Sjaj u travi

Čilić kontra Đokovića, Ćorić protiv Federera

Zlatko Horvat

Marin Ćilić / Foto Reuters

Marin Ćilić / Foto Reuters

Finale u Halleu počinje u 13, ono u Londonu u 15.30 sati



RIJEKA Marin Čilić četvrti će put u karijeri igrati finale ATP-a u londonskom Queen’s Clubu, dok je Borna Ćorić ostvario uspjeh karijere, dočekao prvi finale na travi. Nagrada? Na drugoj strani mreže naći će se igrač koji nije poražen u posljednjih 20 susreta na travi, koji je danas u prilici u 12. finalu deseti put osvojiti Halle – Roger Federer. Švicarac ima dodatni motiv, pobjedom će zadržati mjesto prvog tenisača svijeta…


Čilić je u polufinalu u tijesnom meču pobijedio 21. igrača svijeta Australca Nicka Kyrgiosa sa 7:6 (3), 7:6 (4). Vrijedna je to pobjeda, 25. u 34 susreta ove sezone, nad igračem sjajnog servisa, koji je pogodio 16 asova. Uzvratio je Čilić sa 11 u dvoboju u kojem nije nije bilo »breakova«. Čilić je jedini imao (dvije) »break« lopte, koje su ostale neiskorištene. No, Čilić je bez pogreške odigrao dva »tie breaka«, za razliku od Australca. U 32. finalu karijere (17 naslova) Čilić se sastaje s bivšim brojem jedan Novakom Đokovićem, koji je sa 7:6 (5), 6:4 pobijedio Francuza Jeremya Chardya. Četvrtim finalom ovog turina Marin se priključio Andyju Murrayju, Andyju Roddicku i Lleytonu Hewittu, jedinima kojima je to još uspjelo u posljednjih 20 godina.


Poseban turnir


– Ovo je poseban turnir i mislim da sam cijelog tjedna igrao odlično. Sjajna je stvar doći u priku još jednom boriti se za krunu – dodaje Čilić, koji ima prigodu drugi put podignuti trofej na ovom turniru.




Prije šest godina Marin je slavio u bizarnom finalu, kada je David Nalbandian diskvalificiran. Argentinac je raspalio nogom po reklami i ozlijedio linijskog suca…


– Znao sam da će Nick snažno servirati, tako je bilo i u prethodim mečevima. U posljednja dva zabio je preko 30 asova i dobio u dva seta. Očekivao sam da će poen ili dva presuditi, čak i jedna loša odluka mogla je stvoriti razliku. Zato sam bio koncentriran i strpljiv – kaže Čilić. – S druge strane, dobro sam servirao, koristio teren i dovršavao posao drugim udarcem. Zadovoljan sam izvedbom, posebice servisom, koji je bio na visokoj razini.


U prvom finalu poslije Australian Opena Čilića čeka suparnik koji vodi 14-1 u međusobnim susretima! Đoković je dobio prvih 14, dva na travi, Čilić posljednji ogled u Bercyju 2016. godine.


Neočekivani finale


Borna Ćorić odigrao je samo pet gemova polufinala kada se kod zaostatka 2:3 Španjolac Roberto Bautista Agut poskliznuo i nezgodno pao. Federer se namučio u polufinalu, sa 7:6 (1), 7:5 pobijedio je američkog kvalifikanta Denisa Kudlu. Prvi tenisač svijeta vodi 2-0 u međusobnim susretima sa Zagrepčaninom, dok u Halleu ima omjer 63-6.


– Uživat ću u ovom finalu, kojeg nisam očekivao na početku tjedna. U polufinalu sam imao malo sreće. Žao mi je Roberta… Barem mogu odmoriti prije ogleda s Federerom. Šanse mi nisu velike, ali izaći ću na teren i pokušat ću dobiti, u to možete biti sigurni – poručio je Borna Ćorić.


Neće to biti prvi finale s dva Hrvata u finalima na dva različita ATP-a na travi. Prije 11 godina Ivan Ljubičić, koji će danas biti u Federerovoj loži u Halleu, osvojio je ‘s-Hertogenbosch, dok je Ivo Karlović podigao trofej u Nottighamu.