SEHA liga

Ivan Stevanović uoči uzvrata osmine finala Lige prvaka: ‘Nećemo se predati’

Igor Duvnjak

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

I lani smo na domaćem terenu u ovoj fazi natjecanja golom razlike poraženi od »Löwena«, a onda smo u gostima pobijedili s dva pogotka razlike. Fantastično je igrati pred 6.000 navijača – kaže Ivan Stevanović



RIJEKA Ivan Stevanović, riječki rukometni reprezentativac »PPD Zagreba«, zaradio je još jedno priznanje u dugoj i bogatoj karijeri, svih deset trenera Gasprom SEHA lige izabralo ga je za najboljeg vratara, što je itekakav kompliment u konkurenciji imena kao što su Šterbik, Alilović, Mikler, te nekadašnji Zamećanin, Senjanin Ivan Pešić. Čestitka mu je još jedan poticaj uoči subotnjeg uzvrata osmine finala Lige prvaka sa »Veszpremom« u gostima.


– Sigurno da je ovo lijepo priznanje pogotovo jer dolazi od strane struke – kaže Ivan Stevanović. – Mislim da sam imao dobru sezonu. Izuzetno sam zadovoljan ovim priznanjem, a još imamo pred sobom Final Four ovoga natjecanja za desetak dana, trebamo i to pošteno odraditi.U dugoj profesionalnoj karijeri ovo mu je samo još jedna u nizu uspješnih sezona među vratnicama »zagrebaša« i hrvatske reprezentacije.

– I prošla je sezona bila izuzetno dobra. U Ligi prvaka smo ušli među osam najboljih, u SEHA ligi smo se plasirali na Final Four, bili smo treći. Bronca s reprezentacijom na Europskom prvenstvu u Poljskoj također je fantastična. Ostaje, međutim, žal za petim mjestom na Olimpijskim igrama u Brazilu. Zimus smo na na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj bili četvrti. Puno se pričalo o tome, mislim da smo možda mogli ostvariti više, ali posložilo se toliko puno stvari pa je završilo kako je završilo.


Visoka prepreka


»PPD Zagreb« je lani bio među osam najboljih u Europi, sada je pred njim visoka mađarska prepreka. »Veszprem« je dobio prvu utakmicu protiv nekadašnjeg dvostrukog prvaka Europe 23:22, a i rukometnom laiku rezultat zorno ukazuje da su carevale obrane. Stevanović i prijatelji u Mađarskoj to trebaju ponoviti, ali i popraviti igru u napadu.




– Zapravo tijekom cijele sezone imamo većih problema u napadu, nego u obrani. Realno sa obrambeno možemo nositi sa svim europskim ekipama. Neću reći da u napadu imamo problema, ali teže se možda nosimo sa suparičkim obranama, bez obzira što je, u ovom slučaju, »Veszpremova« obrana možda i najbolja u Ligi prvaka. Imamo aktivan rezultat.


I lani smo na domaćem terenu u ovoj fazi natjecanja golom razlike poraženi od »Löwena«, a onda smo u gostima pobijedili s dva pogotka razlike. Međutim, »Veszprem« je možda malo kvalitetnija ekipa od Nijemaca. Tamo je zaista fantastičan ugođaj za igrati pred 6.000 ljudi koji su pravi navijači. Bit će izuzetno teško, ali nećemo se predati.


Ivan i suigrači razmišljaju o putevima kojima bi mogli stići do velike i željene pobjede.


– Inzistirat ćemo na sporijoj igri koja nam odgovara. Pokušat ćemo igrati utakmicu na mali broj golova, kao što smo to uspjeli u prvoj utakmici. Nastojat ćemo da do posljednjih pet-šest minuta budemo u egalu, a onda su nam šanse sve veće.


Zamećani


I ova utakmica govori o dugačkim »pipcima« riječkog rukometa na velikoj sceni. Nasuprot Stevanoviću bit će susjed s Trsata, Renato Sulić, u dresu domaćih. Osim toga, za kormilom »zagrebaša« je Silvio Ivandija, koji je ostavio dubok trag u »Zametu«, u njegovoj ekipi je i nekadašnji bek Zamećana Lovro Jotić.


– Drago mi je da je tako, da nas ima na velikoj sceni, baš zbog riječkog rukometa.


Stevanović ovoga proljeća zaključuje dugačku sagu na hrvatskim parketima i iduće sezone odlazi u švicarski »Schaffhausen«.



Ivan Stevanović jedan je od najiskusnijih hrvatskih reprezentativaca, među onima je koji su dočekali povratak trofejnog stručnjaka Lina Červara za kormilo uoči Europskoga prvenstva u Hrvatskoj.– Europsko prvenstvo je još daleko, u siječnju iduće godine. Za Linu Červara se nema što dodati, sve je osvojio. Sigurno će sve dobro posložiti za EP. A što će biti do tada, tko će igrati, to je veliko pitanje. Nadam se da će biti sve u redu i da ćemo se dokopati medalje. Valjda ću i ja biti dio te priče.


– Proveo sam zbilja pet lijepih sezona u »PPD Zagrebu«. Bilo je stvarno svega, uspona i padova, ali smo na kraju u svim sezonama ostvarivali svoje ciljeve. Tako je i ove sezone, nije još gotovo, ali dosad smo odradili svoj posao. Sigurno da mi je drago što sam bio dio svega toga, a onda ću okrenuti novu stranicu u životu. Idem u klub koji također igra u Ligi prvaka, nadam se da će biti dobro.



Proslavljeni hrvatski rukometaš Petar Metličić, koji je bio član stručnog stožera reprezentacije dok ju je vodio izbornik Željo Babić, ocijenio je da je dobro što je za izbornika reprezentacije ponovno izabran Lino Červar, ali je odbacio mogućnost da on i dalje bude u stručnom stožeru reprezentacije.– Mi smo svoje napravili, mene to u ovom trenutku ne zanima. Imam neke druge planove tako da mogu biti samo navijač – rekao je Metličić. Za Červara je Metličić rekao da je »hrvatska sportska i rukometna veličina.«– Svi znamo koje je Červar rezultate ostvario i koliko ima autoriteta i iskustva. Po meni je Savez napravio dobru stvar što ga je angažirao za izbornika. On je jedan od rijetkih kapaciteta koji može voditi reprezentaciju za Europsko prvenstvo jer nije samo stvar pripremiti ekipu i biti kvalitetan budući da mislim da će pritisak biti velik. Sigurno je da će igračima biti jako teško jer su očekivanja velika, a to znači medalja. Sigurno je da bismo htjeli da Hrvatska osvoji europsko zlato koje nedostaje u kolekciji medalja – rekao je Metličić.


Naravno da bi mu bilo lijepo da na svojoj posljednjoj hrvatskoj stranici doda i četvrtfinale, a pogotovo Final Four Lige prvaka.


– Realno, trebalo bi se posložiti puno stvari da uspijemo proći »Veszprem«. Normalno da to nije nemoguće, no trebali bismo odigrati utakmicu na visokoj razini s četiri-pet raspoloženih igrača i onda bi nam šanse rasle. U slučaju uspjeha, čeka nas vrlo jako »Kielce«.