EP rukometašica

Hrvatske rukometašice sutra na otvaranju EP-a igraju protiv Španjolske

Hina

Katarina Ježić/Foto Arhiva NL

Katarina Ježić/Foto Arhiva NL

Ako ćemo igrati kao ekipa, jedna za drugu, ako ćemo nadopunjavati jedna drugu, onda će to biti potpuno druga slika Hrvatske - optimistična je 25-godišnja Riječanka Katarina Ježić, članica mađarskog Siofoka



MONTBELIARD Hrvatske rukometašice će u subotu, s početkom u 18 sati, u francuskom Montbeliardu odigrati prvu utakmicu u skupini C prvog dijela natjecanja na Europskom prvenstvu, a izabranice Nenada Šoštarića će protiv sebe imati reprezentaciju Španjolske.


U ritmu odigravanja utakmica svaki drugi dan, hrvatske rukometašice će u ponedjeljak za suparnice imati Mađarice, a nastup u grupnoj fazi završit će u srijedu dvobojem protiv Nizozemki. Sve utakmice hrvatske reprezentacije igrat će se u terminu od 18 sati.


Cilj naših reprezentativki je naći se među prve tri reprezentacije u skupini koje će izboriti mjesto u drugoj fazi natjecanja, u koju će prenijeti bodove iz prvog dijela.




– Ako ćemo igrati kao ekipa, jedna za drugu, ako ćemo nadopunjavati jedna drugu, onda će to biti potpuno druga slika Hrvatske. Nijedan protivnik neće se moći dobro nositi s našom obranom, a ni s našim napadom, ako mi budemo igrale onako kako znamo i onako kako smo se pripremale – optimistična je 25-godišnja Riječanka Katarina Ježić, članica mađarskog Siofoka koja igra na poziciji kružne napadačice.


Svjesna važnosti prvog dvoboja je i 24-godišnja vratarica Ivana Kapitanović.


– Dalo bi nam vjetar u leđa i veći elan da dobro uđemo u utakmicu sa Španjolskom. Svima bi, radi iskustva i osjećaja slobode, bilo dalje lakše igrati turnir. Stvarno očekujem, i od sebe kao starije i od svih ostalih cura, da ćemo na toj utakmici pokazati sve što smo uvježbavale za nju i da ćemo otvoriti kako treba – rekla je bivša čuvarica mreže koprivničke Podravke, koja se osvrnula na nedavni pripremni turnir na kojem su naše rukometašice ostvarile pobjede protiv Slovačke i Švicarske, a izgubile od Češke:


– Igrale smo turnir na kojem smo svako prvo poluvrijeme loše otvorile, ali mislim da je to bila dobra škola. Vidjele smo u čemu je problem i na čemu moramo raditi da do takvih problema ne bi dolazilo sada kad je najbitnije.


Izbornik Nenad Šoštarić istaknuo je glavne postavke taktičke pripreme za dvoboj sa Španjolkama:


– Španjolska igra 6-0 zonu i tražili smo varijante u kojima ćemo ih raširiti, s obzirom da nemamo klasičnih pucača, morat ćemo se puno kretati i napadati prostor između njih, dakle pucati između njih, teško preko njih. Prije svega, moramo se osloniti na agresivnu obranu koja nas oslobađa u polukontru i kontru, pri čemu je jedna od ideja da Nereu Penu, koja je jedna od njihovih glavnih igračica u napadu, držimo što duže da igra i obranu. Ona i u Ferencvarosu već pet godina ne igra obranu, ne igra ni u reprezentaciji, stalno se mijenja, pa joj se na neki način izbije određena količina snage, čime bi dobili neku minimalnu prednost.


Pomlađena hrvatska reprezentacija će protiv sebe imati ekipu koja je u posljednjih deset godina dvaput bila u finalu europskih prvenstava i osvajala srebrna odličja 2008. i 2014. godine, kad je Hrvatska s Mađarskom bila suorganizator EP-a.


– Igramo protiv ekipe koja je stalno na velikim natjecanjima i stalno je u vrhu. I one su napravile nekakvu malu smjenu generacija, no kod njih to ide tako da im najmlađa igračica je ’99. godište, ali prva do nje je ’92. Među ostalima ima čak i onih koje su ’86. godište – zaključio je Šoštarić.


Koliko je kvalitetna skupina u kojoj su naše rukometašice, najbolje svjedoči podatak da su u njoj i Niozozemke, koje su aktualne europske doprvakinje, osvajačice bronce na posljednjem SP-u i četvrte s OI 2016. u Rio de Janeiru, a uvijek opasne Mađarice su posljednje odličje osvojile na EP-u, broncu 2012. godine u Srbiji.