Dvometraška pojačanja

Kineski zid na Trsatu: Rukometaši Zameta dobili nove suigrače uoči Metalca

Igor Duvnjak

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



RIJEKA Meteorolozi u ionako hladnijim danima najavljuju zahlađenje za vikend, no ova zimska veljača bi mogla biti topla u Dvorani mladosti na Trsatu, gdje rukometaši »Zameta« od 17 sati dočekuju zagrebačkog »Metalca«. Atmosferu podgrijava nastup dvojice kineskih reprezentativaca, košarkaški visokih, vratara Wang Quana (205 cm) i vanjskog pucača Zhao Chena (203 cm), koji su prije tjedan dana došli u Rijeku, te u subotu imaju pravo nastupa. Nema dvojbe da su pobudili znatiželju u riječkim sportskim krugovima. »Zamet« je na presici predstavio ovu dvojicu reprezentativaca. Obratili su se novinarima uz pomoć riječkog poznavatelja kineskog jezika, prevoditelja Dalibora Donadića.


Rijeka i more


– Prezadovoljan sam ovim prvim dojmovima – govori 27-godišnji vratar Wang Quan, koji kao i njegov sunarodnjak dolazi iz provincije Giang Su, te se još privikava na promjenu klime i vremenske zone. – Iz stana vidimo more, Kvarner, Rijeka mi krasno izgleda. Sada je hladno, jedva čekam ljeto, da možemo na more.– Ovo mi je prvi puta što izlazim iz Kine u sklopu ove sportske razmjene te naravno prvi put igram za jedan klub izvan svoje zemlje – nastavlja godinu dana stariji lijevi bek Zhao Chen. – Dolazak u Rijeku je za nas dvojicu novo iskustvo. Sigurno je da ćemo se truditi kako bismo ostvarili što bolje rezultate. Dat ćemo sve od sebe na terenu, na treningu i na utakmici. Vidjeli smo ekipu prilikom pobjede u Sesvetama, imamo jako visoko mišljenje o njoj i nadamo se dobrim rezultatima.Kineski tandem, koji visinom asocira na legendarni Kineski zid zna tek par riječi hrvatskog.

Liga prvaka


– Primljeni smo odlično, osjećamo se kao dio momčadi. Komuniciramo sportskim rječnikom, koji je u biti svugdje isti. Europski rukomet je na visokoj razini, jako nam je važno što ćemo ostvariti. Ne mogu dočekati prvu utakmicu, pozivam sve navijače da nas dođu podržati – rekao je Wang Quan.– Snalazimo se mobitelima, Google pomaže. Na treningu uspijevamo pomalo komunicirati – poručio je Chen.Na presici je bio nazočan i predsjednik Vedran Devčić.– Izgleda da smo specijalisti za šok terapije. Dolaskom trenera Drage Žiljaka ostvarili smo dvije pobjede. To je potvrda da ova ekipa ima potencijala za visoke rezultate. Dolaskom dvojice kineskih reprezentativaca otvaraju nam se nove svijetle perspektive, možda nam i Liga za prvaka ne bude nedostižna – tvrdi Devčić.