Kup EHF-a

Uzvratna utakmica pretkola: Rukometaši »Zameta« slavili najslađi poraz u povijesti kluba

Igor Duvnjak

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ



Rukometaši »Zameta« u drugom su pretkolu Kupa EHF-a, momčad trenera Valtera Matoševića i Marina Miškovića je doduše svladana 24:27 na svom terenu od uglednog pariškog »Creteila«, ali ide dalje zbog većeg broja golova u gostima. U krasnom ambijentu, pred dobro popunjenim tribinama, igrači »Zameta« su na koncu s navijačima slavili najslađi poraz u povijesti kluba. Tijekom igre i poslije u dvorani se čuo pljesak, pjesma, bila je to prava sportska fešta, promocija rukometa. Slavljenje senzacije je trajalo dugo poslije utakmice, dvorana se odavno ispraznika a još se čula pjesma iz njihove svlačionice.



Zamet – Creteil 24:27


Uzvratna utakmica pretkola Kupa EHF-a rukometaša: Zamet – Creteil 24:27 (13:18). Dvorana na Zametu. Gledatelja 1.200. Suci Ferenc Bonifert, Viktor Olah (Mađarska). Delegat Janko Požežnik (Slovenija).ZAMET: Đurica, Hrvatin 2, Martinović, Tubić, Uzelac 1, T. Lučin 1 (1), Stipčić, Stojanović 1, Glavaš 7 (5), F. Lučin, Golik 2, Kružić 5, Pešić, Valković, Miličević 5, Majić.CRETEIL: Šunjić, Descat 3, Malinović 5, Toromanović 3, Pintor, Sissoko 2, A. Ferrandier, Robin, Csepreghi 8, Cardinal, Mokrani 3, L. Ferrandier, Alvarez, Petiot 3.Isključenja: Zamet 6, Creteil 12 minuta. Sedmerci: Zamet 6 (6), Creteil.


Oči gledatelja se još nisu ni bile navikle na svijetlo poslije mraka sa spektakularnog predstavljana momčadi a gosti su već sveli pariški razmak na minimum. Prijetili su sa svih pozicija, napad im je na otvaranju djelovao nezaustavljivo preko zametske zone »6-0«. Domaćinima su tada dvije obrane Marina Đurice stigle kao kiša u pustinji, uskoro je Mateo Hrvatin izazvao ovacije u dvorani, kada je s igračem više izjednačio u kontri na 4:4. Niti Đurica međutim nije bio svemoguć, sredinom poluvremena istopila se razlika kada je Csepreghi zakucao za 5:8. Bilo je evidentno da u domaćem obrambenom plotu ima previše prostora. U 18. minuti efikasni gosti su golom Petiota vodili 10:6. Tada se probudila ljevica Filipa Glavaša i zaostatak je prepolovljen, 10:12. Domaćini su potom pokušali preorijentacijom na zonu »5-1«s isturenim Tinom Lučinom, ali ni to nije impresioniralo gostujući napad, koji je održavao razmak od dva – tri – četiri koraka. U 27. minuti domaća klupa je pokušala time – outom, ali ni to nije pokazalo efekta. U 28. minuti Toromanović je ostvario najveću dotadašnju razliku, 17:12. Izrešetavši domaću obranu »Creteil« je otišao na predah s vodstvom 18:13 koristeći svaki zametski neuspjeli pokušaj za strelovitu i efikasnu transformaciju u kontranapad.




«Zamet« je počeo nastavak s promjenama, uveo je Raula Valkovića i Patrika Martinovića a David Miličević je održavao njegove nade smanjujući na četiri gola razlike. Nakon još jedne sjajne obrane Đurice Glavaš je u 38. minuti smanjio na obečavajućih 19:16 na oduševljenje navijača da bi razigrani David Miličević dodatno smanjio razmak, bilo je samo dva razlike. U zraku se osjećala sve veća nervoza, oba sastava su se počela saplitati o tehničke pogreške i promašaje pri čemu su obrane, u prvom dijelu porozne, postajale sve nepropusnije. U takvoj igri Kružić je u 48. minuti dao gol nade za 19:22. Zamećani su u završnicu ušli s obranom »5-1«, ali Parižani su uglavnom izmicali za korak, koji im je obećavao prolaz. U 54. minuti Viktor Stipčić nije realizirao čistu kontru, u idućoj minuti je stigla kazna, efikasni Csepreghi je svojim osmim golom ostvario 25:20. Riječani se međutim nisu predavali, nakon obrane Đurice kapetan Milan Uzelac je pogodio za 22:25 i digao publiku na noge. Poslije time -outa Miličević je izborio sedmerac nepune tri minute prije kraja a golobradi Tin Lučin je dao gol karijere za 23:25 a Đurica je ubrzo ostvariom novu obranu. Vrijeme je radilo za Zamećane, Hrvatin je sveo razmak na minimum a Đurica je jedanaestom obranom minutu i pol do kraja doveo ekipu u predvorje slavlja. Kod 24:26 Francuzi su u posljednjoj minuti počeli igrati »5-1«, ali ni to im nije pomoglo, dvorana je počela slaviti najslađi zametski zaostatak od tri gola , tih 24:27 će biti uvijek rado spominjano. Riječani su otišli s terena uzdignutih ruku, favoriti iz pariza pognutih glava.