Liga za ostanak

Preokret vrijedan remija: Riječki rukometaši osvojili bod u dramatičnom derbiju susjeda

Igor Duvnjak

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Utakmica 2. kola Lige za ostanak rukometaša: Zamet – Umag 25:25 (9:17). Centar Zamet. Gledatelja: 250. Suci: Barle i Vučić (oba Zagreb).


ZAMET: Vučko 6 (1), Jeličić, Mozetić, Grgurević, Martinović 7, Njegovan, Kružić 1, Sorić, Tomljanović, Starčević 1, Bogosavljev, Majić 2, Dunato, Golik 4, Chen 4, Wang.


UMAG: Matijević, Buvinić, Matanović 5, Gorenac 1, Maros, Horozović, Valković, Maršan 7, Milinković, Beliga, Slavić, Božić, Sinčić 3 (1), Bura 7, Koler.




Isključenja: Zamet 8, Umag 8 minuta. Sedmerci: Zamet 4 (1), Umag 1 (1).


Gledatelji su vidjeli podjelu bodova u dramatičnom derbiju susjeda u kojem su Riječani u drugih 30 minuta nadoknadili kilometarski zaostatak od osam golova za konačnih 25:25. Nakon njihovog vrlo lošeg izdanja u prvom poluvremenu i vodstva Umažana 17:9 malo tko je vjerovao u njih. Jedan od njih bio je bivši as Valter Matošević koji je znakovito poručivao: Igra se još 30 minuta. Zamećani su u drugom poluvremenu znatno popravili obranu, napad je postao djelotvorniji te su na kraju oslabljeni, bez ozlijeđenog Verona Načinovića, usprkos čak tri neiskorištena sedmerca došli do boda.


Zamećani su dobrim početkom za nepunih nekoliko minuta stekli dva koraka prednosti na startu, Matija Golik je pogodio za 3:1. Dino Slavić, Riječanin među vratnicama gostiju, dobrim je obranama držao svoju momčad u utrci, da bi Maršan i Sinčić ostvarili pretjecanje i u 12. minuti doveli Istrane u vodstvo 6:4. Kada je u 14. minuti Riječanin Vlado Matanović povisio na 7:4, trener domaćih Drago Žiljak je izlaz iz krize u igri svog napada potražio u time-outu pokušavajući okončati gostujuću seriju od 5:0. Domaći su prešli na zonu »5-1« i među vratnicama su Kineza Wanga zamijenili Marinom Sorićem, ali Istrani su čuvali svoju prednost od tri pogotka pored papirnate obrane Zamećana. Bilo je samo pitanje vremena kada će Umažani povećati razliku, pošlo je to za rukom Maršanu i Buri i u 23. minuti s igračem više bilo je već 13:8. Košarkaškom efikasnošću Istrani su otišli na odmor velikom prednošću 17:9 nasuprot nepostojeće obrane i krezubog napada »Zameta«, kojem je ovo bilo najlošije poluvrijeme otkad je momčad preuzeo Drago Žiljak.


U pokušaju anuliranja velikog zaostatka, Riječani su za sedam minuta stigli na 18:13 golom Damira Vučka u 37. minuti, koji je tri minute kasnije pogodio za 19:15. Nezaustavljivi Vučko je opet ulio nade Zamećanima i svojim već petim golom u 44. minuti približio svoju momčad na 21:18, a odmah potom Patrik Martinović bio je »doppiettom« stijelac za 21:20. Kod 22:21 Matija Golik nije iskoristio sedmerac za Riječane, ali je u 50. minuti iz Martinovićeve ljevice stiglo izjednačenje 22:22, drugo na utakmici nakon 4:4 u 11. minuti. U 57. minuti kod 24:24 sedmerac nije iskoristio ni Vučko, a gosti su na drugoj strani opet odmaknuli za korak. U posljednjoj minuti kod 25:24 za goste Dino Slavić je obranio ulazak Martinovića, ali Riječani su se obranili i 15 sekundi prije kraja Vučko je izjednačio na 25:25. Zamećani su se obranili u posljednjem napadu sinoćnjeg dramatičnog derbija susjeda.