Kvalifikacije EHF-a

Kružić: Europa je odlično iskustvo za našu mladost

Igor Duvnjak

Sveukupno možemo biti jako zadovoljni s europskim dijelom naše sezone, nastupe u svakom pogledu ocjenjujem pozitivno – kaže iskusnik Marin Kružić



RIJEKA Rukometaši »Zameta« vratili su se u Rijeku poslije dvanaestosatne vožnje okončavši svoju jesensku europsku priču i uz to dugometražna druženja »Autotransovim« autobusima kojima su putovali do Pariza, Bukurešta i sada do njemačkog Kassela. Riječka momčad koja je u prva dva kola kvalifikacija za Kup EHF-a priredila ugodna iznenađenja svojim simpatizerima eliminirajući »Creteil« i »Bukurešt« nije u biti imala što tražiti u srazu s velikim favoritom »Melsungenom«. Predstavnik najjače lige svijeta je u Rijeci slavio s 11, a u uzvratu s 12 golova razlike plasirajući se u Kup EHF-a.



Valter Matošević, trener »Zameta« ima europskog iskustva za izvoz za razliku od većine svojih igrača koji nisu iskusnici na domaćem, a kamo li na međunarodnom terenu. Uz ostalo, dosta je branio i u Bundesligi, najjačoj na svijetu, bio je itekako svjestan na koga je naletjela njegova ekipa, imala je nasuprot sastav u kojem je 14 reprezentativaca raznih zemalja. Uz to je u uzvratu bila bez kapetana Milana Uzelca. Nakon »podvlačenja europske crte« zadovoljan je ostvarenjima.


– Utakmicom s »Melsungenom« u Kasselu spuštamo zavjesu na europske nastupe i okrećemo se u potpunosti zadaćama u Premijer ligi – kaže Matošević, trofejno ime hrvatskog rukometa. – Okrećemo se novoj, domaćoj stranici, koja je za nas najzahtjevnija, kako smo i rekli na početku sezone. I ranije smo isticali kako nam je Premijer liga najbitnija.


Trener ima samo riječi hvale za nastupe u kvalifikacijama za Kup EHF-a.– U Europi smo ove jeseni ostvarili veliki rezultat, prošli smo dva kola kvalifikacija, izgubili od »Melsungena«, ali mislim da smo dobro odigrali obje utakmice.

Matošević razmišlja o srijedi, kada na Zamet stiže jedan od izravnih konkurenata, »Varaždin«. U utrci s vremenom treba na brzinu osvježiti umornu ekipu kojoj je nužna prava koncentracija za taj susret.


– Već u srijedu nas očekuje derbi s Varaždincima koje trebamo dobiti. U Europi smo vidjeli da možemo igrati sa svakim, i s onim najjačima. U Europi je učinjen dobar rezultat, ali igrači trebaju biti svjesni da ih čeka Premijer liga. Bit svega je da oni pruže maksimum, da odigraju utakmicu kao s Nijemcima. Tada rezultat neće izostati. Vjerujem u dvije pobjede, protiv »Varaždina« u srijedu i »Poreča« u subotu – zaključuje Matošević.



Privući publiku


– Napravili smo zapažen uspjeh, nakon dugo vremena prošli smo do treće razine, do trećeg kola kvalifikacija za Kup EHF-a – kaže bek Zamećana Marin Kružić, jedan od iskusnika u inače mladom sastavu Riječana. – Sada smo naletjeli na stvarno snažnu, moćnu ekipu. Rezultat nije tako ohrabrujući, ali sveukupno možemo biti jako zadovoljni s europskim dijelom naše sezone. Igrali smo naime prva dva kola protiv također vrlo jakih ekipa. Sve to odlično je iskustvo za ovu našu mladu ekipu, nastupe u Europi u svakom pogledu ocjenjujem pozitivno.


Kružić je po povratku u »Zamet« iz Slavonije imao zadovoljstvo nastupati pred dosta gledatelja, tako je bilo i u dva posljednja nastupa, s »Melsungenom« kod kuće i u Kasselu.


– Publiku treba privući dobrim igrama i dobrim rezultatima. Tu mi moramo dati više. Inače, svakako je san svakog sportaša igrati pred punim tribinama, uz dobro navijanje. To nam automatski daje barem 50 posto više snage na terenu. Ovo iza nas je bilo odlično iskustvo, a nadamo se da će sada gledatelji dolaziti u što većem broju i podržavati nas. Nadam se da su uživali u našim europskim utakmicama.


Varaždin i Poreč


Na oproštaju s Europom »Melsungen« je pokazao snagu nezaustavljivim napadom te obranom, koja je u nastavku bila enigma gostima. U drugom dijelu, kada su u jednom trenutku došli na samo tri gola zaostatka, domaćini su zatvorili prilaze, otvarajući ih tek malo u finišu.


– Nadmoć »Melsungena« dolazi do izražaja najviše u drugom dijelu. Oni su fizički izuzetno moćna ekipa, to su gledatelji mogli vidjeti i na Zametu. Nema tu puno priče i pametovanja. To je momčad koja se natječe u najjačoj ligi na svijetu, duplo jače utakmice od ove igra barem jednom tjedno. Ovih 12 razlike izgleda ružno. Sigurno da smo htjeli bolje, ali ispalo je ovako i pokazalo se da rezultat iz Rijeke nije bio slučajan. Voljeli bismo da je razlika manja, ali oni su stvarno moćni, naletjeli smo na pravu europsku momčad.


Zamećani već u srijedu i subotu imaju važne domaće premijerligaške ispite, dolaze im »Varaždin« i »Poreč«.– To su nam važni susreti, moramo dobiti oba. Moramo ući u igru »150 posto« u srijedu s »Varaždinom« i u subotu s »Porečom«. Sigurno su to teške utakmice, ali nema dvojbe, ne samo da možemo nego moramo dobiti.