Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Komentar Orlanda Rivettija

Komentar Kako je Trsaćanin Ivan obranio Lina i Hrvatsku

Ivan Ćupić i Ivan Stevanović slave pobjedu nad Norvežanima / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Ivan Ćupić i Ivan Stevanović slave pobjedu nad Norvežanima / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 22. siječanj 2018. u 17:20 2018-01-22T17:20:17+01:00

Trsaćanin, dijete Zameta i Pećina, vratar Ivan Stevanović, obranio je – Hrvatsku, zaustavio četrnaest lopti (neki kažu i više) i odveo momčad i izbornika Lina Červara na francusku bojišnicu. Sa štitom ili na njemu... Nakon srijede više nema popravka. Da nije bilo Stevanovića koji je zapamtio navijanje oca Vladana iz dječačkih dana »Stevo, spusti rolete...«, danas bi »kauboji« bili u blatu kritike

Teško je reći hoće li Hrvatska igrati u polufinalu Europskog prvenstva, put vodi preko naše »crne mačke«, Francuske, pa se i najkompentniji stručnjaci mogu hraniti samo – optimizmom. Ali činjenica je da su »kauboji« u susretu s Norvežanima, viceprvacima svijeta, pokazali da imaju onaj Tenžerin »mozak s jajima«. Trsaćanin, dijete Zameta i Pećina, vratar Ivan Stevanović, obranio je – Hrvatsku, zaustavio četrnaest lopti (neki kažu i više) i odveo momčad i izbornika Lina Červara na francusku bojišnicu. Sa štitom ili na njemu... Nakon srijede više nema popravka. Da nije bilo Stevanovića koji je zapamtio navijanje oca Vladana iz dječačkih dana »Stevo, spusti rolete...«, danas bi »kauboji« bili u blatu kritike.

Prije 22 godine jedan je drugi Riječanin, Valter Matošević, na Olimpijskim igrama u Atlanti činio čuda na hrvatskim vratima. U polufinalu protiv Rusa zaustavio udarac sa »sedam metara« trideset sekundi prije kraja, sve garnirao dvama zaustavljenim zicerima i put do zlata, preko Švedske, bio je otvoren. Dvadeset godina kasnije nakon Matoševića sve je reflektore javnosti zarobio – Stevanović.

Vratari su čudne biljke. Usamljene duše. Sami protiv svih, uvijek krivi... Trenutak slave zaustavljene lopte, recimo sa sedam metara, brzo nestane poput sunca iza oblaka primljena pogotka u sljedećoj akciji. U rukometu teže nego u nogometu, jer su stalno na streljani. Sjećam se jednog vratara u oba sporta, Marija Klevisara s Kozale!

Stevanovića je u subotu slavila cijela Hrvatska, narodu je vratio osmijeh na lica. Ponosi se njime Rijeka, od Trsata do Zameta... Veselili su se i na Krku, u Puntu, tamo gdje je »kvarnerska hobotnica« savila svoje obiteljsko gnijezdo, mjesto okupljanja rukometaša svih zemalja... Norvežani su Ivanove mušterije. Uništio ih je u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Rio de Janeiro, nešto o njemu znaju i Poljaci. Mogli su izgubiti deset razlike, bilo je viška. Zahvaljujući tome što je hrvatski »Stevie Wonder« obranio 13 od prvih dvadesetak udaraca i odveo nas u polufinale Europskog pvenstva sa Španjolcima. Stevanović je predodređen za velike stvari. Sa 12 godina prvi je puta dobio dobio rukometnu isksznicu RK Trsat, u subotu je petnaest tisuća ljudi u zagrebačkoj Areni slavilo Stevanovića.

Prije utakmice s Norveškom i Stevanovićeve izvedbe za pamćenje, kritičari su se bili okomili na vratare (Alilovića, Pešića, Stevanovića), koji nisu bili u stanju zaustaviti nekoliko lopti samopouzdanja momčadi. Vratari kao gromobran za »švedsku lekciju« i neuspjelu predstavu s Bjelorusima, ostali su bili amnestirani odgovornosti (?). Naravno, osim izbornika Lina Červara.

»Mago di Umago« samo što nije pustio suzu poslije maestralne izvedbe njegove momčadi protiv Norvežana. U pitanju je bio »švedski ožiljak«. »Nikad nisam doživio tolko uvreda, još u mojoj zemlji...«, rekao je u emotivnom obraćanju javnosti naš izbornik, a nakon toga dodao »Od početka karijere navikao sam da nekome smetam... Otporan sam na uvrede«...

Osebujna je ličnost umaški profesor rukometa, ali bez obzira na to nije trebao zagristi udicu primitivizma, komentara pod lažnim profilima. Najveća kazna za »uličare« bez imena i prezimena, jednom riječju kukavice, je – ignoriranje. Ne treba im dati na značaju... Ali, treba shvatiti i Červara. To je, naime, Lino!

U pobjedama slave se igrači, u porazu krivi su treneri... Bez obzira na to o kojem je kolektivnom sportu riječ.

Kauboji su još živi, protiv Norveške su pokazali da mogu napraviti velike stvari. Francuska ih čeka u srijedu u Areni. Želiš li biti najbolji, moraš dobiti najbolje...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu