Luka Cindrić

Momčad je nova, ali ciljevi ostaju isti, očekujemo prvo mjesto u skupini

Igor Duvnjak

Luka Cindrić/Foto PIXSELL

Luka Cindrić/Foto PIXSELL

 Svjesni smo toga da nas čeka jako dug put do cilja. Trebamo u podsvijesti sve staviti sa strane i fokusirati se na utakmice, ići korak po korak. Svi bismo voljeli odmah skočiti do cilja, ali ne ide to tako. U prvoj utakmici imamo jako nezgodnog suparnika, Island, to je jako bitan susret - kaže Cindrić



RIJEKA Hrvatska rukometna reprezentacija odradila je željeni posao uoči glavnog ispita sezone, Svjetskoga prvenstva u Njemačkoj i u Danskoj. Iza izabranika Line Červara kontrolni su nastupi na porečkom »Croatia cupu« i pobjede nad Italijom i Crnom Gorom, provjere pred važne nastupe u Münchenu i sve daljnje duele koji ih očekuju.


Hrvatska reprezentacija proteklih sezona ima i itekako bitan ogulinski obol u Luki Cindriću, »svrdlu« na vanjskim pozicijama, koji je od nesuđenog nogometaša koji je u dječjim danima kao veliki talent iz »Ogulina« i »Karlovca« odbio odlazak u zagrebački »Dinamo«. Plovidba rukometnim vodama pokazala se punim pogotkom, nakon što je zablistao u »Karlovcu« u inozemnoj epizodi je uskoro postao prvak Europe s tadašnjim iznenađenjem, skopskim »Vardarom«, postigavši pobjedonosni pogodak, sada je pak zvijezda u poljskom »Kielcu«.


– Imali smo nekih problema s ozljedama, ali smo zadovoljni kako je sve prošlo – kaže Luka Cindrić o poljskoj klupskoj sezoni. – Borili smo se za drugo mjesto.




Napori putovanja i utakmica godinama već u ustaljenom i ubrzanom ritmu čine svoje, treba im odgovoriti na pravi način, a ujedno se i sačuvati od ozljeda.


– Jasno da je teško, ali sva sreća da je poljska liga lagana te se može odmoriti ključne igrača, tako da je to nekako izdržljivo, inače ne znam kako bismo sve to podnijeli.


Uigravanje


Cindrić se navikao na mijenjanje sredine, još kada se iz Ogulina spustio na more u Senj, udomaćio se sve više u toj poljskoj sredini.


– Dobro je, stječem navike. Mentalitet i način života drugačiji su od onoga u Skoplju, tako da treba malo vremena da se uhodam.Cindrić i suigrači su iz raznih domaćih i međunarodnih klupskih sredina opet došli na nove reprezentativne pripreme, u jednu sasvim drugu ekipu, privikavaju se i na drugačiji način igre. Pred igračima je i novi sustav natjecanja, za razliku od klupskog ligaškog nadmetanja sada je na redu onaj »brzopotezni«, reprezentativni.


Luka Cindrić u karijeri je nosio i dres »Senja«, ne zaboravlja na stare tamošnje prijatelje.


– Čujem se tu i tamo s prijateljima iz Senja. Lijepo je ostati u dobrim odnosima s ljudima. Igrao sam tamo dvije godine, proveo sam lijepe trenutke u Senju.



– Svi imamo dovoljno problema iz klubova i koristimo ovu priliku da se što više uigramo, a ne da se fizički još više umorimo. Želja je da dođemo svježi na prvenstvo. Kao prvo, moramo gledati na zdravlje, da dođemo zdravi u Njemačku. S druge strane, poslovično nemamo baš previše vremena za pripreme. Naši »Nijemci« su se tek nakon Nove godine vratili na pripreme. Nemamo previše vremena za uigravanje. Imamo dosta prostora za napredak u obrani. S nekom izbiljnom ekipom ćemo teško pobijediti bez obrane, na prvenstvu nas mora krasiti obrana.


Cindrić je jedan od aduta hrvatskog napada, jedan od ključeva za otvaranje suparničkih obrambenih brava.


– U napadu ćemo uvijek nešto izmuljati. Jest da i tu imamo malo prostora za napredak, ali napad neće biti problem. Poznajemo se, sumirali smo neke stvari. Nećemo ići u širinu, igrat ćemo tri stvari, prolaze koji su nam osnovni, a koje ćemo probati usavršiti. Iskreno se nadam da u napadu neće biti problema. S obzirom na rečeno, Hrvatska očito može ostvariti puno toga, ambicije su visoke.


Visok rejting


– Naravno da Hrvatska može puno. Uvijek držimo visoki rejting u svijetu rukometa. Mislim da to i zaslužujemo, prije svega svojim igrama u klubovima te, naravno, onim reprezentativnim. Nažalost, posljednjih nekoliko godina se nismo bili popeli na pobjedničko postolje. Bili smo blizu, malo je nedostajalo. Nadam se da će se prije svega podići atmosfera u reprezentaciji da budemo svi zajedno, da se homogeniziramo, što i izbornik stalno napominje. Smatram da je to jako važno.


Postolje je koliko blizu, toliko i daleko. Nadanja igrača su smještena u tom prostora s pogledom uprtim u pobjedničko postolje koje je proteklih sezona bilo nedostižno.


– Svi se, naravno, nadamo postolju. Zato smo tu. Jasno, realnost je druga stvar. Svjesni smo toga da nas čeka jako dug put do cilja. Trebamo u podsvijesti sve staviti sa strane i fokusirati se na utakmice, ići korak po korak. Svi bismo voljeli odmah skočiti do cilja, ali ne ide to tako. U prvoj utakmici imamo jako nezgodnog suparnika, Island, to je jako bitan susret.


Hrvatska s Islanđanima otvara svoju knjigu Svjetskoga prvenstva.


– Islanđani igraju brzo, rastrčano, nemaju previše discipline u napadu i pucaju sa svih strana i tu može biti problema. Tu smo školu odradili prošle godine na Europskom prvenstvu s Švedskom jer Islanđani igraju sličnim stilom, šutiranjem sa svih strana. Ako u obrani ne zaustavimo njihovu kontru, možemo imati teškoća. Ne vidim da nam oni mogu raditi probleme na postavljenu zonu. Njihov glavni pokretač svega je Palmarsson, treba obratiti pozornost na njega, a pod broj dva je naš povratak u obranu. Kada je riječ o našem napadu, mi smo ih do sada razbijali dosta lako.


Želje


Učinak u skupini je jako važan budući da tri prvoplasirane momčadi prenose bodove u drugi krug natjecanja. Pred Cindrićem i suigračima će u skupini B nakon Islanda redom biti Japan, Bahrein, Makedonija i velesila Španjolska.


– Svi očekujemo prvo mjesto u skupini i lakši put do polufinala. Svi to želimo, a s druge strane smo svjesni da je Španjolska lagani favorit naše skupine. Sigurno je da će biti teško. Najvažnije nam je dobro, što znači pobjedom, otvoriti turnir. Svaka reprezentacija je neugodna na svoj način, nikoga ne treba podcjenjivati, ali znamo svoje kvalitete.


Javnost u Hrvatskoj, poslovično velikih apetita, od svojih najboljih rukometaša priželjkuje medalju kao i uoči svakog velikog natjecanja.


– Pritisak je uvijek prisutan. Prošlost nas je naučila da se Hrvatska skoro svaki put s velikog natjecanja vraća s medaljom. Ja se iskreno nadam da je ovo taj trenutak. Da probijemo led s ovom, ajmo reći, novom reprezentacijom. Stalno se spominju stari igrači koji su prije igrali u reprezentaciji, a ja iskreno vjerujem u ovu reprezentaciju, vjerujem da možemo – optimistično je poručio Luka Cindrić, tihi momak kojega se najbolje uoči tamo gdje treba, na terenu.