Kreću rukometašice

Zamećankama nikad teže, Murvici prvoligaška premijera

Igor Duvnjak

Josipa Jerčinović (Zamet)/D. ŠKOMRLJ

Josipa Jerčinović (Zamet)/D. ŠKOMRLJ

Kvarnerski rukomet je ovog puta bogatiji za još jedno ime u prvoligaškoj koloni, uz starosjedilački staž »Zameta« tu je novo ime – crikvenička »Murvica«. Riječanke su opterećene dugotrajnim klupskim problemima, Crikveničanke su u iščekivanju da otkriju kako će rješavati svoje prve prvoligaške rebuse.



RIJEKA U subotu počinje nova utrka ženskih rukometnih prvoligašica u sezonama »mršavih krava« u odnosu na neke ranije, kada je ovaj sport itekako nešto značio na međunarodnoj sceni. Sve su davniji dani kada je koprivnička »Podravka Vegeta« pod vodstvom Josipa Šojata bila prvak Europe, a zagrebačka »Lokomotiva« osvajala Kup EHF-a, današnja je stvarnost da Koprivničanke već smatraju uspjehom što su se nekako plasirale u Ligu prvakinja. Uostalom, i kvaliteta jednog »Zameta« ili »Splita« je bila itekako viša od današnje, a sve ovo ima itekakve veze s nekadašnjim i današnjim financijskim stanjem ovih, ali i svih drugih klubova. U takvom odnosu snaga Koprivničanke i Zagrepčanke ekipe su i sada u prvom redu kada je riječ o novim državnim prvakinjama, »Podravka Vegeta« brani naslov koji im »Lokomotiva« žarko želi preoteti.


Kvarnerski rukomet je ovog puta bogatiji za još jedno ime u prvoligaškoj koloni, uz starosjedilački staž »Zameta« tu je novo ime – crikvenička »Murvica«. Oba kluba iz svojih kuteva gledaju na prvenstvo, Riječanke opterećene dugotrajnim klupskim problemima, Crikveničanke u iščekivanju da otkriju kako će rješavati svoje prve prvoligaške rebuse.


Novi početak


»Zamet« i ovog ljeta, što je postala već višegodišnja praksa, opet kreće ispočetka. Lani je ostao bez kompletne postave koju su djevojčice iz »inkubatora« Ede Šmita sjajno nadomjestile i kroz »tri kvarti« natjecanja su bile najugodnije iznenađenje lige. Sada nemaju više Annu Dobrić i Martu Jurčić, kao što ne mogu računati na teže ozlijeđene Ivu Tabar, Ivu Mikolić, a Jelena Piršl je okončala karijeru. Jedino pojačanje je vratarka Patricija Hren, trenerica Adrijana Prosenjak je očito pred novim velikim izazovima.




– Ekipa nam je promijenjena. Kao i svake sezone, tako i sada krećemo ispočetka, odlaze nam najbolje, nailaze mlade igračice. Gro ekipe je 1998. ili 2000. godište, uz njih nekoliko iskusnijih. Očekujem da će ovo biti možda moj najteži ulazak u ligu u ovih šest zametskih godina. Kasnije će nam se priključiti Lara Židek, Iva Tabar i Iva Mikolić. To će onda biti jedna druga priča. »Zametu« do nove godine predstoji jako teško razdoblje – kaže trenerica Adrijana Prosenjak, nekadašnja prvakinja i reprezentativka. Ona i ekipa treniraju pod teretom teške klupske krize, sve većom besparicom u »Zametu« zbog koje je bio upitan nastup u ligi.


Entuzijazam 


– Treniramo odlično kao i svake godine, ali neizvjesnost je tu. Što više pričati o tome, sve je isto. Ovom klubu treba neki operativac, predsjednik, sportski direktor, o no što nedostaje da bi »Zamet« počeo funkcionirati. Klub ne mogu voditi trenerica i tajnica. To je naš najveći i gorući problem.


U Crikvenici će se opet igrati elitni rukomet, nakon sezona rukometaša sada su na red došle rukometašice. »Murvica« je samozatajno u dvorani pod Kotorom iz sezone u sezonu krčila put k vrhu, penjala se stepenicu po stepenicu pod vodstvom trenera Mladena Prskala. Prošle sezone je probila drugoligašku opnu, a sada je čekaju teški prvoligaški ispiti. Sastav je prožet domaćim igračicama, ljetos su im se pridružile bek Antonela Kalčić i krilo Ana Paurević, koje su nekada igrale u »Zametu«, sve zajedno na krilima entuzijazma, počevši od domaće subotnje utakmice sa »Splitom«, vjeruju u dobre ishode.


– Nemamo uvid u to što bismo mogli očekivati, ne znamo snagu drugih ekipa, nemamo puno informacija o drugima, novi smo u Prvoj ligi. Crikvenica je turistički grad, puno cura radi ljeti te nam se bilo teško pripremati – kaže Mladen Prskalo, dugogodišnji trener »Murvice«, nekadašnji pivot i reprezentativac. – Nadam se da smo ipak kvalitetno odradili pripreme i mslim da spremni očekujemo natjecanje. Nažalost, imali smo malo pripremnih utakmica. Puni smo optimizma, dat ćemo sve od sebe da budemo čim bolji, to je naša ideja. Predsjednik Damir Ljubanović i ostali članovi uprave su puno radili kako bi igračice imale čim bolje uvjete. Pojačali smo se sa Anom Paurević i Antonelom Kalčić, čekamo oporavak ozlijeđene Antonije Butković. Hvala Mariji Tus na angažmanu u protekle četiri godine. Prestala je s aktivnim igranjem, očekujem da nas podrži s tribina, a naravno pozivam navijače na utakmicu u subotu sa »Splitom«.