Nova zvijezda

LUKA CINDRIĆ ‘Ne brinite, odlični smo. Jedva čekamo da počne prvenstvo’

Igor Duvnjak

Za ovo se živi, za to se trenira. Tu je domaća publika, prvenstvo kod kuće. Svakom sportašu je san igrati pred svojom publikom. Svi jedva čekamo da počne prvenstvo – kaže Cindrić



 Hrvatska rukometna reprezentacija praćena povećalom ovdašnje javnosti dočekuje Europsko prvenstvo svjesna da je petak pred vratima, da se bliži prvi trenutak istine, utakmica sa Srbijom u Splitu (20.30 sati). Iza izabranika Line Červara ubrzani je rad na stvaranju čvrste obrane i konstruiranju nove igre u napadu, postavljanja pitanja jakoj konkurenciji na koje bi teško mogla nalaziti odgovore.


Jedan od onih koji bi trebao biti rebus suparničkim obranama je Luka Cindrić, ogulinski bek europskoga klupskoga prvaka, skopskog »Vardara«, koji je zasjao brzo poput kometa. Ivan Pešić i Cindrić ponos su rukometnog Senja, grad pod Nehajem iznjedrio je ova dva igrača svjetske klase. Mladi Luka je prvo obećavao puno u nogometu, ali se odlučio za rukomet, što je bio pun pogodak. Putovao je iz Ogulina na treninge u Senj, da bi tu postao najbolji drugoligaški strijelac, što mu je otvorilo vrata »Karlovca«. U gradu na četiri rijeke je nabujao njegov talent, igrom i golovima je zapeo za oko Červaru koji ga je nagovorio za odlazak u Skoplje, a proljetos su Luka i prijatelji šokirali rukometnu Europu i preko favorita »Barcelone« postali su kontinentalni prvaci. Luka Cindrić izabran je za najboljeg hrvatskog rukometaša, nedavno je dobio i najviše glasova za najboljeg igrača Europe protekle godine, koja je za njega bez dvojbe godina iz snova.


– Stvarno sam prezadovoljan i presretan – kaže skroman momak velikih ofanzivnih mogućnosti, bek rođen 1993. godine, o zadovoljstvima koja si je priuštio u protekloj godini. – Sigurno da mi sve ovo, kao što je i nedavni izbor za najboljeg rukometaša Europe, daje još jedan razlog više da se trudim, da treniram i pružim još više, da poboljšam svoju igru. Sve ovo je pokazatelj za budućnost. U protekloj godini smo osvojili sve što smo mogli, ajmo reći da je to bila godina iz snova.


Ivano Balić




Tko sretniji od Cindrića da mu takva bude i ova 2018. godina, koja je tek počela.


– Pred nama je Europsko prvenstvo u Hrvatskoj. Imamo dobru reprezentaciju i imamo šansu. Svi očekujemo i nadamo se medalji.


Vrhunski igrači žive u svom ritmu svakodnevnih treninga, putovanja, utakmica, u što spadaju i pripreme, kao što su sada i ove splitske. Reprezentativci provode puno vremena zajedno, druženjem i razgovorima treba malo razbiti monotoniju svakodevnih treninga, sastanaka i dogovora oko taktike.


– Nije lako, već dugo treniramo. Sigurno da su odricanja velika, nekada imamo i tri treninga dnevno. Stoga i nemamo nekog prevelikog odmora ili vremena za sebe. U Splitu smo, lijepom gradu. Najviše slobodnog vremena koristimo za međusobno druženje. Imamo neku vrstu svog dnevnog boravka u hotelu, tu sjedimo, pijemo kavu, pričamo. Eventualno bude neka šetnjica poslije obroka, ručka ili večere.


Na televiziji se u posljednje vrijeme često vrti spot o reprezentaciji u kojem Lino Červar govori Luki Cindriću o legendarnom Ivanu Baliću ističući da on nije virtuoz poput Balića, ali da mora biti vođa reprezentacije. Luka za Balića ima samo najljepše riječi.


– Ivano je prije svega velik čovjek, moj je jako dobar prijatelj, koji mi je dosta pomogao u karijeri. Puno smo komunicirali dok je još bio u reprezentaciji. Ispravljao je moje pogreške koje je uočio. I sada se čujemo i vidimo, imamo odličnu komunikaciju. Ivano je čovjek stvarno velikih ljudskih kvaliteta, a svi znamo kakav je bio igrač. Za njega mogu imati samo riječi hvale.


Srbija je vjerojatno riječ koja se u posljednje vrijeme najčešće spominje u hrvatskom taboru, pred vratima je petak i toliko najavljivano hrvatsko otvaranje Europskoga prvenstva sa susjedima i velikim rivalima.


Brz rukomet


– Prije svega, svi znamo da je riječ o početku turnira i da je prva utakmica uvijek najteža. Tu bude malo grča, treba vremena da vidimo gdje smo, što smo. Sigurno da neće biti lako, svi na to tako gledamo. Bit će pritiska, ali mi se prije svega trebamo psihološki pripremiti za tu utakmicu. Trebamo ići korak po korak, a svakako mislim da imamo dobru, odličnu reprezentaciju i stvarno nemamo razloga za brigu.


Nema dvojbe da će igrači osjećati veliki pritisak pod imperativnom željenog rezultata. Ivan Pešić je poručio da su suigrači i on naučili igrati pod stresom, kao i na česte nastupe pod ovakvim okolnostima.


– Većina nas, ako ne i svi, igramo u vrhunskim klubovima, na svakoj utakmici imamo puno publike. Navikli smo na grč, na atmosferu u takvim susretima. Sada je jedan dodatni pritisak jer igramo kod kuće. Svi od nas očekuju medalju, a to nije baš lako. To je svakako dodatni stres. Ali, prije svega se moramo dobro psihološki pripremiti za ono što slijedi, ići utakmicu po utakmicu i dati sve od sebe.


U porukama iz hrvatskog tabora uglavnom se spominje čvrsta obrana, koja treba obeshrabriti suparničke prijetnje. Pitanje je, međutim, kakav će biti napad kojim valja nadmudriti čvrste zone jakih konkurenata, kvalitetnih reprezentacija.


– Prije svega mislim da imamo široku klupu, tu je puno igrača koji su dobri napadači. Najvažnije je da do prvenstva svi budemo zdravi jer je iza nas i ispred nas puno utakmica, puno napora. Što se taktike tiče, rekao bih da treba ubrzati protok lopte da bismo stvorili neki svoj prepoznatljivi stil, da igramo brz rukomet. Mislim da imamo odlične igrače za to. Treniramo i igramo u sredinama koje su vrlo kvalitetne te igrači imaju puno napretka u obrani i napadu te mislim da će iz utakmice u utakmicu sada sve doći na svoje.


Putevima uspjeha


Cindrić i suigrači gore od želje za novim dokazivanjem pred svojim navijačima koje žele obradovati novim uspjesima. Sigurno je da ih na to ne treba posebno motivirati.


– Mislim da je tu sve jasno. Za ovo se živi, za to se trenira. Tu je domaća publika, prvenstvo kod kuće. Svakom sportašu je san igrati pred svojom publikom. Svi jedva čekamo da počne prvenstvo.


Očekivanja navijača su velika, igrači kao i brojni njihovi prethodnici stvorili su velik lanac uspjeha, nizali su medalje na velikim natjecanjima. Svakako da i ova generacija želi nastaviti tim putem uspjeha.


– Ponavljam da bih prije svega zaželio svima u reprezentaciji da budu zdravi, da se nitko ne ozlijedi. Zna se da svi mi imamo naporne utakmice u klubovima. Sigurno je da puno puta u reprezentaciji daješ sve od sebe, boriš se, gineš, imaš neku ozljedu, a ne mariš. Sve to staviš sa strane jer je hrvatski dres ipak ispred svega. Svi znamo da je teško, pritisak je velik, ali za sada je najvažnije da se svi zdravstveno sačuvamo koliko god je to moguće i da onda, naravno, dođe šlag na kraju. Mislim da ova reprezentacija zaslužuje medalju i ja se tome iskreno nadam. Neki igrači se moraju oprostiti na ovom prvenstvu koje se igra kod kuće te bih htio da i oni osjete taj uspjeh te da se oproste u pravom stilu – poručio je Luka Cindrić.