Večeras protiv Brazila

Goluža: Što se mene tiče možemo igrati i na livadi

Kristian Sirotich

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Kakvu Hrvatsku očekujemo? Borbenu, ozbiljnu, s pravim pristupom. Agresivnu. Pokušat ćemo nametnuti naš ritam igre, jaku obranu i lagane pogotke. Odigramo li pokretljivo u obrani kao što smo igrali neke utakmice u dosadašnjem dijelu prvenstva, protiv Brazila ne bismo smjeli imati problema – uvjeren je hrvatski izbornik



DOHA » Hrvatska muška rukometna reprezentacija nije imala priliku dugo uživati u činjenici da s vrha B skupine ulaze u daljnje natjecanje na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Tek tri dana predaha, tijekom kojih su morali odraditi i utakmicu protiv Bosne i Hercegovine, zaslužili su izabranici Slavka Goluže uoči za sada najvažnije utakmice na prvenstvu. Danas (19 sati) u Ali Bin Hamad Al Attyah dvorani, najmanjoj od ove tri dvorane što su ugostile svjetsku rukometnu elitu, na suprotnoj strani stajat će – Brazil. Da je u pitanju nogomet svi bi ustali i stajali bi mirno, no budući da je o rukometu riječ uloga favorita na strani je Golužinih momaka. I to uvjerljivo. Što, naravno, ne znači da današnje suparnike itko ima pravo podcijeniti. 


  – Brazil nije nimalo naivna momčad, ako to netko tako misli – upozorenjem započinje Slavko Goluža, jedan od rijetkih izbornika u Kataru koji se mogu pohvaliti početnim besprijekornim omjerom od 5-0. – Posljednjih godina u Brazilu se u rukomet jako puno ulaže, što se najbolje moglo vidjeti po njihovoj ženskoj reprezentaciji, Brazilke su prvakinje svijeta. Sigurno je da će dati sve od sebe da nas pobijede, svjesni smo toga i zbog toga ih respektiramo. Nema mjesta podcjenjivanju, u obzir dolazi samo dobra priprema – nastavio je Goluža pa krenuo secirati igru suparničke momčadi. 


  – Igraju dinamično, agesivno, s obranom 5-1 koja se ponekad pretvara u 4-2. Veliki su fanatici, borci, ne predaju se bez obzira na rezultat. Na terenu izgaraju do posljednjeg zvuka sirene. Igra im se prvenstveno bazira na toj vanjskoj poziciji, na vanjskim igračima. Lijevi i desni vanjski su odlični šuteri, a srednji vanjski puno radi za njih i za pivotmena preko kojega imaju zaista jaki pritisak. Koriste svaku priliku i odmah to kažnjavaju. Krila su im isključivo kontraši. Ako nisi sto posto u šutu, ako uđeš s malo kalkulacija, vratar će im sigurno biti na visini zadatka. Dakle, sve to ukazuje da podcjenjivanja ne smije biti i da pristup mora biti pravi. Osim toga, težina ove utakmice jako se dobro zna. 


 Oprez


I to je definitivno točno. Hrvatska danas ulazi u onaj dio natjecanja u kojemu više nema pravo na popravni, u kojem se svaka greška skupocjeno plaća. Pritisak je nemjerljivo veći nego u dosadašnjim utakmicama, hoće li priprema biti drugačija?  – Moramo biti oprezni. Priprema će biti ista kao i za svaku drugu utakmicu. Ozbiljnost prije svega, fokus na konkretne zadatke i na izvršenje istih. Vrlo jednostavno. Nemamo mi tu puno šta za jedan trening popraviti ili promijeniti. Biti maksimalno unutra, još se više fokusirati na suparnike. Hvala Bogu, imamo dobru podlogu, nema ozlijeđenih, atmosfera je dobra, nema razloga za nervozu. Mirni smo i tako se pripremamo za daljnje natjecanje. Jedan dio smo završili i sada postavljamo druge ciljeve. A prvi sljedeći cilj je Brazil.   Utakmica Brazila, primjerice, protiv Slovenije pokazala je da igraju trkački iznimno moćan rukomet?  – Ne predaju se šezdeset minuta. Vodili ili gubili oni imaju svoju igru. Nepredvidi su. Sve to samo nam mora biti vodilja s koliko koncentracije moramo igrati svih šezdeset minuta. Nikako ne smijemo ući u njihov mlin, nikako ne smije biti nervoze. Budemo li više razmišljali o sebi, a manje o suparniku, što ponavljam čitavo vrijeme, nećemo imati problema. Naravno da protivnika poštujemo, ali ja sam optimist. Naročito ako budemo popravili još neke stvari koje možemo popraviti. 

 Koncentracija


Što još možemo popraviti?  – Za sada ćemo ostati na ovome što imamo.  Hoćemo li sve karte otkriti protiv Brazila?  – Mi smo spremni na sve i to je najvažnije, a hoćemo li ih morati otkriti to će utakmica pokazati.   Kakvu Hrvatsku možemo danas očekivati?  – Borbenu, ozbiljnu, s pravim pristupom. Agresivnu. Pokušat ćemo nametnuti naš ritam igre, jaku obranu i lagane pogotke. Pokušat ćemo Brazil natjerati da oni protiv nas igraju šest na šest, odnosno nastojat ćemo što manje protiv njih igrati na taj način. Međutim, svjestan sam da nam neće biti lako. Rekao bih da su ponekad i malo dosadni u napadu s tim svojim fintama i s tim svojim traženjem najmanjega prostora da bi uspjeli poentirati. Morat ćemo imati veliku koncentraciju u obrani. Budemo li igrali pokretljivo u obrani kao što smo igrali neke utakmice u dosadašnjem dijelu prvenstva, protiv Brazila ne bismo smjeli imati problema. 


Je li se javio Niko Kovač?   – Nije me nazvao, ali bili smo na kavi kada je bio u Kataru. Jako mi je drago što je tada iskoristio priliku i došao nas posjetiti. Nakon toga smo izmijenili nekoliko poruka. Naravno da su uz nas, daju nam apsolutnu podršku. 


 Igor Vori nije igrao protiv Bosne, hoće li biti spreman za Brazil?  – Ozlijeđenih igrača nema, protiv Bosne i Hercegovine nije igrao Igor Vori zbog problema s virozom, ali to je pod kontrolom. Vori će biti spreman za nastup. Što se, pak, atmosfere u momčadi tiče, sve je u redu. Spremni smo i spremit ćemo se još bolje za ono što dolazi. 

 Sveti cilj


Može li kakvu ulogu imati promjena dvorane u kojoj do sada još niste igrali?  – Ako sam rekao da se samo moramo fokusirati na naše zadatke, onda sam tako i mislio. Ne može nas iz toga fokusa ništa izbaciti. Što se mene tiče, protiv Brazila možemo igrati i na livadi. Imamo jedan zacrtani cilj i naš je cilj da ga ispunimo. A u kojoj dvorani igramo za mene je to najmanji problem.   Veseli spoznaja da su se jučer raspucali Stepančić i Slišković, da je Karačić odigrao dobro utakmicu, da su ti igrači dokazali da se na njih može osloniti?  – Ja sam to znao i prije, oni uostalom u Kataru i jesu jer su to zaslužili svojim igrama. Dva dana sam razgovarao s njima da se opuste, da odigraju najbolje što mogu, da s moje i strane stožera nemaju nikakav imperativ niti pritisak. No, moraju imati disciplinu u igri. Bilo je nekoliko brzopletih reakcija koje su me iziritirale, bilo je nekih reakcija kojih nije smjelo biti upravo zbog toga što sam tražio od njih da se smire i ne razmišljaju ni o kome. Ni o suparniku, ni o suđenju, ni o navijačima. Čim ti reagiraš na nešto, znači da si izbačen iz koncentracije. Sve je to normalno, razumljivo i sve je u žaru borbe. U svakom slučaju, zadovoljan sam – zaključit će izbornik Slavko Goluža.


Na pitanje može li prognozirati ishode današnjih utakmica osmine finala izbornik Slavko Goluža uzvratio je: »A tko igra?« želeći tako dati do znanja da je maksimalno fokusiran na utakmicu protiv Brazila i da se ostalim utakmicama i ne zamara previše.   – Ne bih želio da me netko krivo razumije, ali zaista sam maksimalno fokusiran samo na igru naše reprezentacije – kaže izbornik.  Slovenija – Makedonija?   – Apsolutnu prednost dajem Makedoncima.  Katar – Austrija?   – Bit će zanimljivo!  Španjolska – Tunis?   – Tunis ne bih otpisivao – zaključio je Goluža na kraju druženja s novinarima. 


Uz izbornika Slavka Golužu na jučerašnjem druženju s novinarima sjedili su pivoti Željko Musa i Ilija Brozović. Nedostajao je Igor Vori, kapetan reprezentacije, koji nije igrao protiv Bosne i Hercegovine još se oporavlja od viroze. Za razliku od Muse i Brozovića, naročito mladog kružnog napadača Zagreba, koji je prvi put osjetio pravu atmosferu na Svjetskom prvenstvu.   – Atmosfera u reprezentaciji je super. Osim kada nismo na treningu ili na utakmici svaki trenutak koristimo za odmor i pripremu sljedeće utakmice. Pripremit ćemo se dobro za Brazil i vjerujem proći dalje – kaže Brozović.   Brazil dosta koristi pivota u napadu. Tu će biti posla za obranu, posebice u sredini gdje operira Musa.   – Složio bih se da su nezgodna reprezentacija i da ih ne smijemo podcijeniti – priznaje Musa. – Istina, dosta guraju na crtu, ali bit ćemo spremni. Vidjet ćemo koje je njihovo najjače oružje i probat ćemo to neutralizirati. Mi moramo odigrati onako kako znamo. Prije svega kolektiv u obrani i iz toga da nam Manuel, Čupko, Zlaja, naša krila zabiju što lakše golove – rekao je pivot poljskog Kielcea priznavši kako se ne sjeća je li ikada igrao u svojoj karijeri protiv bilo kojeg brazilskog rukometaša. 


Brazil je velika sportska nacija. Nogomet, košarka, odbojka, plivanje… Domaćini Olimpijskih igara u Riju iduće godine sve više ulažu i u druge sportove, u vaterpolu su angažirali Ratka Rudića, što samo po sebi dovoljno govori o ambicijama, rukomet su silno podigli posljednjih godina. Rukometašice su u Srbiji ugrabile svjetsko zlato, a rukometaši? Neki zvučni rezultat još nisu napravili i neka tako ostane i danas. Ponajbolji igrač im je Felipe Ribeiro, lijevo krilo francuskog Montpelliera, koji svlačionicu dijeli s nekadašnjim hrvatskim reprezentativcem Veniom Losertom.   – Venio je moj odličan prijatelj. Poslao mi je poruku i čestitao mi je zbog naših igara i plasmana i zaželio i sreću protiv svoje reprezentacije – pričao je Ribeiro, koji susret s Hrvatskom doživljava najvažnijim u svojoj karijeri.   – Hrvatska je odlična reprezentacija i za nas veliki izazov. Zna se koji nam je cilj. Što bolje spremiti se za nastup na Olimpijskim igrama gdje smo domaćini – rekao je igrač Montpelliera, trenutačno vodeće momčadi francuskog prvenstva.  Rukomet je sve popularniji u Brazilu?   – Moram priznati da su nam djevojke stvorile mali pritisak. Sada govore ako su mogle rukometašice, zašto ne bi mogli i rukometaši. No, ipak gledamo kako biti sve bolji na Olimpijskim igrama – zaključit će Ribeiro.   Osim Ribeira, ostali brazilski internacionalci igraju u Španjolskoj, poput Game i Toleda (Granollers), Joao Silve iz Ademar Leona ili Thiagusa Santosa, koji je u dresu Naturhouse La Rioje u Ligi prvaka igrao protiv PPD Zagreba. I izbornik im je Španjolac Jordi Ribera. Dobro poznaje neke hrvatske igrače, trenirao je Mirka Alilovića i Damira Bičanića u Ademar Leonu.   – Sjajan tip i sjajan trener. Jedan od boljih s kojima sam radio. Taktiku ima čovjek u malom prstu i po mom mišljenju, ne podcjenjujući Brazil, mislim kako je trebao već do danas voditi nekog od najboljih europskih klubova ili neku od najboljih svjetskih reprezentacija – o brazilskom izborniku komplimente je dijelio Damir Bičanić. 


Poznati su svi sudionici osmine finala, danas kreće dio prvenstva, »knock out« faza.   Parovi, danas: Austrija – Katar (16.30), Slovenija – Makedonija (16.30), Hrvatska – Brazil (19), Španjolska – Tunis (19).  Sutra: Francuska – Argentina, Njemačka – Island, Egipat – Danska, Poljska – Švedska.