Legendarno desno krilo

MIRZA DŽOMBA ‘Ne sumnjam u našu mladost i našu kvalitetu! Možemo stići jako daleko’

Igor Duvnjak

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Večeras ćemo vidjeti na čemu smo. Sigurno je da će biti i malo nervoze, a ja ne sumnjam u našu mladost i u našu kvalitetu – kaže zlatna ljevica Džomba, koji će za naš list komentirati događanja na Svjetskom prvenstvu



RIJEKA Prolaze godine, ali ne minu sjećanja na golgeterske podvige ljevorukog asa s desnog krila Mirze Džombe, jednog od najtrofejnijih riječkih sportskih imena. Sadašnji čelnik Rukometnog saveza Primorsko-goranske županije pomno prati rukometna zbivanja, jedan je od onih u velikoj vojsci navijača koji drže palčeve selekciji trofejnog izbornika Line Červara uoči današnjeg nastupa protiv Islanda i svih idućih nadmetanja Hrvatske na Svjetskom prvenstvu. Sportska javnost u Hrvatskoj je poslovično velikih apetita, druga je stvar koliko će hrvatski rukometaši uspjeti utažiti tu stalnu glad navijača za pobjedama i medaljama.


– Kao prvo, ja sam nepopravljivi optimist. S druge strane sam i realist. Činjenica je da sam i malo subjektivan jer se još uvijek smatram dijelom svega toga, jednim kotačićem u svemu tome – kaže Mirza Džomba, rođen 1977. godine, koji je u karijeri bogatoj uspjesima uz ostalo bio svjetski prvak i olimpijski pobjednik s reprezentacijom Hrvatske, te klupski prvak Europe s Ciudad Realom. Nije ravnodušan na spomen hrvatske reprezentacije čiji je najbolji strijelac u povijesti i jedna od njezinih najvećih zvijezda svih vremena.


– Moja konačna opservacija je da nam na protekla dva, tri prvenstva nedostajalo i malo sreće. Sjetimo se Svjetskog prvenstva kada Zlatko Horvat u finišu polufinala nije iskoristio sedmerac protiv Norveške. Da smo ušli u finale, tko zna kako bi se razvijala situacija. Možda bismo bili i prvaci. Na prošlom Europskom prvenstva u Hrvatskoj Duvnjak nam se ozlijedio u prvoj utakmici. To je igrač koji donosi prevagu, koji druge igrače čini boljima.




Nedavno je nogometni izbornik Dalić rekao kako je postavio Modrića na jednoj nebitnoj utakmici. To je zato jer on sve druge igrače čini 20 posto boljima. Takav je i Duvnjak u našoj momčadi, njegova sama pojava i igra ima takvu težinu. Znači, samo da Duvnjak bude zdrav, mi smo u konkurenciji, tu smo negdje.


Hrvatska igra u Njemačkoj, Džomba to smatra i dobrim jer nema pritiska kao lani na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj.


– Plus za ovo prvenstvo je što tamo nismo otišli kao favoriti, nema takvog tereta javnosti kao što su bila lani očekivanja na prvenstvu u Hrvatskoj. To je još nešto dodatno pozitivno, što će nam sada možda donijeti prevagu da bi nam se poklopile sve te stvari i da konačno dođemo do tog polufinala.


Hrvatska u skupini s Islandom, Japanom, Bahrainom, Makedonijom i Španjolskom, u drugom krugu bi trebala naići na Njemačku i Francusku.


– Činjenica da u ždrijebu imamo tri nevjerojatno jake momčadi, Španjolsku pa onda Francusku i Njemačku. Mislimo li biti među četiri najbolje, od te tri ekipe moramo dobiti dvije i računica je čista.


Košulja se otkopčava od prvog dugmeta, Hrvatska »probija led« večeras s itekako kvalitetnim suparnikom, jednim od tradicionalnih rivala, s Islandom.


– Za početak je ta utakmica s Islandom, večeras ćemo vidjeti na čemu smo. Sigurno je da će na tom startu od početka biti i malo nervoze, a ja ne sumnjam u našu mladost i u našu kvalitetu, koja je neupitna. Poklope li nam se malo razne stvari, mi možemo stići jako daleko. Stvarno tako mislim – optimistički je poručio Mirza Džomba, koji će za naš list komentirati događanja na Svjetskom prvenstvu.