Irfan Smajlagić

LEGENDA PORUČUJE: Pobjeda nad Španjolcima i izbjegavanje Norveške bio bi idealan scenarij

Igor Duvnjak

Irfan Smajlagić/Foto Arhiva NL

Irfan Smajlagić/Foto Arhiva NL

Ostvarilo se ono što je svatko od nas imao u mislima s obzirom na ždrijeb, na rezultate i na razvoj situacije - kaže Irfan Smajlagić, kao igrač osvajač zlatne i brončane olimpijske medalje, viceprvak svijeta i brončani na Europskom prvenstvu, u svoje vrijeme stalni član reprezentacije svijeta.



RIJEKA Irfan Smajlagić, slavni Pipe, nezaboravni golgeter s desnog krila, legenda hrvatskog i svjetskog rukometa, koji je godinama na terenu nezaboravnom »zlatnom ljevicom«, a potom i na klupi stvarao krasne priče hrvatskog rukometa, nestrpljivo čeka polufinale Europskog prvenstva. Pritom od Hrvatske očekuje osvajanje medalje, nadajući se i ostvarenju do sada nezabilježenog iskoraka, hrvatskog uspona na europski tron.


– Ostvarilo se ono što je svatko od nas imao u mislima s obzirom na ždrijeb, na rezultate i na razvoj situacije – kaže Irfan Smajlagić, kao igrač osvajač zlatne i brončane olimpijske medalje, viceprvak svijeta i brončani na Europskom prvenstvu, u svoje vrijeme stalni član reprezentacije svijeta.


U njegovoj igračkoj vještini su uživali i riječki ljubitelji rukometa kada je zaigrao za Zamet 1996. godine kao aktualni olimpijski pobjednik. Potom je bio i trener Zameta, a u reprezentativnoj epizodi i pomoćni trener izborniku Lini Červaru prilikom osvajanja zlatnih medalja na Svjetskom prvenstvu 2003. i na Olimpijskim igrama 2004. godine.




– Isto tako i s obzirom na zdravstveno stanje igrača ostvarili su se nužni preduvjeti da bismo mogli ući u borbu za medalje. Sada imamo pred sobom realnost nakon dileme u kojoj smo bili tijekom prve faze prvenstva u kojoj nismo imali adekvatnog suparnika, onoga koji bi imao kvalitetu koja bi nam garantirala neku ozbiljniju konstataciju stanja i analizu svega. Nakon utakmice s Njemačkom sve se otvorilo tako da s optimizmom možemo gledati na nastavak prvenstva – dodaje Smajlagić.


Ključni bodovi vrijedni toliko željenog plasmana u polufinale osvojeni su u dramatičnoj utakmici s Njemačkom, u uzbudljivom mozaiku s brojnim bitnim detaljima.


– Kada utakmica završi s golom razlike, kada odlučuje jedna lopta i kada su presudne tek sekunde, onda je svaki detalj odlučujući. U toj situaciji treba biti zadovoljan rezultatom i normalno da nam je na osnovu toga sada lakše analizirati nadmetanje i gledati ono što možemo poboljšati. Bilo da li je to obrana, izvođenje sedmeraca ili sama realizacija. Znači, ne možemo reći da je bilo idealno, ali puno je lakše analizirati utakmicu i gledati na pogreške nakon pozitivnog rezultata. U toj utakmici s Njemačkom su zbilja odlučivali detalji, jedna izgubljena lopta ili loš pas. U tih 60 minuta svaki od igrača je dao svoj doprinos, imao je dobre i loše trenutke, ali na kraju je rezultat mjerilo. Kada gledamo tako rezultat, onda možemo reći da je bilo OK – analizira Smajlagić.


Za razliku od nekih prijašnjih natjecanja kada je Hrvatska u uzbudljivim igrama dostojnim trilera krčila put do završnice velikog natjecanja, ovog puta i do sada nezabilježeno, polufinale je ostvarila čak dva kola prije kraja nastupa u skupini.


– Ovisi kako se gleda na ocjenu o komotnoj situaciji. Ona je svakako komotna s obzirom na psihološko rasterećenje pošto je već izboreno polufinale. Pitanje je bilo kako pristupiti potonjim susretima. Sa Češkom je odigrana dobra utakmica, igrao je veći broj igrača i oni koji su do tada imali manju minutažu, a bilo je i većih rotacija. Vidjeli smo pluseve kada je riječ o spoznajama o mogućnostima nekih igrača, a ostvaren je i pozitivan rezultat. Sada ovisi kako će se shvatiti ta utakmica sa Španjolcima, da li postoji želja za osvajanjem prvog mjesta i čekanje suparnika iz one druge skupine u polufinalu. To sve sada zavisi od razmišljanja cjelokupne reprezentacije i stručnog stožera. Moje osobno mišljenje je da je puno bolje izbjeći Norvešku, koja će najvjerojatnije biti prva u drugoj skupini, ali opet, nije tu ništa »pod mus«. Imamo naime veće zadaće nakon toga, pred nama će biti dvije utakmice u kojima se praktički sve rješava – smatra Smajlagić.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU