Bez prava na kiks

Za plasman u četvrtfinale ne smije biti “crnih rupa”: Hrvatski rukometaši večeras s Egiptom

Igor Duvnjak

Reuters

Reuters

Treba biti čvrst u obrani i zabiti što više lakih golova iz kontre i polukontre. Rezultat će ovisiti o tome koliko ćemo uspjeti realizirati takvu igru – najavljuje dvoboj s Egipćanjima Manuel Štrlek



Montpellier, gdje će se Hrvatska večeras nadmatati s Egiptom u osnini finala Svjetskog prvenstva, izaziva ugodne uspomene riječkim ljubiteljima rukometa, podsjeća ih na lijepe dane iz 2001. godine kada se »Zamet« u Europi nadmetao s tamošnjim istoimenim klubom. »Montpellier« je na Trsat došao sa sedam aktualnih svjetskih prvaka, predvođenih sadašnjim francuskim izbornikom Dinartom i legendarnim Omeyerom, koji je onda još izlazio iz Martinijeve sjene i, kao i Nikola Karabatić, u igru ulazio s klupe.


Hrvatski izbornik Željko Babić i njegovi izabranici, naravno, ne žive u dalekoj prošlosti, muku muče sa sadašnjim trenucima, činjenicom da su prije polaska za Montpellier u Ruenu s europskim prvakom Njemačkom »potaracani« i uvjerljivo poraženi, još uvijek u potrazi za pravom igrom.


– Sigurno je da imamo još rezervi u napadu i još u nekim segmentima igre, ali vjerujem da su igrači protiv Njemačke bili angažirani sto posto – procjenjuje Željko Babić igru i učinak svojih igrača. Pitanje je koliko njegov sastav može zaista pružiti i koliki su mu stvarni dometi.




– Vjerujem da su željeli pobijediti, no nismo uspjeli u tome. Vidjet ćemo gdje nam je maksimum vrlo brzo.


Duboka zona


U posljednje vrijeme se dosta spominje glavni hrvatski igrač Domagoj Duvnjak, još od dana kada je došao na pripreme ozlijeđen iz bundesligaškog natjecanja. Bilo je dosta upita o tome zašto je protiv Nijemaca igrao samo u obrani.


– Ja se nadam da gledate utakmice kao i ja i da je prenaglašena situacija oko Domagoja. On igra onako kako može i kako zna, a na meni je da u određenim trenucima izaberem najbolje igrače, koji mogu dati najviše.


Babić je istaknuo glavne značajke igre večerašnjih afričkih suparnika njegove momčadi. Uz ostalo, to je i riječ o neobičnoj zoni »3–3«, koju je svojevremeno igrao Portugal iz dana Resendea, kada je bio hrvatska prepreka na putu za Europsko prvenstvo u Bolzanu 1998. godine.


– Glavne karakteristike su im duboka zonska formacija »3–3«, takoreći igraju presing. U napadu su jako strpljivi, dosta imaju udaraca s podloge. Slabija strana im je sigurno vraćanje u obranu.


Lijevo krilo Manuel Štrlek vjeruje u sebe i u suigrače, smatra da je njegova momčad favorit protiv Egipćana nadajući se da će Hrvatska pokazati i znatno ljepšu sliku od one sa Njemačkom kada je u najvećem dijelu utakmice djelovala nemoćno i bezidejno.


– Mi smo sigurno kvalitetniji od Egipćana i mislim da bi s našom dobrom igrom trebali pobijediti – procjena je efikasnog hrvatskog lijevog krila koji je protiv Nijemaca često bio zaboravljen kao i kolega na desnom krilu Zlatko Horvat.


– U ovoj utakmici prije Nijemci su jako dobro igrali u obrani i bili smo malo bezidejni, ali mislim da neće biti ista takva slika sa Egiptom i da smo u stanju puno bolje odigrati nego što smo igrali protiv Nijemaca. Ja vjerujem da nam je ono čak bila najlošija utakmica.


Španjolski favoriti


Štrlek i ostalo hrvatsko društvo je promatralo egipatske nastupe u Francuskoj, zna vrlo jednostavan recept kako preko večerašnje prepreke utrčati u željeno i planirano četvrtfinale.


– Gledali smo ih u petak kao i tijekom prvenstva par utakmica. Igraju duboku agresivnu obranu. Treba biti čvrst u obrani i zabiti što više lakih golova iz kontre i polukontre. Rezultat će ovisiti o tome koliko ćemo uspjeti realizirati takvu igru.


Nakon pet dosadašnjih utakmica, u kojima je obavezna bila »crna rupa« u igri, ostaje još uvijek dvojba koliko može pružiti ova reprezentacija.


– Glupo je sada najavljivati koliko možemo, jer idemo utakmicu po utakmicu, probat ćemo pobijediti svaku sljedeću i vidjeti dokle nas to može odvesti. Kvalitetu imamo, samo je pitanje kako ćemo to predočiti na terenu.


Ako Hrvatska pobijedi Egipat, čemu se njezini navijači itekako nadaju, u četvrtfinalu će igrati sa pobjednikom iz susreta Španjolska – Brazil, iz nadmetanja u kojem su Španjolci izraziti favoriti. Štrlek ne želi trčati pred rudu, prvo treba obaviti zadaću u osmini finala, a onda se okretati novim iskušenjima.


– Ne bih htio preskakati utakmice, jer je i Egipat dobio Katar od kojeg smo mi izgubili na Olimpijskim igrama te nam stvarno neće biti lagano. Što se Španjolaca tiče, oni nisu bili na Olimpijskim igrama, imali su puno vremena za pripremu i igraju jako dobro.