Ne razmišlja o kraju karijere

DIV SA ŠALATE Karlović za Novi list otkriva kad će u mirovinu i s kojim udarcem bi bio – nepobjediv

Zlatko Horvat

Finale ‘s-Hertogenboscha definitivno mi je dalo samopouzdanje za nastavak sezone. Igram dobro, osjećam se dobro. Ima sitnih ozljedica,  ali sve je pod kontrolom – kaže Ivo



HALLE Ivo Karlović stigao je u nedjelju navečer u Halle poslije nepuna tri sata vožnje i finala ‘s-Hertogenboscha, ali s njim nije bio veliki, samo mali trofej za poraženog. Ostao je Div sa Šalate na osam naslova iz 18 finala (3 naslova u sedam završnica na travi) u karijeri, ali  svejedeno je u pokrajinu Westfaliju stigao – zadovoljan. 


Bio je to njegov prvi finale poslije kolovoza 2016. i naslova u Los Cabosu, najbolje ostvarenje ove sezone. Dva dana kasnije poražen je u prvom kolu Hallea. Nije bilo svježine u meču s Rusom Južnjim.  


– Osjećam se malo razočarano, ali ukupno gledano jako dobro jer sam prije toga igrao finale. Odigrao bih bolje u Halleu da sam imao dan više odmora, uspio bih se regenerirati. Nisu isti ni uvjeti u odnosu na ‘s-Hertogenbosch, a ja sam  samo jednom trenirao  u ponedjeljak, ništa specijalno, jer sam  osjećao  ogroman umor.WimbledonJužnji je igrao maraton u nedjelju u kvalifikacijama, tri sata i 35 minuta. On se uspio oporaviti?

– Ipak je malo mlađi, oporavak mu je brži, ha, ha. Idemo dalje, za dvadesetak dana  počinje Wimbledon, do tada ću biti pravi.




Vraćate se na mjesto sreće, gdje je pobjedom nad braniteljem naslova Lleytonom Hewittom u prvom kolu vaša karijera krenula uzlaznom putanjom?


– Prošlo je od tada 14 godina… To je definitivno bila odskočna daska, uvjerenje da zaslužujem biti među najboljim tenisačima. Poslije tog Wimbledona sam počeo igrati bolje, ušao sam ubzro u prvih sto i od tada u principu nisam ispao iz tog kruga.


  Pozitivna je stvar i što ćete biti nositelj?


– Uvijek je lakše kada si nositelj, ne možeš igrati protiv najbolje rangiranih. Neće biti lako, svi igraju dobro, a igra se na tri dobivena seta, što je vrlo iscpljujuće. Međutim, igram dobro, osjećam se dobro. Ima sitnih ozljedica,  ali sve je pod kontrolom. Ako ne osjećam ništa, nešto nije u redu.



  Zanimljive rečenice stigle su iz Nizozemske. U  intervjuju Davidu Avakianu  Karlovićev odgovor  žali li za nečim bio je zanimljiv.– Trebao sam naučiti dvoručni bekend kad sam bio mlađi. Igrači preko 190 centimetara rijetko igraju jednoručno s bekend strane. S dvoručnim bekendom bio bih agresivniji na reternu. Ne vidim način kako bih izgubio meč da bekend igram dvoručno! Ikad! Pokušao sam nešto promijeniti prije tri godine, ali bilo je prekasno.   Nije tajna da suparnici često u ključnim trenucima biraju Karlovićevu bekend stranu, na servisu i u izmjenama. Rijetko se Ivo odlučuje za spin, a  »slice«, bez obzira na to  što loptica puno ne odskače, a Karlović juri prema mreži, suparnicima nudi dovoljno vremena za reakciju. – Odrastao sam gledajući Beckera, Edberga, igrače sa sjajnim jednoručnim bekendom. Lakše je igrati jednoručno ako si nizak, ali ako si visok kao ja… Da igram dvoručno, bolje bih reternirao – dodao je Ivo u Halleu.  


Želje za Wimbledon?


– Najvažnije je da igram dobro i uživam u igri. Tada će rezultati doći. I da ništa ne boli…


Ove sezone imate omjer 11-12, poboljšan finalom ‘s-Hertogenboscha?


– Iza Australian Opena nisam igrao najbolje. Bilo je i ozljeda, problema  s koljenom i leđima,  poraza u gustim mečevima. Nisam znao gdje sam, ali ovaj finale definitivno mi je dalo samopouzdanje za nastavak sezone. I ne mislim stati dok god ne služi zdravlje.  


Vrtite li još u glavi peti, odlučujući  meč finala Davis Cupa protiv Argentine?


– Mislim da ne. Odmah iza poraza od Delbonisa osjećao sam ogromno razočaranje, ogromnu ljutnju. Čak sam izašao iz dvorane, tražio da me odvezu u hotel. Međutim, nagovorili su me da ostanem na proglašenju. Idućeg dana više nisam razmišljao o tome. Ne, nema više povratka u reprezentaciju. I tada se radilo o izvanrednoj situaciji zbog ozljede Ćorića. Zamolili su me da igram. Pristao sam. Ali sada je 38 godina na leđima. Obitelj

Budućim generacijama bit će lakše budući  će se pojedinačni susreti igrati na dva dobivena seta?


– Mislim da će to biti dobro. Igrat će se manje, a ostaje nacionalni naboj.



38 godina24 ATP plasman14  najbolji plasman8  naslova342  pobjede u karijeri211  cm visok8,5  milijuna dolara zarade


Prošloga tjedna Nizozemska, sada Njemačka, slijedi Engleska. Važno je imati trenera koji je i prijatelj, u vašem slučaju radi se o Petru Popoviću?


–  Zajedno smo četiri godine. Radili smo 2009. do moje ozljede Ahilove tetive godinu kasnije. Sada smo zajedno od 2014. do danas. Važno je imati nekog s kime možeš razgovarati, ne samo vezamo za tenis, jer inače poludiš. Na turnirima je stalno stres, tu su mečevi, putovanja… Lakše je kada imaš nekog s kime si u dobrim odnosima.


Ovdje ste bez supruge Alsi i petogodišnje kćeri Jade Valentine?  


– Nisu mogle doći ovoga puta,  Jada Valentina ide u vrtić. No, dolazit će na turnire po SAD-u. Sada razgovarmo svakoga dana preko skypea, ali nije lako. Prije tri dana bio je Dan očeva i  rekla mi je da je to moj dan, a mene nema uz nju. Teško je kada odlazim na turnire, ali pokušavam si predočiti da neću igrati jako dugo i sve što sada radim, radim  za nju.