Valner Franković

Imamo kvalitetu za svjetski vrh, možemo očekivati još puno lijepih stvari

Igor Duvnjak

Bečka proslava "kauboja" nakon susreta s Nijemcima/Foto PIXSELL

Bečka proslava "kauboja" nakon susreta s Nijemcima/Foto PIXSELL

Iako smo krenuli smo na prvenstvo sa samo jednim lijevim krilom i jednim desnim vanjskim, skoro pa i sa samo jednim desnim krilom, za sada to dobro ide. Pritom malo prebrzo izgubimo nit, izgubimo ritam, međutim, kvalitetu imamo za svjetski vrh te se uspijevamo vratiti. 

RIJEKA U hrvatskoj rukometnoj javnosti je dan nakon pobjede Hrvatske nad Njemačkom poput smirivanja tla nakon zemljotresa, komentira se silni polet kapetana Domagoja Duvnjaka i suigrača koji su drugim poluvremenom za pamćenje u Beču uzeli bodove vrijedne plasmana u polufinale Europskog prvenstva. U vojsci navijača je i nekadašnji zapaženi lijevi vanjski te istaknuti obrambeni igrač, Labinjanin Valner Franković, u Rijeci afirmiran kao igrač, dugogodišnji igrač Zameta koji je postao olimpijski pobjednik u Atlanti 1996. godine.– Bila je to velika borba, pravi rat iako su svi pokazatelji u našoj igri kontra te ocjene – kaže Valner Franković. – Golmani su imali malo obrana, promašili smo dosta penala, igrali smo nesigurno. Međutim, u drugom poluvremenu kao da su Nijemci možda malo prerano zaključili da je posao gotov, a naši igrači su ušli u ritam. Inače, opčenito je poznato da smo mi vic igrači, majstori improvizacije, a tu imamo tri možda i najbolja igrača na svijetu koji su podmetnuli leđa kada je trebalo. Duvnjak je odigrao u obrani, dirigirao je kako treba, presjekao je i najbitniju loptu, a Karačić je vukao konce u napadu. Pridružio im se i naš Luka Stepančić. Čini mi se da Cindrić još na ovom prvenstvu nije iskazao sav onaj svoj potencijal. Ne kažem da ga neće iskazati, vjerojatno hoće. Zna se za njegovu povezanost sa Španjolskom, sa Španjolcima bi mogao više doći do izražaja jer su oni malo više lepršavi, imaju vic igru, a Nijemci su više »teška Panzer brigada«, udaraju teškom artiljerijom i propisno su nas izmlatili.

I on, kao nekadašnji istaknuti igrač i reprezentativac, nije mogao ostati hladan na iznenadni hrvatski preokret, kada je Hrvatska kao Feniks iz pepela poletjela do ključne pobjede.


– Svakako da je osjećaj vrhunski jer ti je drago, jer si i ti, recimo jedan minijaturni dio svega toga. Bio si tu i svakako, krv nije voda, sve ono što je bilo ostane u tebi. Inače, s našima smo se navikli na sve. Recimo, na prošlom prvenstvu u Njemačkoj smo igrali baš vrhunski, a onda smo napravili par gluposti i ostali smo izvan tog kruga u kojem su se dijelile medalje. Sada smo, mišljenja sam, napravili nekoliko riskantnih poteza. Iako smo krenuli smo na prvenstvo sa samo jednim lijevim krilom i jednim desnim vanjskim, skoro pa i sa samo jednim desnim krilom, za sada to dobro ide. Pritom malo prebrzo izgubimo nit, izgubimo ritam, međutim, kvalitetu imamo za svjetski vrh te se uspijevamo vratiti. Kada se još tome pridodaju i obrane golmana, te malo sigurnije izvođenje sedmeraca, mislim da smo mi sami vrh.Iz svog kuta baca pogled na konture ove izabrane momčadi izbornika LIna Červara, naglašavajući pritom neke mlađe kao i one iskusnije igrače. Osvrnuo se i na izbor vratara.
– Rekao bih da je to jedan kostur iskusnih igrača s jednom malom dozom mladosti. recimo, taman na nekoliko mjesta imamo igrače koji tom podmazanom stroju daju onaj svježi »ajnšpric«. To je prije svega Mandić na lijevom krilu, koji daje jako puno doprinosa u obrani. Tu je zatim Šipić u napadu. Što se pak tiče iskusnijih igrača, mislim da Duvnjak igra možda svoj najbolji turnir u životu u reprezentaciji. Stvarno ga je lijepo vidjeti. Ne trči za loptom već je tu umjeren. Kvaliteta mu pršti iz svakog poteza, on drži povezanu obranu stvarno sto posto. Obranu kakvu mi igramo igrala je nekada Francuska s velikim Richardsonom. To se nije ponovilo sve do sada. Napad pak imamo vrhunski. Htio bih istaknuti da se sada moramo uzdati i u dobru sreću, da neće biti nikakvih ozljeda. sada bi to trebalo malo posložiti. Utakmica sa Češkom nam je nebitna, dobili je ili izgubili je, isto nam je. Ako želimo biti prvi u ovoj skupini, moramo ići na pobjedu u posljednjoj utakmici sa Španjolskom. Treba sada dozirati momčad, sve dobro izanalizirati. Imamo vrhunsku momčad. Možda me malo iznenadio izbor golmana jer se preskočilo nekoliko vratara koji su već godinama u sistemu kao što su Pešić, Ivić, Šunjić. Međutim, valjda izbornik najbolje zna što je i kako je. Definitivno, kvalitetu imamo, a imamo i dobar vjetar u jedra. Može se očekivati puno lijepih stvari idućih dana.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU