Lino Červar

Nismo otkrili sve karte kojima raspolažemo, nešto smo i sakrili…

Ivica Cerovac

Lino Červar/Foto Arhiva NL

Lino Červar/Foto Arhiva NL

Sve reprezentacije kalkuliraju, pa zašto ne bismo i mi. Svjesni smo činjenice da kao što mi proučavamo naše protivnike, isto tako oni proučavaju i nas pa nešto trebamo i sakriti. Mi imamo svoju viziju i ideju kako trebamo odigrati i na kraju ćemo se postaviti onako kako smatramo da je najbolje - kaže Červar



POREČ Nakon utakmice s Crnom Gorom, izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar je konstatirao da je mislio da će sve ići puno lakše, ali u prvom dijelu obrana nije bila koncentrirana i ta je propusnost omogućila protivnicima puno udaraca iz blizine, kod kojih je domaći vratar teško mogao popraviti stvari. Nastavak je donio potpuno drugu sliku na terenu. Agresivna obrana odmakla je crnogorske napadače od hrvatskoga gola, a kao posljedica toga uslijedila je odlična tranzicija koja je rezultirala s dosta lakih golova i, u konačnici, s uvjerljivom pobjedom. Sličan scenarij viđen je i na utakmici s Italijom, kojom su »kauboji« zaključili nastup na HEP Croatia Cupu osvajanjem prvog mjesta.


– U drugom smo poluvremenu opet pokazali što možemo, samo kad se malo »zalaufamo«, rekao je Lino Červar. – Premda igrom na obje utakmice ne mogu biti u potpunosti zadovoljan, uvijek će se pronaći nešto što će me razvedriti, a protiv Italije to je bio Duvnjak, koji je u drugom poluvremenu malo živnuo. Bio je poletan, željan igre, imao je dobra rješenja u napadu i ukrao je neke lopte u obrani, te sve to pokazuje da se on polako vraća. Kad naš lider pokaže i male stvari, to nam daje dodatnu snagu jer je Duvnjak nama jako bitan igrač, ali bitni su nam i svi ostali jer smo mi ipak prije svega tim.


Kult reprezentacije


Rezultatska neizvjesnost trajala je protiv Italije i puno duže nego se moglo očekivati, što s jedne strane možda i nije loše za Hrvatsku.




– Prvenstvo koje slijedi ima veliku težinu i morali smo paziti na sve. Birali smo točno određenu razinu protivnika, različitih po svojoj igri, a s Crnom Gorom i Italijom smo dobili ono što smo tražili. U ovoj fazi nisu nam trebali nikakvi ratovi na igralištu, već nam je bila namjera isprobati sve ono s čime raspolažemo. S druge strane, normalno da smo mi za njih bili inspiracija te su pokazali i više od svojih objektivnih mogućnosti. Moram pohvaliti i publiku, koja je i drugi dan došla u velikom broju i napunila dvoranu za utakmicu koja nije ni o čemu odlučivala. Potvrdilo je to da je kult rukometne reprezentacije veoma izražen te da smo, uz nogomet, najgledanija hrvatska momčad. U bilo koji dio Hrvatske da dođemo, dvorana je uvijek krcata, svi žele vidjeti našu reprezentaciju i mi želimo zadržati tu razinu, a to ćemo napraviti jedino rezultatima.


Za dobre rezultate potrebne su isto takve pripreme. Ove porečke prošle su u najboljem redu, a uspjelo se nešto sakriti i od pogleda znatiželjne konkurencije.


– Što smo u Poreču htjeli napraviti, to smo i napravili. Ovakvi turniri, nekoliko dana pred početak velikog natjecanja, uvijek su malo i taktički, u smislu da svaka reprezentacija želi nešto malo i sakriti te sigurno da nismo otkrili sve karte kojima raspolažemo. No, isto smo tako vidjeli neke dobre i loše strane te otkrili prostor koji trebamo popraviti. Bilo je pogrešaka koje moramo sagledati i koje nam se ne smiju događati. U svakom slučaju, iz svake utakmice se može izvući pouka. Sve reprezentacije kalkuliraju, pa zašto ne bismo i mi. Svjesni smo činjenice da kao što mi proučavamo naše protivnike, isto tako oni proučavaju i nas pa nešto trebamo i sakriti. Mi imamo svoju viziju i ideju kako trebamo odigrati i na kraju ćemo se postaviti onako kako smatramo da je najbolje. Dat ćemo koliko god možemo, u to sam uvjeren, ostaje da vidimo za što će to biti dovoljno.


Island


Smjernice što hrvatska javnost može očekivati od »kauboja« na svjetskoj smotri, dobit će se već 11. siječnja, kad je na rasporedu prva utakmica protiv Islanda.


– Start je uvijek najvažniji i ta će prva utakmica pokazati naše ambicije, želju i trenutnu snagu. Čeka nas iznimno opasan protivnik o kojem već duže vrijeme razmišljamo i tražimo način kako mu se suprotstaviti. Islanđani se nikad ne predaju, imaju veliko srce, karakter, iznimnu mentalnu snagu te moramo imati još veću volju i želju da im se suprotstavimo i pobijedimo ih. Morat ćemo biti mudriji i taktički discipliniraniji, uz iznimnu borbu u obrani – konstatirao je Červar, koji je igrački kadar okupljen u Poreču dodatno proširio naknadnim pozivanjem Damira Bičanića.


– Bičanić je u početku priprema bio zauzet, a sada nam se stavio na raspolaganje. Riječ je o vrijednom dečku koji će svaki zadatak odraditi kako treba. Najvažnije je da svi ostanemo zdravi. S te strane mogu reći da je razlog zbog kojeg se Stepančiću pred kraj utakmice s Italijom ukazivala liječnička pomoć bio samo grč, ništa ozbiljno, a nadam se da je slična situacija i s Šušnjom, koji nije igrao u drugom poluvremenu jer je osjetio aduktor.