Počinju rukometaši

LALIĆ: Morat ćemo se grčevito boriti za svaki bod

Igor Duvnjak

Nedeljko Lalić/V. KARUZA

Nedeljko Lalić/V. KARUZA

Bit će nam veliki problem kroz cijelu sezonu što ti osamaestogodišnjaci nose teret ove momčadi. Bilo bi puno bolje kada bismo imali jednoga ili dva iskusnija igrača - kaže trener rukometaša Zameta uoči početka nove sezone



RIJEKA Ovog vikenda počinje nova premijerligaška utrka najboljih hrvatskih muških rukometnih klubova. Već od osnutka lige po osamostaljenu Hrvatske do danas glavni, a u najvećem broju slučajeva i jedini kandidati za naslov prvaka su »zagrebaši«. Svojevremeno su ih znali ugrožavati Splićani pa Metkovci, veliko je pitanje da li nedavna pobjeda »Nexea« nad momčadi Lina Červara znači da bi to u ovom prvenstvu mogli činiti i Našičani. To su brige onih najjačih, iza njih je red onih drugih, među kojima je i »Zamet«, koji ima puno prizemnije probleme, vezane uz osvajanje svakog boda koji bi dostajao za izbjegavanje Lige za ostanak ili, daj Bože, pomogao u plasmanu u Ligu prvaka. »Zamet« novu sezonu dočekuje sa novim trenerom, umjesto Drage Žiljaka doveden je Nedeljko Lalić, koji je tijekom proteklih tjedana stjecao prve dojmove o novom klubu i zametskoj rukometnoj sredini.


– Klub je lijepo organiziran. Vidljivo je da se vodi briga o mlađim selekcijama – mišljenje je Nedeljka Lalića o ustroju i radu u »Zametu«. – Imamo jako puno selekcija i djece. Eto, konkretno ove godine je generacija 2000. godišta preuzela ulogu seniora i teret Premijerlige na svoja leđa što će biti velika škola za njih. Ja se nadam da ćemo uspjeti na najbolji mogući način.


Željni igre


U fokusu zanimanja ovdašnje rukometne javnosti je naravno prva ekipa, koja je u ljetnom prijelaznom roku bila itekako redizajnirana i pitanje je kakva će djelovati njezina nova slika na premijerligaškim parketima.




– Evidentno je da ova ekipa posjeduje veliki potencijal. Talent tih igrača je neosporan, isto kao i njihov potencijal. Međutim, isto tako je i očigledno da im nedostaje iskustva. I bit će nam veliki problem kroz cijelu sezonu što ti osamaestogodišnjaci nose teret ove momčadi. Bilo bi puno bolje kada bismo imali jednoga ili dva iskusnija igrača oko kojih bi se ovi mlađi okupili i koji bi na neki način bili lideri te ekipe. Tako bi još više iskazali svoj potencijal. Ovako, neki vrijeme ćemo morati izgubiti da se iskristalizira među njima taj stožerni igrač, koji bi bio nositelj naše igre.


Mladost momčadi neminovno sa sobom povlači i teškoće kojima se valja oduprijeti, kako mladi Patrik Martinović, Veron Načinović, Matija Starčević i ostali, tako i oni koji ih vode.


– Ima tu naravno dosta problema. Mladići su željni igre, žele pokazati sve što mogu, međutim, racionalnost u igri, u kretanjima te pristupu igri i onome okolo, pružanje svog maksimuma vrlo je teško prikazati bez iskustva. Sigurno je da će njihov potencijal doći do izražaja, ali za to trebaju imati još stotinjak, dvjestotinjak utakmica u svojim nogama.


U ljetošnjem prijelaznom roku je u MRK »Zametu« bilo prometno, ali nažalost po njegove simpatizere, puno više u pravcu izlaza iz kluba nego u onom obrnutom. Otišla su dva iskusnika, organizator igre matija Golik i krilo Damir Vučko, kao i mladi pivot Ivan Majić, iskusni ljevoruki bek Marin Kružić dvoji o nastavku karijere. Nasuprot tome je doveden samo iskusni bek, povratnik Nikola Babić koji se liječi od ozljede.


– O tom problemu upravo i govorim. Da su ostali ti igrači, nositelji igre iz prošle sezone, ovi mladići bi uz njih pokazali nešto uvjerljivo više. Ovako su, iznenada preko noći, oni postali ti koji moraju nositi teret lige na svojim leđima. Nitko od njih nema tog iskustva da možemo sa sigurnošću reći da je »on taj« jer oni su do sada igrali role pojedinačno. Uskakali su u igru u određenim trenucima i svaki od njih je mogao funkcionirati uz tri, četiri iskusnija igrača. Sada, kada se međutim nađu u situaciji da je njih pet, šest mladih igrača jedan uz drugoga, tu se sigurno javljaju određeni problemi. Vrlo brzo ćemo vidjeti kako će se sve to odraziti na terenu, od ove subote kada krene liga, pa nadalje.


Ako glumcima nedostaje iskustva, onda ga režiser ima na izvoz, Nedeljko Lalić je višedesetljetni rukometaš, igrač i trener u kojem se je prije ovog zametskog hvatao u koštac sa raznim iskušenima.


– Nadam da će to iskustvo pomoći, trudit ću se da im pomognem savjetima, treninzima i ostalim koliko je to moguće, ali dok ne vidimo reakciju kada krenu ligaška natjecanja, ništa ne možemo znati. Jedno su prijateljske utakmice i treninzi te kada netko uza sebe ima tri, četiri iskusnija igrača koji mogu nešto pokazati u igri, a ovo je sasvim druga situacija. U vrlo kratkom vremenu jedna je cijela generacija postala skup stožernih igrača. Ja im mogu dati savjete, ali koliko će ih oni uspjeti pretvoriti u kvalitetu na terenu, to ćemo vidjeti. S obzirom na njihov potencijal i igračku inteligenciju, ja se nadam da ćemo ubrzati taj proces sazrijevanja te da će se sve razvijati u pozitivnom smjeru.


Prelijepa igra


Svaki trener želi ostaviti svoj potpis na igri, tako i Nedeljko Lalić.


– Rukomet je prelijepa igra u kojoj je se taktičkim zamislima može prilagoditi kapacitetima igrača, koje imamo. Težim tome i smatram da možemo odigrati više obrana, a ne da se sve svede samo na zonu »6–0« i na kretanja u njoj. Htio bih da igrači taktički poznaju rukomet, da su prilagodljivi suparniku i da mogu odigrati tri, četiri zonske obrane. To je svakako kvaliteta više, no za to treba višegodišnji, a ne višemjesečni rad. Što se tiče napada, igrači imaju kreaciju i slobodu, postoji potencijal. Nastojat ću da ih ne stavljam u striktni, disciplinirani kalup igre. Pustiti ću malo i njihovu samoinicijativu na terenu. Oni imaju zajedničku igru kroz kadetsku reprezentaciju, poznaju se. Nedostaje im čvrstoća, duel igra i igra »jedan na jedan« kako bi u toj igri bili puno čvršći, energičniji. Imamo vremena za rad. Oni su mladi, a otežavajući faktor je što liga kreće već u subotu, a do kraja studenoga se mora odigrati već dvije trećine te lige. To je teškoća u prilagodbi na sve ovo što bismo trebali napraviti.


Iz kluba je bilo raznih poruka o ambicijama u sezoni, najzanimljivije pitanje je naravno kakvi će biti rezultati Zamećana.


– Mi smo nešto govorili prije početka priprema, no tada je tu bilo šest , sedam igrača kojih nema. Mislim na Vučka, Golika, Majića, Kružića koji dvoji oko karijere, a ne zaboravimo dva kineska reprezentativca. Njihovim odlaskom smo ostali na vjetrometini, g teret cijele lige moraju iznesti mladići koji nisu bili u toj ulozi. Nadam da ćemo uspjeti. Naravno da se želje moraju prilagoditi razvoju situacije. Vidjet ćemo hoćemo li se uspjeti uključiti u borbu za Ligu za prvaka. Morat ćemo se grčevito boriti za svaki bod.