Pretkolo Kupa EHF-a

“Zamet” sutra dočekuje pariški “Creteil”: ‘Želimo ponoviti slavlje iz Pariza

Igor Duvnjak

Veliki interes navijača - Mateo Hrvatin / Foto Roni BRMALJ

Veliki interes navijača - Mateo Hrvatin / Foto Roni BRMALJ

Osim iznenađujućeg rezultata u Francuskoj, Zamećane je mogla radovati i činjenica da, unatoč teškoj utakmici usred priprema i naporima putovanja, nije bilo težih ozljeda, koje bi nečiji nastup dovele u pitanje. Bilo je sitnih »čarki«, poput one Hrvatinove s prstom na ruci, srećom lijevoj, koja mu nije šuterska.



RIJEKA – U redovima rukometaša »Zameta« vrije kao u loncu uoči sutrašnje uzvratne utakmice prekola Kupa EHF-a protiv francuskog »Creteilea«. Zamećani su temperaturu podigli još znatno ranije, prošlog petka, kada su šokirali svoje ugledne domaćine iz pariškog predgrađa i natjerali tamošnju publiku na završni aplauz odličnom igrom i pobjedom 32:29. Momčad trenera Marina Miškovića i Valtera Matoševića kroz treninge se početkom tjedna oporavljala od dugotrajnog putovanja po povratku iz Francuske.


– Sada smo dobro – kazivao je Mateo Hrvatin, finalist Svjetskog prvenstva još 2009. godine, lijevo krilo u kojeg zametska rukometna mladost uobičajeno polaže velike nade. – Sigurno da je dugi put ostavio traga na nama, ali dobro smo se istrčali, »ispustili znoj« i nastavili se spremati za subotu.


Osim iznenađujućeg rezultata u Francuskoj, Zamećane je mogla radovati i činjenica da, unatoč teškoj utakmici usred priprema i naporima putovanja, nije bilo težih ozljeda, koje bi nečiji nastup dovele u pitanje. Bilo je sitnih »čarki«, poput one Hrvatinove s prstom na ruci, srećom lijevoj, koja mu nije šuterska.


Dobre vibracije




– To je najvažnije, da nema problema, svi smo zdravi. Naravno da svi jedva čekamo utakmicu. Dobra je vibra oko utakmice, navijači se raspituju, nadam se da ćemo je svi dočekati spremni.


Riječki rukometaši su postali ugodna tema u danima ovog kasnog ljeta svojim nastupom kod »Creteilea«, dobrom igrom, pogotovo u napadu i pobjedom s tri gola razlike.


– Nitko nije očekivao da ćemo napraviti tako dobar rezultat, ali to je prošlo. U subotu je nova utakmica, sigurno da će naši suparnici malo drugačije ući u taj susret, malo će »pojačati gas«. No, mi smo tu da u svakoj utakmici dajemo sve od sebe. Niti ćemo se kome predati, niti se koga bojimo, a svakoga poštujemo. Očekujemo da ćemo uz dobar pristup odigrati dobru utakmicu.


Nadmetanje u Parizu je bilo ogledanje suparnika koji se ne poznaju. Sada Zamećani imaju znatno realniju sliku o svojim suparnicima.


– Naravno da su oni dobra ekipa. Već i ta činjenica da su klub iz francuske lige, za koju svi znamo kako je jaka, dosta govori. Imaju dosta dobrih igrača. Opasnost nam prijeti sa svih strana. Mi ćemo se za to spremiti najbolje što možemo kako bismo dali sve od sebe. Nadam se da će publika otići zadovoljna u subotu.


Obrana najbitnija


Riječka momčad je igrom iznenadila ugledne suparnike, sada treba kovati nove planove, kako bi se stiglo do potvrde iznenađenja iz Pariza.


– Uvijek kažem da je najbitnija naša obrana. Mi bez obzira na naše suparnike trebamo odigrati obranu na razini, a ono sve što prođe skinut će vratar Marin Đurica. Trebaju nam potom »brzi golovi«, oni koje je najlakše postići. Uvijek gledamo na sebe, na to da mi odradimo svoje u obrani, a onda me suparnik baš i ne zanima.



Boljega iz dvoboja »Zameta« i »Creteilea« u idućoj kvalifikacijskoj rundi Kupa EHF-a očekuje osvajač kupa Rumunjske i druga momčad tamošnjeg prvenstva CSM »Bucuresti«. Poznato je i da će se prva utakmica igrati 8. ili 9. listopada u Bukureštu, a uzvrat u Rijeci ili Parizu zakazan je 15. ili 16. listopada.


Poznate su i službene osobe subotnje utakmice. Sudit će je mađarski dvojac Ferenc Bonifert i Viktor Olah, dok je delegat Slovenac Janko Požežnik.



Zamećani su si iznenađujućim uspjehom otvorili apetite u prvoj utakmici, u subotu bi se željeli zasititi – prolazom. Vidjeli su da se mogu nositi s uglednim suparnikom, no sada je nakon tamošnjeg »predjela« pred njima »glavno jelo« na Zametu.


– U Parizu smo napravili dobar rezultat i bilo bi stvarno šteta da ne odradimo posao do kraja kako treba. Bitno je da pružimo sve od sebe, to je najvažnije od svega. Ostvarili smo, ponavljam, dobar rezultat, kojemu se nitko nije nadao. Nadam se da će tako ostati i u ovom drugom susretu. Pružiti ćemo sve od sebe i nadam se da ćemo izvući pozitivan rezultat.


»Creteil« je u tom »prvom poluvremenu« imao bučnu podršku svojih temperamentnih navijača, Zamećani se nadaju da će se u subotu čuti glasovi s tribina koji će ih bodriti.


– Drago mi je da se navijači dosta zanimaju za ovu utakmicu. U zraku je nekakav osjećaj da će biti dobra utakmica što rukometna Rijeka i »Zamet« kao klub zaslužuju. Nadam se da će u subotu biti prava rukometna fešta. Ne moram kao i svaki puta pozivati ljude neka dođu, to se ovoga puta podrazumijeva – poručio je Mateo Hrvatin.