Peti meč će odlučiti

Davis Cup: Nakon poraza Škugora Španjolska izjednačila

Hina

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL



Peti meč će odlučiti pobjednika u dvoboju 1. kola Svjetske skupine Davis Cupa između tenisača Hrvatske i Španjolske, nakon što je najbolji španjolski igrač u Osijeku Roberto Bautista Agut u prvom dvoboju nedjeljnog programa svladao Franka Škugora sa 6-1, 6-7 (4), 6-3, 7-6 (6) nakon tri sata i 19 minuta dvoboja.


Španjolac je bolje otvorio meč i s dva ‘breaka’ za 29 minuta osvojio prvi set. U drugom je Škugor spasio svih pet ‘break-lopti’ s kojima je bio suočen i odlično odigrao ‘tie-break’ za izjednačenje u setovima.


Nažalost, 16. tenisač svijeta pokazao je svoju kvalitetu i u preostala dva seta. ‘Break’ za 3-1 bio mu je dovoljan za osvajanje treće dionice. U četvrtom setu je Španjolac napravio ‘break’ za 4-3 u gemu u kojem je Škugor napravio dvije dvostruke pogreške. No, kad je Bautista Agut kod 5-4 servirao za pobjedu, osvojio je jedan poen. Nažalost, Španjolac je uspio u ‘tie-breaku’ nadoknaditi propušteno iz desetog gema te je ostavio odluku o pobjedniku za peti meč.




U njemu će o plasmanu u četvrtfinale odlučivati Nikola Mektić i Pablo Carreno Busta. Obojici će to biti prvo takvo iskustvo, a nijedan još nema pobjedu u ‘živom’ pojedinčanom meču u Davis Cupu.


HRVATSKA – ŠPANJOLSKA 2-2


Franko Škugor – Pablo Carreno Busta 3-6, 6-3, 6-4, 4-6, 7-6 (6)


Ante Pavić – Roberto Bautista Agut 4-6, 2-6, 3-6


Marin Draganja / Nikola Mektić – Feliciano Lopez / Marc Lopez 6-7 (6), 7-6 (7), 7-6 (5), 2-6, 6-4


Franko Škugor – Roberto Bautista Agut 1-6, 7-6 (4), 3-6, 6-7 (6)


Nikola Mektić – Pablo Carreno Busta


Povijest petog meča: Hrvati sedam puta pobjeđivali i sedam puta gubili


 Peti meč je u nastupima hrvatske reprezentacije u Davis Cupu 14 puta odlučivao o ukupnoj pobjedi, a uspjeh naših tenisača bio je polovičan – sedam puta su odnosili pobjede i sedam puta gubili.


Do dvoboja u Osijeku hrvatski tenisači su samo jednom izgubili dvoboj u Davis Cupu, kad su u posljednji dan ušli s vodstvom 2-1, a Nikola Mektić je postao naš osmi reprezentativac koji je dobio priliku igrati odlučujući, meč za pobjedu.


Nažalost, jedini poraz koji je Hrvatska doživjela izgubivši oba pojedinačna meča posljednjeg dana dogodio se prije dva mjeseca, u dramatičnom zagrebačkom finalu protiv Argentine, kad je Juan Martin del Potro prvo preokrenuo zaostatak od 0-2 u setovima protiv Marina Čilića, a Federico Delbonis u tri seta nadigrao Ivu Karlovića i donio Argentincima prvi trijumf u Davis Cupu.


Do tog dvoboja naši su tenisači imali perfektnih 20-0 kad bi u posljednji dan donijeli rezultatsku prednost od 2-1.


Prije Nikole Mektića, sedmorica hrvatskih tenisača igrali su peti, odlučujući meč. Najznačajniju pobjedu nedvojbeno je ostvario Mario Ančić 2005. godine u finalu Davis Cupa u Bratislavi, kad je nadigrao Michala Mertinaka. Ančić je i tri godine poslije u dvoboju Euro-afričke zone donio pobjedu protiv Italije u Dubrovniku, nadigravši Simonea Bolellija.


Perfektinih 2-0 u petim mečevima ima i Borna Ćorić koji je prošle godine donio pobjede nad Belgijom u Gentu i protiv reprezentacije SAD-a u Portlandu, gdje je Hrvatska prvi put u povijesti okrenula zaostatak od 0-2 nakon prvog dana.


Ivan Dodig je 2013. u dvoboju s Talijanima u Torinu izgubio peti meč od Fabija Fogninija. Jednu pobjedu i poraz imao je Goran Prpić koji je zaslužan za prvu pobjedu Hrvatske u Davis Cupu 1993. u Zimbabveu. No, ‘Prpa’ je samo četiri mjeseca poslije u odlučujućem meču protiv Danca Frederika Fetterleina doživio drugu tešku ozljedu koljena koja mu je skratila karijeru, a Hrvatsku ostavila bez plasmana u Svjetsku skupinu.


Po pobjedu i poraz imao je i Saša Hiršzon. On je 1994. godine donio pobjedu protiv Norvežana u Zagrebu, kojom je Hrvatska zakoračila prema Svjetskoj skupini, a izgubio 1997. odlučujući meč protiv Austrijanca Gilberta Schallera u Grazu.


Kad je Hrvatska 2006. godine branila naslov i u četvrtfinalu bila domaćin Argentini, Sašu Tuksara je dopalo da igra odlučujući meč protiv Juana Ignacija Chele, koji je naš tenisač izgubio u četiri dramatična seta.


Ipak, najbolnija sjećanja na Argentince i pete mečeve ima Ivo Karlović. Odigrao ih je čak četiri, a samo jednom izašao kao pobjednik, u 1. kolu Svjetske skupine 2012. protiv Goa Soede na gostovanju u Japanu. Godinu dana prije Karlović je u Zagrebu izgubio peti meč od Nijemca Philippa Petzschnera u dvoboju 1. kola Svjetske skupine. Ivo je dva odlučujuća meča gubio od Argentinaca. Prvi put 2002. u četvrtfinalu igranom u Buenos Airesu, kad ga je svladao Gaston Gaudio, a drugi put 14 godina poslije u zagrebačkom finalu Davis Cupa, kad ga je u tri seta svladao Federico Delbonis.


Učinak hrvatskih reprezentativaca u odlučujućem, petom meču u Davis Cupu:


Mario Ančić 2-0


Borna Ćorić 2-0


Ivan Dodig 0-1


Saša Hiršzon 1-1


Ivo Karlović 1-3


Goran Prpić 1-1


Saša Tuksar 0-1