Davis Cup

Carreno Busta svladao Mektića: Španjolska preokretom do pobjede nad Hrvatskom

Hina

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL



 Pablo Carreno Busta svladao je Nikolu Mektića sa 7-6 (4), 6-1, 6-4 i odveo Španjolsku u četvrtfinale Davis Cupa, nakon što mu je tu priliku donio Roberto Bautista Agut svladavši Franka Škugora sa 6-1, 6-7 (4), 6-3, 7-6 (6) u prvom nedjeljnom dvoboju odigranom u osječkoj dvorani Gradski vrt.


Čudo u Osijeku na kraju se, ipak, nije dogodilo. Neigranje Marina Čilića, Borne Ćorića i Ivana Dodiga pokazao se prevelikim hendikepom za hrvatsku reprezentaciju, iako će otpor koji su Franko Škugor, Marin Draganja, Nikola Mektić i Ante Pavić pružili favoriziranim Španjocima ostati upamćen.Nažalost, hrabra borba Franka Škugora rezultirala je samo porazom u četiri seta nakon tri sata i 19 minuta okršaja sa 16. tenisačem svijeta Robertom Bautistom Agutom, koji nije podlegao pritisku osječke publike i činjenici da je samo njegova pobjeda mogla ostaviti Španjolsku u igri za četvrtfinale.Željko Krajan je odlučio promijeniti nominaciju za peti set i umjesto Ante Pavića postaviti Nikolu Mektića koji ima bolji pojedinačni renking, a i u subotnjoj igri parova pokazao je nevjerojatno hladnokrvnost u odlučujućim trenucima. Španjolska izbornica Conchita Martinez ostala je pri originalnom izboru, pri čemu joj je vjerojano pomogla i informacija da Feliciana Lopeza muče bolovi u leđima.

Pablo Carreno Busta, koji je u petak nakon poraza od Škugora najavio kako je spreman iskupiti se dobije li za to priliku u nedjelju, opravdao je povjerenje svoje izbornice i ulogu velikog favorita.


Prvi set odlučujućeg dvoboja usmjerio je vodu na španjolski mlin. Carreno Busta je dvaput stvarao ‘break’ prednosti i gubio ga. Nije uspio odservirati za set pa je odluka pala u ‘tie-breaku’. Mektić se držao do 4-4, a onda izgubio tri poena zaredom. Nakon 57 minuta Carreno Busta jedan je set bio bliže svojoj prvoj pobjedi za Španjolsku u ‘živom’ meču.




Samo 26 minuta trebalo je 26. tenisaču svijeta za osjavanje drugog seta u kojem je dvaput uspio slomiti Mektićev servis. Na početku trećeg seta 28-godišnji Zagrepčanin, 319. na pojedinačnoj ATP ljestvici, uspio je spasiti dvije ‘break-lopte’ (15-40) i probudio nadu kod nešto više od tisuću hrvatskih navijača koji su odlučili ostati u Gradskom vrtu i podržati ga u pokušaju velikog preokreta.


Nažalost, preokret se nije dogodio. Mektić je u devetom gemu trećeg seta po peti put u meču izgubio servis, a Carreno Busta je stečenu prednost nakon dva sata i 15 minuta pretvorio u pobjedu koja je donijela veliku radost njemu i suigračima.


Španjolska će u travnju igrati u četvrtfinalu Davis Cupa, prvi put nakon 2012. kad su se posljednji put probili do finala, a tri godine poslije ispali u Prvoj skupini Euro-afričke zone. Vjerojatno ojačani za Rafaela Nadala, izabranici Conchite Martinez pokušat će se probiti do polufinala na teškom gostovanju u Srbiji.


Hrvatski tenisači slobodni su do rujanskog meča za opstanak u Svjetskoj skupini. Ime suparnika i gdje će igrati taj meč, doznat će u travnju, nakon što budu odigrani mečevi drugog kruga u tri zonska natjecanja Prve skupine. Hrvatska će u tom ždrijebu biti među osam reprezentacija koje će biti u statusu nositelja. Nadajmo se da će tada, bez obzira gdje će se igrati, reprezentacija ponovno biti na okupu u najjačem sastavu.


HRVATSKA – ŠPANJOLSKA 2-3


Franko Škugor – Pablo Carreno Busta 3-6, 6-3, 6-4, 4-6, 7-6 (6)


Ante Pavić – Roberto Bautista Agut 4-6, 2-6, 3-6


Marin Draganja / Nikola Mektić – Feliciano Lopez / Marc Lopez 6-7 (6), 7-6 (7), 7-6 (5), 2-6, 6-4


Franko Škugor – Roberto Bautista Agut 1-6, 7-6 (4), 3-6, 6-7 (6)


Nikola Mektić – Pablo Carreno Busta 6-7 (4), 1-6, 4-6