Hrvatski izbornik

Željko Babić hrabri se prije ogleda s Njemačkom: ‘U jednoj utakmici je sve moguće’

Igor Duvnjak

foto: Milivoj Miošek

foto: Milivoj Miošek

Njemačka je osvojila medalje u Poljskoj i Riju. Bit će jako zanimljivo i teško za obje reprezentacije, ali Hrvatska će dati sve od sebe da pobijedi – kaže Babić



 Hrvatski izbornik Željko Babić je kroz dosadašnje nastupe na Svjetskom prvenstvu tražio pravu igru. Dosadašnji nastupi su bili tek uvertira, relativno lake provjere za ono što čeka njegove momke, počevši od večerašnjeg susreta u Rouenu, kada će mu nasuprot stajati aktualni europski prvaci Nijemci. O suparnicima ne treba trošiti previše riječi, aktualni europski prvaci i osvajači bronce na OI u Riju s Hrvatskom će odlučivati o prvom mjestu skupine C.



Tijekom utakmice s Čileom obijen je kombi hrvatske reprezentacije. Iz kombija, koji je imao »crveno svjetlo« osiguranja za parkiranje u službenoj garaži, već na parkiralištu koje nije bilo čuvano, ukradene su kutije s dresovima i majicama.


– Ne možemo reći o kojoj se količini radi jer je istraga još u tijeku, ali to neće poremetiti reprezentativce u pripremi utakmice za Njemačku. Ovo nije bilo ugodno čuti, a procedura osiguravanja mjesta događaja bila je dugotrajna – rekao je glasnogovornik HRS-a Ivica Maraš.





Respekt


– Imam respekt prema reprezentaciji Njemačke, sjajna je to momčad s odličnim trenerom, koja je osvojila medalje u Poljskoj i Riju. Bit će jako zanimljivo i teško za obje reprezentacije, ali Hrvatska će dati sve od sebe da pobijedi – poručio je kormilar hrvatske selekcije uoči susreta s reprezentacijom koju je Hrvatska u svojoj zlatnoj eri matirala u dva finala, 2003. godione na Svjetskom prvenstvu u Portugalu i iduće godine na Olimpijskim igrama u Ateni. – U jakom su usponu, s izvrsnim golmanom i jakom obranom »6-0« koja igra na blok. Sigurno je da će to biti jako teška utakmica za Hrvatsku, ali neće ni njima biti lako.


Susret kakav je onaj s Njemačkom izaziva besanicu kod svakog trenera. Babić je odmah, nakon što je obavio formalnost s drugom postavom u utakmici s Čileancima, počeo brinuti brigu o večerašnjem suparniku. Prema njegovim riječima, već je tada pripremio taktičke varijante. Pritom mu je dodatna briga odavno poznata zdravstvena tegoba njegovog glavnog igrača Domagoja Duvnjaka, koji vuče ozljedu iz njemačkog prvenstva.


– Večer prije sam pripremio utakmicu. Imamo problema s ozljedama još od priprema. Domagoj već tri mjeseca ima problema sa skakačkim koljenom. Dogodilo se i to da su se spojile dvije utakmice na početku turnira i koljeno se iritiralo. Procijenit ćemo između ostalog što nam je najbolje po pitanju Domagoja, jer kada se tetiva upali teško se može smiriti, a nadamo se da ćemo igrati još četiri utakmice poslije Njemačke. Bez obzira na to, vjerujem da Hrvatska može odigrati dobru utakmicu protiv Njemačke iako smatram da su u ovom trenutku oni u maloj prednosti. No, u jednoj utakmici je sve moguće.



Kapetan Domagoj Duvnjak, načet bundesligaškom ozljedom koljena, nije morao ulaziti u igru protiv egzotične reprezentacije Čilea, donekle se odmorio za večerašnji veliki obračun.


– Očekuje nas jedna teška utakmica, ali mi smo spremni. Oni igraju stvarno dobar rukomet. Prošle godine su osvojili Europsko prvenstvo, na Olimpijskim igrama su bili treći. Odlična su ekipa, kompaktna u obrani. Igraju zonu »«6–0« s brzim krilima i morat ćemo se dobro pripremiti. Pogledali smo video i to je to, idemo jednostavno pobijediti i onda gledamo prema osmini finala.



Odlični šuteri


Osim njemačke obrambene brave, koju treba znati otključati, valja znati zaustaviti i suparničke napade. Ukratko, za Babića i njegove »pulene« će biti posla preko glave.


– Dobra su momčad koja ima više odličnih komponenti. Imaju vratara Wolfa koji radi razliku, donio im je zlato na EP-u u Poljskoj. Individualno su jaki i takva je cijela njemačka liga. Odlični su šuteri s dobrim kretanjem, izvrsnim protokom lopte i ne dozvoljavaju prekid. Obrana »6-0« im igra na blok. Na njihov napad s brzim protokom lopte mi ćemo probati s našom obranom »5-1« – poručio je hrvatski izbornik.



Jakov Gojun, nekadašnji bek »Zameta«, još je od SP-a 2009. i osvojenog srebra jedan od ključnih igrača hrvatske obrane. Sada ga čeka jako teška zadaća.


– Ovo je nova Njemačka, koja je s izbornikom Sigurdssonom postala jako ozbiljna reprezentacija. Kreću prave utakmice i napokon ćemo vidjeti gdje smo. Nismo još uvijek dali sto posto od sebe. Dobro ćemo se spremiti i krenuti jako. Njemačka je puna dobrih igrača. S našom »5-1« obranom možemo zaustaviti njihov protok lopte, uz potporu golmana možemo ih namučiti – očekuje Gojun.