SP-u na Zametu

Hrvatski studenti-rukometaši u lovu na polufinale i medalje

David Čarapina

Maja Visković/D. ŠKOMRLJ

Maja Visković/D. ŠKOMRLJ

Nakon ponedjeljka znati ćemo više, a dotad je sve u sferi nagađanja. Nama će polufinale predstavljati uspjeh, a poslije njega što bude bit će – kaže Igor Marjanović, voditelj muške selekcije



RIJEKA Hrvatske sveučilišne rukometne selekcije sutra otvaraju Svjetsko sveučilišno rukometno prvenstvu u dvorani Centar Zamet. Hrvatske studentice otvaraju prvenstvo u 8 sati protiv Japana dok studenti igraju protiv Egipta od 14 sati. Sveučilištarce ne okružuje velika medijska pompa te su tako već u samom početku izbjegli moguće stvaranje nerealnih očekivanja pred prvenstvo koje svima predstavlja jednu veliku nepoznanicu.


– Teško se postaviti kada ne znamo što očekivati od naših protivnika koji nam svi odreda predstavljaju velike nepoznanice. Nakon ponedeljka ćemo znati više, a dotad je sve u sferi nagađanja. Nama će polufinale predstavljati uspjeh, a poslije njega što bude bit će – izjavio je voditelj muške selekcije Igor Marjanović koji je zajedno s trenerom muške selekcije Danielom Bolčevićem već poslije državnih sveučilišnih prvenstava prionuo na posao sastavljanja reprezentacije u kojoj su se našla i tri člana »Zameta«, Igor Majić, Nikola Njegovan te Marin Sorić.


Ništa drugačiji stav nije ponudio niti voditelj ženske selekcije Igor Abramović.




– Unatoč tome što nam je Univerzijada u Coimbri suzila mogući odabir igračica, vjerujem da na okupu imamo najbolje rukometašice. Vjerujem da možemo ući u borbu za medalje – kazao je Abramović koji će rukometašice morati pripremiti za jutarnji termin. Inače, za žensku rukometnu selekciju nastupit će i zametske dvije igračice, Josipa Jerčinović te Maja Visković.


Bez priprema, ali i igrača i igračica koje klubovi nisu pustili na prvenstvo, izbornici su imali težak posao slaganja momčadi koje su se tek prije nekoliko dana našle prvi put na okupu.


– Oni su došli nakon mjesec dana pauze te nismo znali što očekivati. Na nama je da ih pripremimo za turnir kroz koji se moramo postepeno dizati – kaže Marjanović koji se zajedno s ostalim trenerima složio da ne zna što očekivati od suparnika.


Puno je neprovjerenih informacija koje kolaju Kampusom… Jedino se zna da su Kineski Taipei u muškoj konkurenciji te Urugvaj u ženskoj autsajderi, dok će se s drugima trebati dobrano »potući« jer sveučilišni rukomet ne poznaje favorite. Istina, u Rijeku su došli Rumunji te Španjolke da obrane naslov, ali one su do tog naslova došle u napetim završnicama koje su prije dvije godine u Malagi. Draži su to svjetskih prvenstava koja ne nude izbornicima previše prostora za taktiku.


– Sve je moguće na ovim turnirima. Prva utakmica ukazat će nam na neke probleme, druga na rješenja, dok nam već treća može ukazati na nove probleme proizašlih iz rješenja! Turnirski način natjecanja jednostavno pun zamki za koje u ovome trenutku ne možemo imati rješenja – zaokružio je priču koordinator reprezentacija Zlatko Belančić koji se nada da će Riječani sljedeći tjedan iz dana u dan pohoditi Zamet i navijati za hrvatske vrste koje kreću u borbu za svoje mjesto na svjetskoj rukometnoj sceni.