Operacija SP

Hrvatski rukometaši se pripremaju u Umagu, Horvat: ‘Jedva čekamo otići u Francusku’

Igor Duvnjak

Dati sve od sebe - Zlatko Horvat

Dati sve od sebe - Zlatko Horvat

Mislim da puno vrijedimo, samo to moramo i pokazati. Vrijeme nam nije saveznik što se tiče treninga, ali mi ćemo dati sve od sebe. Mogli bismo igrati jako dobar rukomet – kaže Zlatko Horvat



RIJEKA – Sve se odvija po najavama, hrvatska muška rukometna reprezentacija radno je započela godinu jučerašnjim okupljanjem u Zagrebu, postaji za put u Umag, tradicionalnu bazu u kojoj će do 10. siječnja odrađivati drugu fazu priprema za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj. U konkurenciji je 21 igrač, u Istri su uz ostalo dogovorene utakmice na HEP Croatia Cupu s Tunisom 8. i Crnom Gorom 9. siječnja u 18 sati.


– Jako je bitno naglasiti da je ozljeda Marina Marića loše iznenađenje za sve nas, što znači da ćemo morati raditi određene taktičke korekcije. To je veliki nedostatak, ali zvali smo Kozinu koji je pivot drugačijih karakteristika – konstatirao je izbornik Željko Babić. – Moramo proći sve segmente igre od napada na zone »6-0« i »5-1«. Imamo nova kretanja, obranu još nismo radili jer su obrambeni igrači bili na odmoru. Imamo puno stvari koje smo promijenili. Vrijeme je uvijek problem i na meni je to sve ukomponirati. Potrebna je kooperacija igrača, njihov angažman i fokus. Moramo obaviti sve taktičke zadatke, u prvoj fazi ih nismo imali. Kroz pripremne utakmice ćemo vidjeti koliko su igrači dobro prihvatili nova kretanja. Prva utakmica će dozvoliti da vidimo je li to dobro napravljeno ili nije. Ona će biti teška, imat će svoju dinamiku, ali bi nam trebala dozvoliti da isprobamo sve igrače i obje obrane. Tunis i Crna Gora su dobri protivnici, rezultat nas u tim utakmicama neće zanimati.


Kombinacije


Izbornik je prokomentirao i neke promjene u reprezentaciji.




– Naš prvi pivot je bio Marić, gradili smo taktiku s njim. Njega sad nema i tu će doći novi igrači koji imaju slične karakteristike. Mislim da će izbor igrača biti jednostavan jer je meni jasno kakav profil igrača nam treba za to što želimo igrati. Neće biti teško, ostaje još izbor oko vratara. Imamo tri, a vodit ćemo dva, ali to će odlučiti Venio Losert, mora preuzeti tu odgovornost na sebe. Na prvenstvo će sigurno ići dva krila i dva desna vanjska. Imamo još kombinacija, moramo vidjeti kako pivotmeni igraju. Poduplat ćemo poziciju koja bude najkritičnija. Kombinirat ćemo, imat ćemo postavu koja će igrati dobro »5-1« i onu koja će igrati »6-0«.



Ivano Balić, koordinator za muški rukomet, nije od puno riječi, sve mu djeluje jednostavno kao iz dana njegove velike igračke karijere.


– Nema puno filozofije, imamo ozljedu Marića koja je veliki hendikep i dosta stvari koji smo planirali s njim će se sada morati mijenjati. Imamo devet dana i mislim da ćemo uspjeti. Imamo sve igrače, spremni su i sada moramo ići raditi – poručio je Balić.



Reprezentaciji se priključio i iskusnik Zlatko Horvat, sudionik u mnogim hrvatskim uspjesima.


Odlična atmosfera


– Počeli smo drugi ciklus s Marinovom ozljedom, ali siguran sam da će svi naši pivoti biti na zadatku – smatra zapaženo hrvatsko desno krilo. – Jedva čekamo otići u Francusku, da vidimo gdje smo i što smo. Mislim da puno vrijedimo, samo to moramo i pokazati. Vrijeme nam nije saveznik što se tiče treninga, ali mi ćemo dati sve od sebe. Moramo biti fokusirani na treninzima i dati sve od sebe da se što bolje pripremimo, mogli bismo igrati jako dobar rukomet.


Jedan od vratara, Filip Ivić, hvalio je dobru atmosferu u reprezentaciji.


– Atmosfera je odlična i nadam se da ćemo se dobro pripremiti za sve utakmice. Nema pritiska, onaj tko je u boljoj formi i može pružiti više ići će na prvenstvo. Tako je bilo i za Olimpijske igre. Drugi dio sezone nisam bio dobar u »PPD Zagrebu«, ali sada je situacija drugačija. Imam dobru minutažu u klubu i povjerenje trenera – poručio je hrvatski vratar.