Novo buđenje

Valter Matošević: Rukomet se vraća u Crikvenicu

Igor Duvnjak

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Rukometašice »Murvice« su ušle u elitnu ligu, mi smo ušli u Prvu ligu, što je dobro za ovdašnji sport – kaže proslavljeno rukometno ime, trener »Mornara Crikvenice«



RIJEKA U crikveničkom rukometu mogu pjevušiti onu nezaboravnu »Nekako s proljeća«, hit »Crvene jabuke« i Kemala Montena dok se raduju proljetnim promocijama svojih najboljih rukometašica i rukometaša.


Nakon što su rukometašice »Murvice« ostvarile svoj povijesni uspjeh i plasirale se u elitni razred, na red su došli rukometaši »Mornara Crikvenice«, nove rukometne mladice niknule iz starog panja. Nakon što je »Crikvenica« »sišla s konja na magarca«, nekadašnji dugogodišnji elitni ligaš ispao je iz Prve lige, krenulo se u fuziju dvaju klubova, stvoren je »Mornar Crikvenica«.


Za trenera je angažiran najtrofejniji riječki sportaš Valter Matošević. Ekipa je na drugoligaškom, zapadu u 17 kola doživjela tek jedan poraz, nakon što su Zena, Oroši, Matejčić, Mijić, Melon, Čupić, Derossi, Huljina, Stanić, Karaula, Matija Car, Kristijan Car, Žepina, Medvedec, Dokoza i Stupar nadmašili »Buzet II« 24:22, proslavljen je ulazak u Prvu ligu, osiguran još prije kraja prvenstva.


Dobar posao




– Zna se da je ovo novoosnovani klub, da su se spojili »Crikvenica« i »Mornar«, čime smo dobili na broju, količini igrača, budući da su oba kluba bila tanka s igračkim kadrom – kaže Valter Matošević momčad kojega kolo do kraja prvenstva ima šest bodova više od »Rovinja«. – Spajanjem je napravljen dobar posao jer se dobila određena kvaliteta igrača. Cilj je odmah na početku bio pokušati napasti prvo mjesto i plasirati se u Prvu ligu. Mislim da nam je tu i mjesto, tu spada crikvenički rukomet s obzirom na tradiciju, na lijepu prošlost. U njemu je dugo vladala rezultatska suša, a sada smo na najboljem putu.


Ostvaren je rezultatski pun pogodak, sada valja nastaviti započeti posao.


– Još ne znamo točno planove za iduću sezonu, ne znamo s kojim igračkim kadrom ćemo raspolagati. Križaljka igračkog kadra će biti sastavljena tijekom iduća dva, tri tjedna. Ne treba preskakati stepenice. Bitno je da se isprofilira što više igrača iz ove crikveničke škole rukometa te da kroz dvije, tri godine pokušamo napasti Premijer ligu. Crikvenički rukomet tamo i spada.



Valter Matošević je pokrenuo klub u Kastvu, vodi »Mornar Crikvenicu«, a u »Zametu« vježba vratare i dodatno radi s kineskim asovima Zhao Chenom i Quanom Wangom.– Pokrenuo sam »Kastav« da bi se rukometna lepeza proširila zapadno od Rijeke. Radim s vratarima »Zameta«, s Wangom i Chenom, te u Crikvenici. Sto posto sam u rukometu, okupiran sam cijele dane, u dvoranama sam. Uživam u svemu tome.


Nova dvorana


Ovaj rezultat je dodatni plus za županijski rukomet, oživio je jedan od njegovih tradicionalnih punktova.– To je dobro za rukomet, pogotovo što se u Crikvenici gradi još jedna dvorana, koja bi trebala biti gotova do početka prvenstva. Tako će gradska dvorana biti rasterećena s terminima. Ovo je dobro za ovdašnji sport jer je ove sezone i »Murvica« ušla u elitnu ligu, mi smo ušli u Prvu ligu. Rukomet se lagano vraća u Crikvenicu.

Valter Matošević se u karijeri bogatoj najvećim svjetskim trofejima naradovao brojnim uspjesima. Sada se veseli još jednom dosegu.


– Uvijek je lijepo kada si prvi, kada pobjeđuješ. Uspjeh te ispunjava, ostvaruju se neki životni ciljevi. Navikao sam na uspjehe kao igrač, sada sam se kao trener domogao prvog mjesta – poručio je Valter Matošević.