Luka Stepančić

S četiri prenesena boda napravili bi veliki korak prema kvalifikacijama za OI

Ivica Cerovac

Luka Stepančić/Foto M. MIJOŠEK/GLAS ISTRE

Luka Stepančić/Foto M. MIJOŠEK/GLAS ISTRE

 Prije par godina krug favorita za osvajanje medalja činilo je četiri-pet reprezentacija, a sad se to proširilo na osam. Ugurali su se aktualni europski prvaci Španjolci, olimpijski pobjednici Danci su domaćini, dok Norvežani igraju praktički kod kuće i to će im puno značiti. Slična je situacija i sa Šveđanima – kaže Stepančić



POREČ Tijekom dva nastupa hrvatske rukometne reprezentaciji na »HEP Croatia Cupu«, uvijek je među posljednjima izlazio s terena i kretao put svlačionice. Labinjan Luka Stepančić, jedini istarski rukometaš među »kaubojima«, u porečkoj Žatiki osjećao se kao svoj na svom i nije mu bilo teško poslije utakmice udovoljiti svima onima koji su se željeli slikati s njime ili dobiti autogram. Bilo je tako nakon ogleda s Crnom Gorom, a ništa se nije promijenilo ni nakon dvoboja s Italijom, u čijoj je završnici Stepančić jedno kratko vrijeme proveo ležeći na podu dvorane s bolnim izrazom na licu.


– Pripisujem to umoru koji se nakupio i kad sam se digao izišao sam s terena jer nismo željeli ništa riskirati, ali nije riječ ni o čemu ozbiljnom – s osmjehom na licu odagnao je Luka Stepančić svu zabrinutost. – Nakon što smo se zadnja dva-tri puta pripremali u Osijeku, sad smo došli u Poreč i uvjerili se da nam i ovdje može biti odlično. Ljudi su došli da bi nas podržali i dva su dana napunili dvoranu, bodrili su nas i stvarno im se zahvaljujemo na tome.


Prostor za napredak


Stepančić je posebno cijeli sraz s Talijanima odradio na visokoj razini, postigavši sedam pogodaka iz prvih sedam udaraca. Bio je to Stepančić kakvog želimo vidjeti u Njemačkoj, na njegovom četvrtom uzastopnom nastupu na SP-u.




– I ja bih volio. Ovakve prijateljske utakmice služe za isprobati neke stvari, ali isto tako smo se malo i čuvali, jer je prvenstvo blizu. Ono što nas raduje, to je da smo obje utakmice dobili s velikom razlikom, što pokazuje da imamo veliki prostor za napredak – istaknuo je Stepančić.


Ono što Stepančić i njegovi suigrači sigurno ne žele vidjeti na predstojećoj svjetskoj smotri, to su ulasci u susret poput onih koje su imali na »HEP Croatia Cupu«.


– Radili smo jako u Poreču, znali smo imati i po tri treninga dnevno, što je dovelo do velikog umora koji je bio prisutan kod svih igrača. Kad bi se zagrijali, sve bi to puno bolje izgledalo – svjestan je Stepančić. – Sad ćemo malo smanjiti tempo treninga, a pojačat ćemo video analizu Islanda. Svaka čast svim drugim protivnicima, ali mislim da nam je to jedna od ključnih utakmica. U prošlosti smo uvijek imali lakšeg protivnika na početku, ovom prilikom to neće biti slučaj i bit će jako bitno za cijelo prvenstvo kako ćemo odigrati protiv opasnog Islanda. Pobjedom možemo puno toga dobiti i idemo je ostvariti.


Ždrijeb nije lak


Druga faza prvenstva donosi spajanje sa skupinom A koju predvode Njemačka i Francuska, dok će u donjem dijelu ždrijeba vizu za polufinale pokušati izboriti ništa manje slabije reprezentacije predvođene snažnim Nordijcima – Norvežanima, Šveđanima i Dancima.


– Ždrijeb nam definitivno nije lak jer su Nijemci domaćini i imat će dodatni vjetar u leđa, a Francuska je uvijek Francuska. Stoga bismo s četiri prenesena boda napravili veliki posao na putu prema našem glavnom cilju, a to je mjesto u kvalifikacijama za Tokio. Sve manje od toga bio bi totalni neuspjeh – nije dvojio Stepančić. – Prije par godina krug favorita za osvajanje medalja činilo je četiri-pet reprezentacija, a sad se to proširilo na osam. Ugurali su se aktualni europski prvaci Španjolci, olimpijski pobjednici Danci su domaćini, dok Norvežani igraju praktički kod kuće i to će im puno značiti. Slična je situacija i sa Šveđanima, koji su bljesnuli lani u Hrvatskoj kad su na EP-u s tri poraza došli do finala i definitivno će svima biti opasan protivnik – zaključuje Stepančić.