Lino Červar

Tokio i Olimpijske igre moramo zaslužiti, to nam nitko neće darovati

Igor Duvnjak

Lino Červar/Foto Arhiva NL

Lino Červar/Foto Arhiva NL

Imamo šansu i na Europskom prvenstvu i u kvalifikacijama za Olimpijske igre, idemo jedno po jedno - rekao je izbornik hrvatske rukometne reprezentacije



RIJEKA Tomislav Bralić iz klape Intrade, koji glasom slavuja oduševljava brojne slušatelje, bio je u masi navijača koji su u zadarskoj dvorani »Krešimira Ćosića« svjedočili pobjedi hrvatskih rukometaša nad Srbijom. Izabranici izbornika Lina Červara su ovim punim pogotkom ostvarili i drugi uspjeh, dva kola prije kraja kvalifikacija plasirali su se na Europsko prvenstvo 2020. godine.


– Naš nastup u kvalifikacijama je uspješan. U takvom nadmetanju je cilj uvijek jedan jedini, a to je proći kvalifikacije i plasirati se na prvenstvo, europsko, svjetsko ili Olimpijske igre – ocjenjuje umaški kormilar reprezentacije. – Kada se reprezentacija dva kola prije kraja kvalifikacija plasira na Europsko prvenstvo, to se samo po sebi može smatrati uspjehom.


U taboru reprezentacije tradicionalno je optimističko raspoloženje, druga je stvar pitati se da li je proslavljeni hrvatski trener očekivao da će zadaća biti ispunjena dva kola prije kraja nadmetanja u ovoj skupini 2.




– Uvijek tražim maksimum, neovisno u kakvom smo sastavu. Ne dozvoljavam opuštanje. I pored toga što smo bez pet-šest vrlo bitnih igrača, bez obzira kakvu reprezentaciju vodim, tražim uvijek da održimo kontinuitet naših rezultata. Vidjeli se što se događa u kvalifikacijama. I svjetski prvak Danska i olimpijski pobjednik Francuska gube utakmice, a mi na svim natjecanjima održavamo svoj ugled. Ne osvajamo uvijek medalje, ali jesmo uvijek pri vrhu što se ne može reći za bilo koju drugu reprezentaciju. To je naša prednost u ova dva desetljeća.


Sastavu Hrvatske u zadarskom nastupu su se obradovali i u riječkoj Kozali, u postavi su bila i dva bivša njezina mlada igrača, bek Halil Jaganjac i pivot Kristijan Bećiri.


– Uvijek sam govorio da polako moramo stvarati jedan krug novih reprezentativaca. Ne možemo spavati na generaciji Balića, Metličića, to je bila neponovljiva generacija. Moramo polako stvarati jednu novu reprezentaciju, koja će s postojećim iskusnim igračima činiti momčad, koheziju između mladih i iskusnijih imena. To je naša budućnost, posebno u narednoj godini gdje imamo tri natjecanja, Europsko prvenstvo, kvalifikacije za Olimpijske igre te nadajmo se, same Igre. Mnogo je zadataka i moramo imati malo širi krug igrača. Valja ih polako uvoditi neovisno koliko igrali, ali neka osjećaju duh momčadi, naše zajednice. To je vrlo bitno. Sada mogu reći samo riječi pohvale za svih, kako za ove nove koji su došli, tako i za one od prije.


Izbornik je naveo velike ispite koji su pred njegovim izabranicima. Apetiti sportske javnosti u Hrvatskoj su poslovično itekako veliki, na to ih je uostalom naviknuo i sam Červar kroz dugi niz godina, počevši još od nezaboravne 2003. godine i osvajanja titule svjetskih prvaka.


– Za natjecanja u idućoj godini moramo imati nevjerojatnu sreću da budemo svi zajedno, da budemo zdravi. Sjetite se Europskog prvenstva u Hrvatskoj, kada smo u Splitu ostali bez Duvnjaka. Na ovom Svjetskom prvenstvu smo u Njemačkoj ostali bez Cindrića, uvijek nam netko nedostaje. Nedostaju nam tako ozlijeđeni Pavlović, Marić. Želio bih samo da dođemo kompletni na Europsko prvenstvo te da pokažemo što možemo. Trebamo ići natjecanje po natjecanje. Tokio i Olimpijske igre moramo zaslužiti. To nam nitko neće darovati. Uglavnom, imamo šansu i na Europskom prvenstvu i u kvalifikacijama za Olimpijske igre, idemo jedno po jedno.


Kormilar reprezentacije je istaknuo ugodnu činjenicu da je reprezentacija lijepo ugošćena, bez obzira gdje igrala.


– Putovanja u Beograd i Zadar još jednom potvrđuju koji autoritet ima hrvatska rukometna reprezentacija. Nije samo da moramo igrati dobro i osvajati medalje, biti uspješni, nego moramo poslati i poruke. Mislim na skromnost, posvećenost, na kulturu. Mogu ljudi govoriti što hoće, ali u Srbiji, u Beogradu, osjećao sam veliko poštovanje prema našoj reprezentaciji. Nije bilo nikakvih pogrdnih riječi bilo kojem igraču. Osjećali smo se jako lijepo, jednako tako i u Zadru. Tu je bila jedna neponovljiva situacija, ona da je u gradu košarke rukomet totalno dominirao. Svi su, i mladi i stari recimo dan prije izašli na ulice da vide igrače. U dvorani je bilo nevjerojatno puno ljudi, posebno mladih –  – kazao je Červar.