Veljača odluke

Gobac potvrdio: Lino Červar je naš prvi kandidat

Igor Duvnjak

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Červar je naš prvi izbor. Ne dogovorimo li se do kraja mjeseca, moguće su neke inozemne, ali i domaće opcije – kaže Zoran Gobac, izvršni dopredsjednik HRS-a



RIJEKA Lino Červar prvi je izbor za novog izbornika hrvatske muške rukometne reprezentacije. Potvrđuje to Zoran Gobac, izvršni dopredsjednik HRS-a, član nedavno oformljene tročlane komisije Saveza za izbor novog izbornika, tijela u kojem su još čelnik HRS-a Tomislav Grahovac i glavni tajnik Saveza Damir Poljak.


Gobac, alfa i omaga hrvatskog rukometa još od nastanka hrvatske države, sastao se s Červarom, sada se mogu samo čekati rezultati ovog njihovog razgovora. Umaški stručnjak, koji je izbornik makedonske reprezentacije i dugogodišnji trener skopskog »Metalurga«, saznao je ponudu HRS-a, treba se očitovati o ponuđenim uvjetima, za što ima vremena do kraja mjeseca.


Istarska pista nije jedina kojom se zaputila spomenuta komisija u traženju nasljednika nedavno smijenjenoga Željka Babića, razmišlja se i o inozemnim opcijama u slučaju da se ne postigne dogovor s Červarom. Riječ je o zvučnim imenima, Španjolcu Valeru Riveri, izborniku Katara, Dancu Ulriku Wilbeku, Francuzu Patriceu Canayeru, treneru »Montpeillera« s impresivnim stažem te Španjolcu Juanu Pastoru, treneru mađarskog »Szegeda«, izborniku Španjolske 2005. kada je u Tunisu u finalu njegov sastav svladao Hrvatsku koju je vodio upravo Červar.


Presedan


– Realno, Lino Červar nam je još uvijek prvi kandidat – kaže o razgovoru Zoran Gobac. – To se mora definirati do kraja mjeseca. Ako to ne definiramo, onda ćemo tražiti dalje, ali za sada on je naš prvi izbor. Razgovarao sam s njim, za to sam imao ovlaštenje Upravnog odbora HRS-a. Koliko su realna očekivanja da će se Lino Červar vratiti na mjesto izbornika reprezentacije s kojom je ostvario brojne uspjehe, ne zna ni sam Gobac. – Kažem vam da je on trenutno prva opcija, a onda ćemo vidjeti što dalje. Što se tiče spominjanja uglednih inozemnih stručnjaka kao kandidata za novog hrvatskog izbornika, što bi bio presedan u muškom hrvatskom rukometu, lista kandidata je donekle smanjena jer je Rivera zauzet, ima ugovor s Katarom, a Wilbek se navodno misli otisnuti iz rukometa u neke druge djelatnosti.

Refren


– Dvojica od njih, Rivera i Wilbek su u nemogućnosti dolaska. S drugom dvojicom, Patriceom Canayerom i Juanom Pastorom, tek će se razgovarati ukoliko Lino kaže da ne može doći.To nisu sve varijante o kojima se razmišlja u Savezu tražeći kormilara reprezentacije. Bez obzira na navedena inozemna imena, Gobac ne zatvara vrata i nekim drugim hrvatskim stručnjacima u slučaju da se ne ostvari dogovor Červar – HRS. Druga je stvar što izvršni dopredsjednik ne želi navoditi konkretna domaća imena potencijalnih kandidata.

– Prvo smo rekli Lino Červar plus ova četiri spomenuta stranca. Ako se to ne ostvari, bit će drugih rješenja. Imamo mi domaćih trenera na koje u konačnici možemo računati. Znači, ako se ne dogovorimo s Linom ili s ovim drugima, izbornik može biti neki domaći stručnjak. Nikome vrata nisu zatvorena. Tko bi to mogao biti? Za sada ne bih o imenima. Nešto konkretnije o svemu tome će se znati do kraja mjeseca – poručio je Zoran Gobac.


To o »kraju mjeseca« je refren koji se već neko vrijeme čuje iz HRS-a, rukometni fanovi koji nestrplivo čekaju dolazak novog izbornika se mogu samo tješiti činjenicom da smo u veljači, najkračem mjesecu u godini.