Čvrsto na zemlji

Luka Stepančić: ‘Protiv Nijemaca nam treba čvrsta obrana’

Igor Duvnjak

Foto: Reuters

Foto: Reuters



RIJEKA U hrvatskom taboru su se nakon mirno odrađenog posla s Čileancima okrenuti petku i velikom derbiju s europskim prvakom Njemačkom. Južnoamerikanci su sinoć poslužili kao sparing partner za trening podmlađenoj postavi izbornika Željka Babića.


– Naš prvi cilj je stvaranje mlade hrvatske reprezentacije. Igrači su s Čileom jednim dijelom pokazali da možemo biti mirni i da možemo računati na njih. Sjajna prezentacija Mihića i Jotića? Bili su dobri, a tu su i Mamić, Šebetić. Riječ je o generaciji igrača rođenih 1994. godine, koja će vrlo brzo biti glavna, koja će sigurno dominirati euriopskim i svjetskim rukometom. Trebamo igrati bolje. Dobro je da smo pobijedili u ovoj utakmici i da su igrali svi, ali ja znam da ima prostora za napredak, igrači to mogu napraviti. Recimo, loš nam je tajming kretanja i nedostaje nam brzine u kretanju – kazao je izbornik Željko Babić, razmišljajući o utakmici s Nijemcima. Pritom je odbio svaku raspravu o eventualnim kalkulacijama oko prvog ili drugog mjesta.


– U petak očekujem odličnu utakmicu. Protiv Nijemaca nismo dugo igrali. Znam da ćemo odigrati odličnu utakmicu. Da li će to biti dovoljno, ne znam, ali znam da će biti jako dobar rukomet. Ja o kalkulacijama ne znam ništa zato što pripremam utakmicu po utakmicu. Sve drugo je predaleko za mene, nemam vremena za to.


Ljevoruki hrvatski bek Luka Stepančić, kao i suigrači, jedva čeka derbi protiv Njemačke.– Bili smo jako oprezni s obzirom da je Čile nadmašio Bjelorusiju. Znali smo što nas čeka, ali na kraju je bilo lakše od očekivanja. Rastrčali smo se, nazabijali lakih golova iako izbornik nije bio zadovoljan s nekim stvarima u prvom poluvremenu. – kaže Stepančić.Nema, doduše, vremena za velika slavlja. Pred hrvatskim rukometašima je važna utakmica protiv Njemačke.

– Sigurno će trebati četiri, pet raspoloženih vanjskih igrača. S Čileom sam se već malo opustio. Tu su Mamić, Mandalinić, Šebetić. Uz Cindrića i Duvnjaka možemo ponijeti momčad, ali protiv Nijemaca moramo odigrati puno bolju obranu. Bjelorusi su nam pokazali kako treba igrati s Nijemcima. Oni imaju fenomenalnu obranu s trojicom u sredini, koju će biti teško propucati.


Međutim, mislim da brzim rukometom, kakav bismo htjeli igrati, možemo do pobjede. Moramo se čuvati njihovih krila i polukontri, ali u prvom redu trebamo se suprostaviti našom obranom, jer oni imaju strašne šutere. Kalkulacije? Ne razmišljamo o njima, uostalom, ne znam koja ekipa na svijetu može ići u utakmicu razmišljajući da bi izgubila.