone Australian Opena sa 6-0, 6-2, 6-2 nakon samo sat i 23 minute igre i u nedjelju će za naslov pobjednika igrati protiv Španjolca Rafaela Nadala. 


Šesterostruki pobjednik Australian opena je uzeo servis sedam puta Pouilleu, a njegov servis nije ni jednom u meču bio ugrožen. O Đokovićevoj nadmoći na terenu najvbolje govori činjenica da je francuski tenisač prvi gem osvojio tek na početku drugog seta, a poslije je uspio osvojiti još samo tri.


»Protiv Pouillea sam odigrao jedan od najboljih mečeva u karijeri. Sve je funkcioniralo kako sam želio«, kazao je Đoković poslije meča.




Nedjeljno finale će biti 53. međusobni ogled između Đokovića i Španjolca koji je u četvrtak u polufinalu također lako svladao Grka Stefanosa Tsitsipasa (15e) sa 6-2, 6-4, 6-0. Đoković ima dvije pobjede više od Nadala. Nadal će u finalu loviti svoj 18. grand slam naslov, a Đoković 15. i rekordni sedmi u Melbourneu.


Đoković se prisjetio finala Australian opena iz 2012. kada je slavio protiv Nadala sa 3-2 nakon pet sati i 53 minute igre.


»Bit će drugačije nego 2012., sada imamo nova pravila za peti set. Igrali smo gotovo šest sati i to je bilo jedno od najvećih iskustava za mene. Nadam se da će na kraju biti isti rezultat«, rekao je Đoković poslije meča.


Češka tenisačica Petra Kvitova i Japanka Naomi Osaka borit će se u subotu za naslov pobjednice Australian Opena, prvog Grand Slam turnira u 2019. godini, a slavljenica će uz trofej biti i novi ‘broj 1’ na WTA ljestvici.


Dvostruka wimbledonska pobjednica Petra Kvitova do svog je trećeg finala na Grand Slam turnirima stigla pobijedvši nepostavljenu Amerikanku Danielle Collins sa 7-6 (2), 6-0, dok je aktualna osvajačica US Opena Naomi Osaka spriječila prvo češko finale u povijesti Grand Slam turnira svladavši Karolinu Pliškovu sa 6-2, 4-6, 6-4.


Dvoboj je počeo Kvitove i Collins počeo je u uvjetima velike vrućine, a kod rezultata 4-4 organizatori su odlučili zatvoriti krov nad Rod Laver Arenom, jer je faktor ekstremne vrućine dosegnuo vrijednost zbog koje su na ostalim terenima mečevi prekinuti. Kvitova je u prvom setu nadoknadila ‘break’ zaostatka te nakon odlično odigranog ‘tie-breaka’ ostavila Collins bez gema do kraja meča. Bila je to 11. uzastopna pobjeda za 28-godišnju Čehinju koja je uoči dolaska na Australian Open osvojila turnir u Sydneyju.


»Ovo mi znači sve. Za ovo sam naporno radila, kako bih opet igrala u finalima najvećih turnira. Konačno mi je to uspjelo i zato ću uživati u finalu i bez obzira što se tamo dogodilo sam već sada jako, jako vesela«, izjavila je Kvitova nakon pobjede kojom je stigla do svog prvog finala na Grand Slam turnirima nakon što je 2014. godine po drugi put osvojila naslov u Wimbledonu u kojem je prvi put slavila 2011. godine.


Nema sumnje da će se Čehinja dobro osjećati u finalu, jer ima odličan učinak u dvobojima za naslove na WTA i Grand Slam turnirima. U 33 dosadašnja finala Kvitova je čak 26 puta izlazila kao pobjednica.


No, i s druge će strane imati tenisačicu koja se zna nositi s pritiskom u velikim mečevima, 21-godišnjom Japankom Naomi Osakom, koja je prije četiri mjeseca u New Yorku osvojila svoj prvi Grand Slam naslov pobijedivši u finalu Serenu Williams. Čehinja Karolina Pliškova je Serenu pobijedila da bi došla do polufinala u Melbourneu, preokrenuvši zaostatak 1-5 u odlučujućem setu te usput spasivši i četiri meč-lopte.


Pliškova je bila na rubu preokreta i u dvoboju s Osakom, u kojem je Japanka osvojila prvi set i ‘breakom’ otvorila drugi. Čehinja je odmah uzvratila, potom napravila ‘break’ za osvajanje drugog seta i zaprijetila Osakinom servisu u trećem gemu odlučujuće dionice. Japanka je spasila tri ‘break-lopte’ i već u sljedećem gemu slomila servis Čehinje bez izgubljenog poena. Tu je prednost uspjela zadržati i meč završiti asom za plasman u svoje drugo finale na Grand Slam turnirima.


»Znala sam da će protiv Karoline biti težak meč i rekla sam si da u trećem setu moram zadržati koncentraciju«, rekla je 21-godišnja Japanka koja može postati prva tenisačica nakon 2015. i Serene Williams koja će trijumfirati na dva Grand Slam turnira zaredom.


Subotnji finalni dvoboj bit će prvi u kojem će se Kvitova i Osaka naći jedna nasuprot drugoj, a ulog nije mogao biti veći. Osim naslova pobjednice Australian Opena, osvajačica srebrnog trofeja će od ponedjeljka biti i prva na pojedinačnoj WTA ljestvici, dok će poražena zauzeti drugo mjesto. Finalni dvoboj tenisačica će započeti u 9.30 sati po srednjoeuropskom vremenu.