EP rukomet 2018

Posljednji dvoboj za utjehu: Poražena Hrvatska ide u borbu za peto mjesto

Hina



Hrvatska rukometna reprezentacija igrat će utakmicu za peto mjesto na Europskom prvenstvu, nakon što je u srijedu pred 15.000 navijača u zagrebačkoj Areni poražena od Francuske sa (13-19) u posljednjem dvoboju skupine I drugog kruga natjecanja, a uz Francuze su mjesto u polufinalu osigurali i Šveđani unatoč današnjem porazu od Norveške 25-28.


Francuska je završila grupnu fazu natjecanja s maksimalnim učinkom, a u krugu reprezentacija sa šest bodova Šveđani su za jedan gol bili bolji od Hrvatske, a za dva od Norveške, što ih je odvelo u polufinale u kojem će igrati protiv Danske, a Francuzi će prolaz u finale tražiti preko Španjolske koja je u odlučujućem dvoboju u skupini II svladala branitelja naslova Njemačku sa 31-27. Hrvatska će se za peto mjesto boriti protiv Češke koja je osvojila treće mjesto u skupini II.


U sjajnoj atmosferi Arene, pred mnogobrojnim uzvanicima na čelu s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, hrvatski su rukometaši imali sve preduvjete za još jednu odličnu partiju i prolaz u borbu za odličja. Nakon što su Norvežani nadigrali Šveđane, Hrvatska je u polufinale mogla i neodlučenim ishodom u dvoboju s Francuskom, no takav rezultat su naši rukometaši posljednji put u odlučujućem dvoboju imali u 14. minuti (7-7). Nakon toga je Francuska serijom 3-0 prvi put stvorila tri pogotka prednosti.




Hrvatska obrana je bila propusna, Ivan Stevanović na vratima nije bio raspoložen kao što je to bio slučaj protiv Norveške, a Francuzi su nemilosrdno koristili svaku pogrešku koju su naši rukometaši napravili. Izbornik Lino Červar odlučio je često koristiti napade s igračem više u polju, bez vratara. U takvim situacijama napad mora biti uigran i bez pogrešaka, a baš tada su naši rukometaši najviše griješili i primali jeftine pogotke pa je prednost Francuza do poluvremena narasla na velikih šest golova (13-19).


Nikakva se promjena nije dogodila ni do polovice drugog poluvremena. Jedini je francusku obranu uspijevao probijati Marko Mamić, a precizan je realizator sedmeraca bio Ivan Čupić. No, obrana je i dalje bila propusna.


Ipak, i Francuzi su pokazali da nisu imuni na opuštanje. Francuski izbornik Didier Dinart odlučio je štediti Nikolu Karabatića i Kentina Mahea, što je malo obezglavilo francuske akcije. U 53. minuti Luka Cindrić je pogodio za 25-26 i probudio nadu i utihnulu Arenu. No, samo 90 sekundi poslije Francuzi su ponovno otišli na tri pogotka prednosti (25-28).


U posljednju minutu utakmice Hrvatska je ušla sa zaostatkom od dva pogotka (27-29) i loptom u rukama. No, Gerard je obranio šut Stipe Mandalinića, a Kentin Mahe pogodio za konačnih 30-27.


Najefikasniji u sastavu Hrvatske bio je Manuel Štrlek sa šest golova, a po pet su postigli Marko Mamić i Ivan Čupić, koji je realizirao sva tri sedmerca. Četiri gola postigao je Marko Kopljar, a tri Luka Cindrić. Mirko Alilović je imao sedam obrana. Kod Francuza su najefikasniji bili Nedim Remili sa šest i Kentin Mahe sa pet pogodaka. Četiri gola postigao je Michael Guigou. Vincent Gerard je obranio sedam udaraca.


Bila je ovo 23 utakmica Hrvatske i Francuske na velikim natjecanjima (EP, SP, OI) i 14. pobjeda Francuza. Hrvatska je slavila osam puta, a jedan je dvoboj završen nedolučenim ishodom.


Našim rukometašima zlato s europskih prvenstava i dalje ostaje jedino koje im nedostaje u kolekciji, a tome nije pomoglo ni domaćinstvo ovog natjecanja, jer se Hrvatskoj ponovilo ono što se dogodilo i 2000. godine, kad je Euro prvi put održan u našoj zemlji. Tadašnja generacija je od Slovenije izgubila utakmicu za peto mjesto i ostala bez nastupa na Olimpijskim igrama u Sydneyju, gdje je trebala braniti zlato osvojeno 1996. godine u Atlanti.


I aktualna će generacija igrati utakmicu za peto mjesto, koja nema nikakvu kvalifikacijsku težinu, a igrat će se samo za prestiž. Hrvatska i Češka će u petak otvoriti program u zagrebačkoj Areni u 15.30 sati. Od 18 sati u prvom će polufinalu igrati Francuska i Španjolska, a od 20.30 sati za finale će se boriti Danska i Švedska.


HRVATSKA – FRANCUSKA 27-30 (13-19)


HRVATSKA: Stevanović, Alilović; Mihić, Marić 2, Stepančić 1, Kopljar 4, Vori, Gojun, Horvat, Karačić, Mandalinić 1, Štrlek 6, Čupić 5 (3), Musa, Mamić 5, Cindrić 3


FRANCUSKA: Dumoulin, Gerard; Remili 6, Lagarde 2, Mem 3, N. Karabatić 2, Mahe 5 (2), Abalo 1, Sorhaindo 1, Guigou 4, L. Karabatić 3, Claire, Dipanda 2, Porte 1, Tournat, Caucheteux


SEDMERCI: Hrvatska 3/3, Francuska 2/3


ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta, Francuska 10 minute


SUCI: Geipel i Helbig (Njemačka)