Veliki derbi: Hrvatski rukometaši večeras igraju s domaćinom Španjolskom

Furija nosi poseban naboj! Mirko Alilović: I Španjolci imaju svojih rupa u igri

Igor Duvnjak

Sigurno da i Španjolci imaju rupa u igri kao i svi mi. Oni su domaćini, sigurno je pritisak na njima. Dobili su sve utakmice, ali i mi vidimo svoju šansu. Možemo uspjeti – tvrdi Alilović 



RIJEKA - Ekipa izbornika Slavka Goluže punom parom juri Svjetskim rukometnim prvenstvom u Španjolskoj. Nakon tri pobjede u četvrtom uspjelom pokušaju matirana je i momčad Egipta (24:20). Uspjeh je nakon dobivenog prvog dijela još uvjerljivije potvrđen u nastavku kada je kapetan Igor Vori sa suigračima odmaknuo na solidni razmak, sve do konačna četiri gola razlike nad nemoćnim »faraonima«. Hrvatska je dva puta zaredom igrala kasne utakmice što je značilo kasno lijeganje i nervozu uoči čekanja sljedećeg susreta. 


   – Utakmice su kasno, tako je to s terminima – kaže vratar Mirko Alilović, prvo hrvatsko ime u četvrtoj hrvatskoj pobjedi. – Utakmica se čeka cijeli dan. Zadnji susreti su nam počinjali kasno, dođe se potom u hotel u ponoć, ponoć i pol. Dok večeramo već je jedan sat.   

Balić i Modrić


Utakmici su nazočili Ivano Balić, toliko spominjan uoči prvenstva te nogometaš madridskog »Reala«, prvo hrvatsko nogometno ime Luka Modrić, što je posebno drago bilo Aliloviću i društvu. 


   – Vidjeli smo se. Hvala im. Neka dođu i na ogled sa Španjolcima – dodaje Alilović. 




   Utakmica s domaćinima ima poseban naboj, sastaju se dva neporažena sastava u borbi za prvo mjesto. 


   – Gledali smo već Španjolsku, ali ono pravo od »furije« vidjeli smo u četvrtak protiv Mađarske – kaže Alilović. – Španjolska se mučila u prvom poluvremenu, slomila je Mađarsku tek polovicom drugog dijela.   

Prava igra


Španjolska koja je dočekala odlučni ogled s Hrvatskom neokrznuta poput momčadi Slavka Goluže igra na svom terenu, ali Hrvatska ima svoje adute. Uz to pronašla je pravu igru, prezentira odličan rukomet. 


   – Sigurno da i Španjolci imaju rupa u igri kao i svi mi – kaže Alilović. – Oni su domaćini, sigurno je pritisak na njima. Dobili su sve utakmice, ali mi vidimo svoju šansu. Možemo uspjeti, igramo dobar i brz rukomet i možemo im parirati uz ovakvu obranu. 


   S druge strane, istaknuta je i španjolska defanzivna linija, u sudaru dvaju najboljih obrana u skupini Španjolci su primili tri gola manje od Hrvatske, Arpad Šterbik i društvo su kapitulirali 71 put, a Alilović i Filip Ivić 74 puta. 


   – Španjolci imaju stvarno jaku obranu i Šterbika na golu – konstatira Alilović. – S Mađarima smo međutim vidjeli da su bili u egalu do 45. minute, uz par isključenja i nekoliko izgubljenih lopti Mađara. Domaći su tako otišli na šest golova razlike što baš ne pokazuje pravi odnos snaga na terenu.


Posjet Santiago Bernabeuu   


   Reprezentacija je nakon kasne utakmice s Egiptom i četvrte pobjede u prijepodnevnim satima bila u razgledavanju Madrida. Izabranici Slavka Goluže obišli su glasoviti nogometni stadion Santiago Bernabeu na kojem igra Real, klub koji se najviše puta okitio naslovom prvaka Europe.   

Hvatske i španjolskepobjede na SP-u   


   Hrvatska – Australija » 36:13 


   Hrvatska – Alžir » 31:20 


   Hrvatska – Mađarska » 30:21 


   Hrvatska – Egipat » 24:20 


   ……………………………………………..


   Španjolska – Alžir » 27:14 


   Španjolska – Egipat » 29:24 


   Španjolska – Australija » 51:11 


   Španjolska – Mađarska » 28:22   

Gobac: S Ivanom Balićemnema nikakvih problema   


   Zoran Gobac, koordinator za muški rukomet, u Madridu je imao zanimljiv susret, našao se s Ivanom Balićem. Najznačajniji hrvatski rukometni djelatnik i najslavnije hrvatsko igračko ime su popričali, pritom Gobac govori kako nema nikakve međusobne ljutnje. Gobac dodaje kako je na Svjetskom prvenstvu u ulozi navijača, međutim niti kao promatrač zbivanja zbog odnosa pojednih medija ne želi govoriti o onome što se događa na terenu. 


   – Neću govoriti o tome. Pitajte Sandija Šolu ili nekoga drugoga. Ja ne komentiram ništa do kraja prvenstva, to sam već rekao – potvrđuje Gobac.    Koji su razlozi zakopčanosti Zorana Gopca, uzroci zbog kojih ne želi komentirati nastupe reprezentacije?     – Jednostavno ne želim ulaziti u polemike s medijima. Niti Ivano Balić ima problema s izbornikom, niti mi s njim. To je jedina istina – tvrdi Gobac.    Gobac se u dvorani na utakmici Hrvatske s Egiptom susreo s Ivanom Balićem. Taj je susret spremno komentirao tvrdeći da stvari iz ovog razgovora nisu nikakva tajna, sve uz poruku kako između slavnog igrača i istaknutog djelatnika hrvatskog rukometa nema nikakvih problema.     – Nema tu nikakvih tajni. Normalno smo popričali, nema nikakvih problema. To je jedini moj komentar – zaključuje Gobac. (I. D.)   

Danas:


   Egipat – Australija (16.45), Španjolska – Hrvatska (19), Mađarska – Alžir (21.15). 


  Španjolska4400135:718Hrvatska4400121:748Mađarska4202118:944Alžir411297:973Egipat401391:1091Australija400452:1690Francuska – Njemačka 30:32


  Rezultati, skupina A: Argentina  – Tunis 18:22, Francuska – Njemačka 30:32, Crna Gora – Brazil 25:26. 


   Poredak: Francuska 8, Njemačka 8, Tunis 6, Brazil 6, Argentina 2, Crna Gora bez bodova. 


  Skupina B: Rusija – Čile 36:24, Island – Katar 39:29, Danska – Makedonija 33:30.


  Poredak: Danska 10, Rusija 7, Island 6, Makedonija 5, Katar 2, Čile bez bodova.


  Danas, skupina C: Bjelorusija – S. Arabija (15.45), Poljska – J. Koreja (18), Srbija – Slovenija (20.15).