Novi val

ZVONO ZA UZBUNU U “ZAMETU” Marijanović: Neki su umislili da su profesionalci

Igor Duvnjak

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Ova generacija šestu godinu za redom osvaja medalju s tim da smo u posljednje tri godine u finalima. Ove dečke treba zadržati jer kroz dvije godine možemo imati jako dobre seniore – kaže Igor Marijanović



RIJEKA U redovima rukometaša »Zameta« uzdigli su se valovi optimizma nakon što su »oni čime vrijeme tek dolazi« osvojili drugo mjesto na završnici kadetskoga prvenstva Hrvatske, što je prošloga tjedna održana u Umagu. Ekipa trenera Igora Marijanovića je žezlo prepustila »PPD Zagrebu« tek poslije velike borbe u finalu (26:22) začinjenom dramatikom, velikom borbenošću i preokretima.


Novi val Zamećana, pun lijepih obećanja čine vratar Fran Lučin, Martin i Jakov Mozetić, Leo Jurešić, Luka Grgurević, Luka Borović, Ivan Jurčević, Matija Starčević, Patrik Martinović, Karlo Šegon, Veron Načinović, Karlo Tadić, Igor Trivunović, Leon Lamza, Veron Medić, Mateo Bogosavljev, Juraj Plantarić i Tin Tomljanović.


Zamećani su u skupini poletno započeli uspon prema vrhu. Nadmašili su rutinski »Akademiju Balić – Metličić« (26:22), da bi u idućem susretu svladali izravnog konkurenta u ligi, »Dubravu«, dokazujući razliku u kvaliteti sa šest golova razlike (23:17). U posljednjoj utakmici u skupini Marijanović je ostvarujući pobjedu od devet golova razlike nad »Hrvatskim dragovoljcem« (26:17) svakom igraču iz zapisnika dao minimalno pet minuta za igru.




U polufinalnom nadmetanju s »Varaždinom« utakmica je također bila jednosmjerna u korist Riječana (25:18), koji su odigrali koliko treba da plasman u finale nije bio upitan niti u jednom trenutku. U finalu je »PPD Zagreb« slavio 26:22, nakon što su Riječani na poluvremenu imali vodstvo 14:10, no nisu izdržali do kraja.


Najbolje poluvrijeme


– Naše prvo poluvrijeme bilo je možda najbolje odigrano otkad radim s dečkima. Zagrepčani su na turniru u prosjeku imali 10-15 kontri, nama su u 50 minuta zabili dva gola iz kontre. Držali smo se svega što smo se dogovorili. U prvom poluvremenu smo čak poveli sa šest golova razlike – kaže Igor Marijanović o nadmetanju sa »zagrebašima«, vršnjacima 2000. godišta.


– U nastavku smo našim suparnicima s nekoliko pogrešaka omogućili priključak suparnicima. Dodatna im je prednost bila što u rotaciji imaju dva beka podjednake kvalitete s prvom trojicom te se igrači mogu odmarati, dok je nama finale izvuklo sedam igrača.


Darovitost ovih »nekih novih klinaca« iz »Zameta« osim srebrnih medalja na državnom prvenstvu također potvrđuje i niz pojedinačnih nagrada. Vratar Fran Lučin, brat poznatijeg Tina, novog beka »zagrebaša«, koji je u finalu atraktivnim intervencijama izluđivao suparnike, prirodni nasljednik Valtera Matoševića, Nikole Blažička, Ivana Pešića i Ivana Stevanovića, proglašen je za najboljega vratara prvenstva.


Matija Starčević je najbolji lijevi bek, ljevoruki prvotimac Patrik Martinović je najbolji desni bek, a Veron Načinović je, valjda po uzoru na slavnog oca Alvara, izabran za najboljeg obrambenog igrača nedavne smotre hrvatske rukometne mladosti u Umagu. Čak i onima koji u Rijeci površno prate rukomet, imena nagrađenih su već poznata. Neki iza sebe imaju premijerligaške minute u kojima su upozorili na svoj talent.



Rezultati, finale: PPD Zagreb – Zamet 26:22. Za treće mjesto: Dubrava – Varaždin 1930 23:19. Za peto mjesto: Karlovac – Senj 29:17. Za sedmo mjesto: Hrvatski dragovoljac – Balić-Metličić 30:31. Polufinale: Zamet – Varaždin 1930 25:18, PPD Zagreb – Dubrava 29:19. Razigravanje za poredak: Balić-Metličić – Senj 22:26.


Razigravanje, skupina A: PPD Zagreb – Senj 29:17, Varaždin 1930 – Karlovac 20:20, Senj – Karlovac 24:24, PPD Zagreb – Varaždin 1930 40:15, Varaždin 1930 – Senj 23:20, PPD Zagreb – Karlovac 31:23. Poredak: PPD Zagreb 6, Varaždin 1930 3, Karlovac 2, Senj 1 bod.


Skupina B: Zamet – Balić-Metličić 26:22, Dubrava – Hrvatski dragovoljac 23:18 (14:7), Balić-Metličić – Hrvatski dragovoljac 26:25, Zamet – Dubrava 23:17, Dubrava – Balić-Metličić 22:16, Zamet – Hrvatski dragovoljac 26:17. Poredak: Zamet 6, Dubrava 4, Balić-Metličić 2, Hrvatski dragovoljac bez bodova.



Konstanta


– Teško je izgubiti finale u utakmici koju smo imali dobivenu videći da »PPD Zagreb« uopće nije bolji od nas, ali smo zadovoljni jer čak šestu godinu zaredom imamo konstantu. Ova generacija šestu godinu za redom osvaja medalju na državnom prvenstvu s tim da smo u posljednje tri godine u finalima. Tu su četiri dečka koja su dobila nagrade za najbolje pojedince završnice, uz njih su još trojica-četvorica iz te ekipe, a svi zajedno su sigurno blizu prve momčadi »Zameta«.


Nagrađeni čak imaju minutažu i svoju ulogu u seniorskoj momčadi, a za ostale vrijeme tek dolazi. U »Zametu« sam 20 godina i mislim da ovako kvalitetne generacije nije bilo u klubu. Ovim dečkima treba pomoći, treba ih zadržati, raditi s njima što kvalitetnije i pružiti im što bolje uvjete jer kroz dvije godine s ovom ekipom možemo imati jako dobru seniorsku momčad – zaključio je Igor Marijanović.