Četvrti nakon polusezone

VALTER MATOŠEVIĆ Moramo vjerovati u sebe, rezultat tada neće izostati

Igor Duvnjak

Valter Matošević i Martin Mozetič/Foto D. ŠKOMRLJ

Valter Matošević i Martin Mozetič/Foto D. ŠKOMRLJ

Mogli smo imati koji bod više, no treba strpljenja. Uvijek će biti oscilacija, na nama je da pokušamo igrati u dobrom ritmu da bismo uspjeli doći do bodova na gostovanjima - kaže Matošević



RIJEKA Mlada momčad rukometaša Zameta u izjednačenoj premijerligaškoj utrci polusezonu je okončala na diobi četvrtog mjesta. Riječani su u svojoj jeseni ostali dosljedni što se domaćeg učinka tiče, osim Spačve, koja je remizirala na Zametu, svi su drugi gosti praznih ruku odlazili iz Rijeke, no isto tako Zamećani su osim remija s Dubravom na svim drugim gostovanjima ostali bez bodova. U oproštajnoj pobjedi nad Varaždinom gledatelji su vidjeli uzbudljivu utakmicu u kojoj su na kraju riječki rukometaši uzeli važne bodove pretekavši svoje goste na ljestvici.


– Protiv Varaždina smo pokazali mentalnu, psihološku zrelost – kaže trener Zamećana Valter Matošević, najtrofejnije ime riječkog sporta, koji je minulog ljeta preuzeo mladu momčad komentirajući pobjedu s Varaždincima. – S druge strane, nedostaje nam određeno iskustvo kada trebamo prelomiti utakmicu. Ne poentiramo, nego suparniku damo šansu da se vrati. Ali, ponavljam, pokazali smo karakter, pokazali smo da možemo. Bit svega je da vjerujemo u sebe i u rezultat, a rezultat u tom slučaju neće izostati.


Oscilacije


Bodovi govore da je Matoševićeva momčad na diobi četvrtog mjesta, u igri je za visoki plasman.




– To što smo sada na četvrtom mjestu u ovom me trenutku apsolutno ne zanima. Gledam bodovni učinak i kako idemo iz utakmice u utakmicu. Mislim da možemo biti zadovoljni. Mogli smo imati koji bod više, no treba malo strpljenja. Rezultat ne može doći preko noći. Uvijek će biti oscilacija, ali na nama je da ih što više pokušamo anulirati, da se spremimo za drugi dio sezone i da pokušamo igrati na dobroj razini, u jednom dobrom ritmu da bismo nekako uspjeli doći do bodova na gostovanjima. Vidjet ćemo što će biti. Idemo iz utakmice u utakmicu, drugi dio sezone otvaramo utakmicom s Porečom. Odmah ćemo se početi spremati za tu utakmicu nakon što se momci odmore, želimo spremni dočekati taj susret.


Mlada momčad Zamećana je imala oscilacija u igri, bilo je tako i na oproštaju sezone s Varaždincima, kada je prvo poluvrijeme igrala dobro u obrani. Kada je u nastavku popustila u tom segmentu, bila je efikasna u napadu. Svakako da u igri Riječana ima dobrih stvari te isto tako posla na uklanjanju nedostataka.


Karakter


– Ima i dobrih stvari te onih manje dobrih. Kao prvo, karakter ekipe je dobar. To se vidjelo pogotovo u utakmicama s Bjelovarom, Dubravom te nedavno s Varaždinom. Recimo, u ovom posljednjem slučaju smo imali priliku prelomiti susret. Nismo to učinili, dali smo Varaždincima šansu da nas pobijede, ali smo opet pokazali odlučnost, karakter kojim smo došli do bodova. Tako smo i došli do boda s Dubravom. Što se igre tiče, težim gustoći u obrani, u pojedinim trenucima je imamo, no s druge strane nam nedostaje taj kontakt naših obrambenih igrača sa suparnicima. Na tome inzistiram i inzistirat ću do kraja. Imamo odličnu bočnu pokretljivost i dubinski izlazak, no nedostaje nam taj posljednji čin da prekinemo suparnički napad, a to je prekršaj. Igrač mora izaći na napadača, jer sve ono navedeno je dobro, ali na kraju suparnička lopta ide dalje, ne napravimo ništa. Osim što ću inzistirati na tome, želim ubrzati tranziciju u napad, na kontri. Naime, imamo dosta igrača za rotiranje te možemo držati utakmicu u jednom, recimo visokom ritmu. Uz onaj spominjani prekršaj, inzistirat ću i na trkačkoj spremi.


Zamećani će još malo trenirati, a onda odlaze na blagdane.


– Trenirat ćemo do 23. prosinca, kada imamo testiranja, a pripreme počinjem 7. siječnja. Svaki igrač će dobiti plan i program onoga što mora ispoštovati do početka priprema, a kada se nađemo opet ćemo imati testiranje.


Riječane u prvom kolu nastavka prvenstva očekuje teško gostovanje kod izravnog rivala iz Poreča, no s obzirom na bodovne zalihe klubova, mnogo je izravnih konkurenata. Drugi dio prvenstva će bez sumnje biti vrlo zanimljiv.


– Kako se na oko vidi, liga je stvarno zgusnuta, svatko svakoga može pobijediti. Gorica se odvojila, pokazala je dominantnost, a ostali klubovi su svi tu negdje te će biti zanimljivo. Treba se dobro spremiti i pokušati ostvariti najbolje što se može.