Kauboji danas protiv Austrije

Goluža: Moramo biti strpljivi i mudri kao nikada do sada

Kristian Sirotich

Foto: S. JEŽINA

Foto: S. JEŽINA

Nisu floskule, zaista je riječ o vrlo kvalitetnoj reprezentaciji. Austrijanci imaju strašno dobru kontru i na taj način postižu dosta golova. Dakle, moramo biti strpljivi u napadu, ne smijemo olako prodavati lopte i moramo se ponašati kao da nam je svaka lopta borba za goli život – upozorava hrvatski izbornik Slavko Goluža 

DOHA » Hrvatska muška rukometna reprezentacija danas u Kataru otvara nastup na Svjetskome prvenstvu. Od 17 sati hrvatske rukometaše očekuje Austrija, ishod te utakmice uvelike će odrediti u kakvoj će atmosferi izabranici izbornika Slavka Goluže narednih dana boraviti u zemlji koja se silno ponosi činjenicom da je u summit najboljih rukometnih reprezentacija svijeta utrošila više nego itko prije nje. Iako je strateg hrvatske vrste priznao da je uoči današnje utakmice, a svi su svjesni njezine važnosti, nervoza itekako prisutna, u taboru reprezentacije atmosfera je ipak bila nekako obećavajuće opuštujuća. Kao da je otvaranje već odrađeno na najbolji mogući način.  

  – Stigli smo prije dva dana, odmorili smo se, odradili tri treninga, jedan u teretani i dva taktička, i znam da smo sada dobili na svježini. Onaj umor što se osjetio na početku više se ne osjeti. Imali smo dovoljno vremena da se odmorimo, igrači su spremni i jedva čekaju da sve ovo krene. Nema problema, nema ozljeda, a to je također vrlo bitno – započeo je izbornik Slavko Goluža, koji baš poput igrača koji su sjedili pored njega, a uz sebe je imao Zlatka Horvata, Igora Karačića i Ivana Ninčevića, niti najmanje nije djelovao zabrinuto uoči današnje katarske premijere. Doduše, netko će reći da za to i nema razloga, iako će mnogi na spomen Austrijanaca napraviti ozbiljan izraz lica i krenuti objašnjavati kakve sve kvalitete posjeduje selekcija Golužina kolege na drugoj strani, Islanđanina Johannessona. 


 Obrana


– O Austriji smo puno toga rekli minulih dana. Nisu floskule, zaista je riječ o vrlo kvalitetnoj reprezentaciji. Okosnica vanjske linije su im Silagy, Pilik, Božović, Meiyer. Na krilima imaju odlične Santosa i Webera. Ono što sam primijetio je da imaju strašno dobru kontru i na taj način postižu dosta golova. Dakle, moramo biti oprezni na nekih deset metara, tu ne smijemo olako prodavati lopte jer Austrijanci to znaju kazniti. Imaju sustav koji je prilagođen toj njihovoj polukontri i u obrani mora biti maksimalna koncentracija. Naročito kada budemo mijenjali igrače obrana-napad – upozorava hrvatski izbornik. No, i za to ima lijeka. Ona jedna dosadna riječ sa šest slova. Omiljena u rukometnoj filozofiji Slavka Goluže. 


  – Obrana. Moramo maksimalno čvrsto i pokretljivo igrati u obrani. Zna se da se kroz obranu dobiva još veće samopouzdanje te da se sve one stvari koje tijekom utakmice ne budu odgovarale mogu riješiti obranom. Dakle, sustav igre se zna, jaka, čvrsta i pokretljiva obrana, uz dosta pogodaka iz polukontre – nastavio je Goluža, koji je sigurno svjestan da to isto očekuju i Austrijanci. Uostalom, nešto su slično demonstrirali u utakmici protiv Francuza. Svima je jasno da prijateljske utakmice nisu mjerilo, kao što to nisu bile niti one dvije hrvatske protiv Srbije, ali Austrijanci su ipak silno namučili najbolju reprezentaciju svijeta i na kraju izvukli tijesan poraz. Za njihovo samopouzdanje taj je poraz zasigurno bio ravan – pobjedi. 


 Pohvala domaćinu




– Dobio sam taj materijal, pogledao sam ga i znam da su ih upravo u segmentu o kojem sam govorio nadigrali. Dakle, Francuzi su gubili lopte na deset metara, a Austrijanci to kažnjavali pasom na pivota. To su jako dobro rješavali, postigli su dosta laganih pogodaka. Dakle, i ta nam utakmica pokazuje da u napadu moramo biti strpljivi, da moramo biti mudri kao nikad do sada. Skromni, cijeniti svaku loptu, ponašati se kao da nam je svaka lopta borba za goli život. I uspjeh u tom slučaju sigurno neće izostati – nastavio je izbornik uoči prve utakmice i onda ljubiteljima rukometa odlučio poručiti kakvu Hrvatsku na ovom prvenstvu mogu očekivati. 


  – Bez obzira kakav protivnik bio mi ćemo od početka igrati maksimalno. Želimo pokazati s koliko ljubavi igramo za nacionalnu selekciju, želimo poslati poruku da sve što radimo radimo s osmijehom. I velikom ljubavlju – rekao je Goluža. 


  Prošle godine u Danskoj hrvatski je izbornik izjavio da su smještaj i hrana bili daleko ispod pristojne razine, što je odmah izazvalo bijes domaćina i žestoke napade. S Katarom to, čini se, neće biti slučaj budući da je hrvatski izbornik nakon samo dva dana na račun domaćina nizao samo – komplimente. 


  – Uvjeti ne da su dobri, uvjeti su izvanredni. Od smještaja, preko hrane, do svega onoga što nas u dvorani očekuje i dočekuje. Dvorane su zaista velebne, komforne… Sve je izvanredno – zaključio je Goluža. 


  Neka tako i ostane. Naročito kada su hrvatski rukometaši u pitanju.