Mitski klub

SANTIAGO BERNABEU Mjesto gdje sijaju i dvije velike hrvatske zvijezde

Zlatko Horvat

Santiago Bernabeu/Foto Z. HORVAT

Santiago Bernabeu/Foto Z. HORVAT

Stare kopačke, dresovi i trofeji s jedne strane, moderna tehnologija s druge strane, nekoliko televizija na zidu s različim motivima istog događaja, što se pred očima spajaju u jedinstven prikaz mnogih trijumfa ovog kluba



MADRID Na izlazu iz stanice metroa »Santiago Bernabeu« gordo je stajao nogometni stadion istog imena, dom Real Madrida od 1947. godine, djelo arhitekata Manuela Munoza Monasterija i Luisa Alemanyja Solera. Pogled na nogometno zdanje kvarile su ograde građevinske tvrtke i buka strojeva, ali 2023. godine »Santiago Bernabeu« trebao bi zasjati u novom ruhu, s pokretnim krovom, a sve skupa trebalo bi koštati gotovo 600 milijuna eura. Trebala je obnova krenuti još pred dvije godine, ali tek poslije kraja prošle sezone krenulo se s radovima. Novi »Bernabeu« bit će deset metara viši, ostat će istog kapaciteta od 81 tisuće gledatelja, a trebao bi dobiti i – sponzorsko ime. Čak i moćni predsjednik Real Madrida Florentino Perez nije svemoćan.


Svakoga dana, s izuzetkom Božića i Nove godine, moguće je posjetiti stadion, napraviti tour, slikati se na vrhu tribine, vidjeti svlačionicu domaće i gostujuće momčadi, spustiti se do travnjaka kroz čuveni tunel kao da si Luka Modrić glavom i kopačkama, fotografirati se s 13 trofeja prvaka Europe, virtualno se fotografirati s desetkom Real Madrida ili bilo kojim drugim igračem »kraljevskog kluba«… Sve to za 18 eura. Još toliko koštat će fotografija s 13. trofejom prvaka Europe. Jedan mora biti kopija, ali to sigurno nije onaj u staklenoj vitrini.


Kolone znatiželjnika


Uz ulaza do izlaza, svi prolazi su označeni i nema iskakanja. Treba jedino pripaziti da ne dođe do sudara s građevinskim radnicima, jer ne radi se samo na vanjskom dijelu stadiona. No, i oni su upozoreni na kolonu znatiželjnika, koji su željeli izbliza vidjeti svijet u kojem žive »galacticosi«.




Kreće se s pogledom na travnjak s vrha tribine, a zatim se spušta tornjem koji kat niže, do ulaza u utrobu stadiona, gdje se otvara povijest Real Madrida, najuspješnije nogometne momčadi 20. stoljeća, o čemu svjedoči i trofej FIFA-e. Visoki standardi nastavljeni su i u 21. stoljeću, Real Madrid danas se može pohvaliti s rekordnih 13 naslova prvaka Europe, rekordne 33. La Lige i deset Kupova kralja, dva Kupa UEFA, od kojih je onaj prvi osvojen poslije 1:3 na Kantridi i 3:0 na »Bernabeuu« 7. studenog 1984. uz tri crvena kartona gostima (Milenković 34’, Desnica 78’, Tičić 88’)…


Stare kopačke, dresovi i trofeji s jedne strane, moderna tehnologija s druge strane, nekoliko televizija na zidu s različim motivima istog događaja, što se pred očima spajaju u jedinstven prikaz mnogih trijumfa ovog mitskog kluba. Malo niže je soba koja pokazuje galaksiju Realovih nogometaša. Na dodir zvijezde koja sjaji pod imenom Šuker izlazi fotografija Davora Šukera u dresu Real Madrida, za koji je igrao od 1996. do 1999.godine i između ostalog osvojio Ligu prvaka (1998.) i Primeru (1997.). U Realu nisu zaboravili upisati da je Šuker bio najbolji strijelac SP-a u Francuskoj 1998. godine. Naravno, tu je i Luka Modrić, današnja »desetka« Reala, što dovoljno govori o njegovoj nogometnoj veličini.


Svlačionice


Toliko je zvijezda sjajilo na Realovu nebu. Alfredo di Stefano, Ferenc Puškaš, Raul, Cristiano Ronaldo, Zinedine Zidane, Figo, Roberto Carlos, Hugo Sanchez, Iker Casillas, David Beckham, Kaka, Ronaldo, Ruud van Nistelrooy, Bernd Schuster, Francisco Gento, Santiago Bernabeu, Predrag Mijatović, Clarence Seedorf, Sanchis, Santillana i Camacho samo su dio njih. Oni su hodali tim istim hodnicima, oduševljavali gledatelje svojim golovima i potezima na tom istom stadionu. Danas to čini Modrić. Nakon što je u prvom poluremenu imao više minusa nego pluseva prema ocjenama čitatelja jednog sportskog portala, potpisao je preokret protiv Real Sociedada sa dvije asistencije i prekrasnim volejom ljevicom za 3:1! Karim Benzema, njegov prvi susjed u svlačionici, uzvratio mu je za asistenciju iz slobodnog udarca.


Svlačionica Real Madrida sjaji, ona gostujuća baš i ne impresionira. Nije čudo da gostujuće momčadi gube i prije nego što izađu na prekrasan travnjak. Put od travnjaka dalje vodi kroz press centar i dvoranu za intervjue, koja bi među prvima trebala u obnovu. Tour završava u adidasovoj trgovini. Klub i njemačka tvrka ove su godine produžili ugovor do 2028. godine, vrijedan ukupno 1.6 milijardi eura pa se u velikoj trgovini može kupiti sve i svašta sa znakom Real Madrida i adidasa, isprintati odmah vlastito ime ili prezime na dresu Reala. Zlatnim slovima. Kada se za vama zatvore pokretna vrata, vraćate se u stvarnost. Real Madrid je jedan drugi svijet.